Denní centrum se u křižovatky Bulhar pod magistrálou nachází od roku 2007, kdy muselo opustit středisko v sousední Bolzanově ulici. Hlavní město, kterému pozemky patří, se tehdy dohodlo s první a druhou městskou částí na memorandu, podle kterého mělo centrum v blízkosti hlavního nádraží zůstat do poloviny roku 2010. Vedení metropole se ale nepodařilo nalézt jiné umístění a smlouvu Naději pravidelně prodlužuje.

„Na tomto místě je velká koncentrace osob, které danou péči potřebují. Pokud by k prodloužení nedošlo, tak se stane to, že ta koncentrace tam bude tak jako tak, ale bez těch potřebných služeb,“ řekl v pondělí radní města pro majetek Jan Chabr (TOP 09). Radní pro zdravotnictví a sociální oblast Milena Johnová (Praha Sobě) dodala, že ve velkých městech je běžné, že se osoby bez domova zdržují kolem velkých dopravních uzlů, protože tam mají lepší podmínky pro přežití.

Radní uvedla, že služby pomáhají nejen bezdomovcům, ale i místním obyvatelů, protože klientům pomáhají například se zajištěním hygieny a zdravotní péčí. Město podle ní hledá nové prostory pro lékařské ordinace, které se U Bulhara nacházejí, a také se snaží budovat menší zařízení pro osoby bez přístřeší. Chabr doplnil, že městský Institut plánování a rozvoje (IPR) by měl do dvou let přijít s komplexním řešením lokality U Bulhara.

„Je to riziko“

Praha 1 v polovině března vyzvala město, aby nájem neprodlužovalo, protože zvýšené množství osob bez domova v oblasti ulic U Bulhara, Bolzanova a Vrchlického sadů představuje hygienické a bezpečnostní riziko a centrum je neustále prodlužovaným provizoriem. Místostarosta městské části Petr Burgr (KDU-ČSL) uvedl, že podle původního memoranda mělo centrum zmizet v květnu roku 2010. „Máme březen 2021 a vedení hlavního města se místo toho, aby konečně přišlo s řešením, snaží bez konzultace s Prahou 1 současný neúnosný stav v tichosti prodloužit. S tím zásadně nesouhlasíme,“ uvedl tehdy.

Denní centra poskytují bezdomovcům oblečení, lékařské ošetření i možnost se umýt. V noclehárnách, azylových domech a na lodi Hermes je také v zimních měsících zhruba 500 postelí, kde mohou lidé bez přístřeší přespat. Tato opatření jsou obvykle na jaře zrušena, podle magistrátu však byla z důvodu přetrvávající pandemie koronaviru prodloužena. Město také kvůli pandemii začalo pro bezdomovce pronajímat volné kapacity v soukromých ubytovacích zařízeních, ve kterých je podle magistrátu nyní ubytováno 174 lidí. V Praze je podle loňské analýzy 3900 až 4900 lidí, kteří přenocují venku nebo v noclehárnách.

Fotogalerie
19 fotografií