Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Do vakcinace se v Praze zapojí půl tisíce praktických lékařů. Seniory budou očkovat doma

Autor: ČTK - 
24. února 2021
20:51

Hlavní město minulý týden schválilo očkovací strategii. V Praze jsou kromě státních nemocnic připravena další očkovací místa - například v Městské poliklinice a Nemocnici Na Františku, do očkování se zapojují i městské části. Pražský magistrát se zároveň obrátil na praktické lékaře, kteří by mohli očkovat imobilní seniory v jejich domácnostech. Dosud se jich přihlásilo 504, kteří s vakcinací chtějí pomoci.

„Nyní začnou očkovat praktičtí lékaři v Praze, kteří se zavázali očkovat imobilní pacienty nad 80 let v rámci návštěvní služby u nich doma. Ve čtvrtek ve spolupráci s Mladými praktiky rozvezeme vakcíny AstraZeneca do dalších ordinací praktických lékařů, kteří plánují být do očkování zapojeni,“ uvedla radní hlavního města Milena Johnová (Praha Sobě). Koordinátor očkování Martin Ježek uvedl, že bude rozvezeno 3600 dávek vakcíny. AstraZeneca je nejvhodnější pro očkování praktickými lékaři, protože se nemusí uchovávat v hlubokých mrazech.

„Seznam všech 504 praktických lékařů, kteří plánují očkovat své pacienty, bude zveřejněn na webu ockovani.praha.eu. Což pomůže jak zájemcům o očkování v lepší orientaci, tak transparentnímu rozdělování vakcín mezi jednotlivé praxe,“ uvedl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Primátor spolu s radní dnes o očkování jednali se starosty městských částí. Starosty požádali o doplnění seznamu domů s pečovatelskou službou s počty lidí, kteří si přejí být očkováni. V těchto domech budou využity mobilní očkovací týmy. „V pátek očekáváme první zavážku vakcíny Moderna do prvních osmi očkovacích míst určených městskými částmi. Díky tomu konečně začneme očkovat v městských očkovacích místech,“ uvedla Johnová.

24 očkovacích míst

Magistrát má dohodnuto s Ministerstvem zdravotnictví až 24 očkovacích míst, do kterých bude vakcína Moderna pravidelně dodávána. „Hlavním cílem města je snadná dostupnost očkování pro všechny Pražany,“ dodala Johnová.

Pražský magistrát chce podle očkovací strategie zajistit co největší kapacitu očkovacích míst, spravedlivou distribuci vakcín a zajistit co nejrozmanitější škálu těch, kteří budou očkovat. Hlavní město má podle úterních informací ve své Městské nemocnici následné péče ve Vysočanech asi 4200 dávek vakcíny AstraZeneca.

Video  Jourová o nedostatku vakcín: Nechci vidět u Sputniku leták, že to nezvládáme  - Jakub Tomek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

rainywoman ( 25. února 2021 19:03 )

Jo magistrát se dnes chlubí, že si zajistil distribuci sám, AstraZeneca vakcína, ta co má být pro učitele. Hmmm už pro učitele nebude. Super strategie.

e.lesanova ( 25. února 2021 13:29 )

Hodně lidí včetně mladých, mají nějakou reakci na vakcínu...Jak se "ohlídají" tito imobilní senioři?? Je to riziko

snehulak ( 25. února 2021 12:47 )

To musel vymyslet Hřib, na to by nikdo jiný nepřišel. 500soukroných lékařů bude s celkem 3tisíci vakcinami objíždět seniory s letáčkem volte Piráty a přemlouvat je k vakcinaci. Tolik lékařů sympatizantů sice Piráti nemají, ale za každou přemluvenou bábu s dědkem je premie.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa