Přestože epidemie koronaviru ochromila turistický ruch v celém Česku a v centru Prahy obzvlášť, pokračuje tažení proti tzv. krátkodobým pronájmům, které ztěžují život hlavně obyvatelům centra města. Městská část teď rozhodla, že zpřísní svůj přistup k těmto platformám v domech, kde vlastní byty. Mnozí lidé mají pocit, že jejich domy se mění spíše v hotely plné opilých turistů, a krátkodobé pronájmy přes platformy jako je Airbnb se staly noční můrou řady lidí.

Během epidemie si sice mohou nějakou dobu od hlučných dočasných sousedů oddychnout, dá se ale očekávat, že se tento způsob podnikání opět vrátí. O regulaci tohoto byznysu se sice dlouho mluví, ale zákonodárci zatím s ničím zásadním nepřišli.

Pokles nabídky

V Praze jsou přitom tisíce takovýchto bytů k mání, před koronavirovou krizí jich bylo přes 11 tisíc, nabídka ale během epidemie klesla o 45 procent. Vyplývá to z údajů společnosti AirDNA, počet bytů je teď také nejnižší za poslední tři roky, od kdy data eviduje. Praha 1 je jednou z městských částí, která dlouhodobě po zákazu nebo omezení těchto pronájmů volá stejně jako pražský magistrát. Radnice teď uvedla, že bude k majitelům takových bytů přísnější.

Zastupitelé schválili návrh Výboru proti vylidňování centra, který zavazuje zástupce radnice, aby ve společenství vlastníků jednotek (SVJ) v domech, kde vlastní město byty, vždy upřednostňovali práva vlastníků.

„Zástupci Prahy 1 tak budou hlasovat v otázce krátkodobého ubytování v bytech pro takové varianty usnesení, které podpoří možnost krátkodobé ubytování v daných domech zakázat, případně co nejvíce ztížit anebo zatížit co nejvyššími poplatky,“ uvedla předsedkyně výboru Bronislava Sitár Baboráková (ANO).

Podle radnice to má pomoci lidem, kterým Airbnb dlouhodobé ztěžuje život a v podstatě omezuje jejich práva. Nejčastěji jsou problémy hlavně s rušením nočního klidu a majitelé bytů často tyto problémy vůbec neřeší.

Nabídek podstatně ubylo

Praha na datové platformě Golemio sleduje dlouhodobý dopad epidemie covidu-19 na trh s bydlením a srovnává nové nabídky na server nabízející dlouhodobé pronájmy a počet nových nabídek na Airbnb. Například loni v září konkrétně na Praze 1 přibylo během prvního týdne přes sto nabídek na dlouhodobé bydlení a jen 12 nových nabídek krátkodobých pronájmů.

Také si lze všimnout velkého meziročního propad mezi „předcovidovým“ rokem 2019 a a rokem 2020. V listopadu 2019 bylo aktivních nabídek přes 6 tisíc, loni jich byl necelých 500. Realitní společnosti upozorňují , že v centru Prahy díky tomu kleslo nájemné a dnes se dá sehnat například byt 2+KK na Praze 1 i za 10 tisíc korun.

Video
Video se připravuje ...

Podobně jako v Amsterdamu: Marvanová si umí představit zákaz Airbnb v neproblémovějších částech Prahy Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
19 fotografií