Pětkrát týdně, od pondělí do pátku, dojíždí do Centra Arpida na okraji Českých Budějovic. Poprvé to bylo v jeho třech letech. „Tehdy jsem tu nastoupil do školky, poté jsem prošel místní základku a nakonec i tříletou praktickou školu,“ říká Radek.

Od té doby navštěvuje sociálně-terapeutické dílny. „Je pravda, že nade mnou musí být kontrola, ale za celý život jsem se tady toho naučil opravdu hodně,“ má jasno pohledný chlap.

Hluboké spojení

Arpida pro něj neznamená jen dřinu při učení. Zažil výměnné pobyty ve Francii, kdy se podíval k moři, nebo ozdravné na Rožmberku. „Jezdili jsme tam s fyzioterapeuty a cvičení nám všem vždycky hodně pomohlo,“ povídá mladý muž a upozorňuje, že Arpida je celý jeho život. „Je to moje srdcová záležitost. Jsem s ní spojený hodně hluboce. Nedovedu si představit, co bych jinak dělal,“ uvědomuje si.

Aspoň na čtyři hodiny

„Rád bych se osamostatnil a získal takové dovednosti, abych našel práci, třeba jen na čtyři hodiny za den,“ vyslovuje nahlas své přání Radek Beníšek. Prostřednictvím Arpidy už jednoduchou práci vyzkoušel a spokojenost byla na obou stranách. „Mám postižené ruce, tak toho moc nezmůžu, ale i tak chodím do jedné firmy, kde skartuji papíry a otevírám obálky. Kéž by to mohla být jednou moje opravdová práce,“ přeje si.

Brousí radost jiným

Ve škole se naučil číst, psát i počítat. Jenže kdyby si vše neopakoval, postupně by to zapomněl. „Takže od toho mám v Arpidě sociální rehabilitaci. Procvičujeme čtení, psaní i počítání. Za tohle jsem opravdu rád,“ říká. S radostí tam obléká i montérky. „Dnes jsme brousili dřevo. Děláme velikonoční zajíčky. Aspoň tvořím něco hezkého pro radost jiným,“ usmívá se.

Co Arpida nabízí?

Sociální služby

raná péče, denní stacionář, osobní asistence, sociálně terapeutické dílny, sociální rehabilitace, odlehčovací služby

Školy

Speciální mateřská škola, Základní škola pro tělesně postižené, Základní škola speciální, Třída přípravného stupně základní školy speciální, Praktická škola jednoletá, Praktická škola dvouletá, Speciálně pedagogické centrum, Školní družina, Stanice zájmových činností, Školní jídelna

Zdravotnické zařízení

Zajišťuje léčebné prostředky uceleného systému rehabilitace – fyzioterapii, ergoterapii, hipoterapii, animoterapii, magnetoterapii, klinickou logopedii a rehabilitační pobyty dítěte s rodičem. Disponuje týmem odborných specialistů: dětský neurolog, rehabilitační lékař, ortoped, kliničtí logopedi, fyzioterapeuti, ergoterapeuti, zdravotní sestra, hipolog.

I vaše malá pomoc může znamenat velkou naději!

Aby mohla Arpida pomáhat i dospělým s tělesným a kombinovaným postižením a nabídnout jim vizi pro život, potřebuje získat 25 milionů korun pro svůj nový projekt ARPIDA+ campus životních příležitostí. Pomoci můžete i vy! Stačí poslat jakýkoli, byť jen drobný příspěvek na transparentní účet číslo 298542530/0300. Podrobné informace najdete na stránkách www.arpidaplus.cz.

Centrum ARPIDA, z. ú.

Adresa: U Hvízdala 1402/9, České Budějovice 37011

Telefon: 385 777 011

Mail: info@arpida.cz

Web: www.arpida.cz nebo www.arpidaplus.cz

Datová schránka: 33iba9m

IČO: 65053079, DIČ: 65053079

Běžný účet: 161544543/0300