Zpomaluje stárnutí
Obsahuje vitamin C a antioxidanty, které pomáhají zlepšovat pokožku a vytvářet kolagen. Především červené hroznové víno pak obsahuje resveratrol, který zpomaluje stárnutí buněk. Flavonoidy, jako jsou quercentin a myricetin, zase bojují proti volným radikálům
Rozšiřuje cévy
Ve slupkách jsou obsažené látky, které příznivě působí na cirkulaci krve v arteriích. Rozšiřují je a zvyšují průtok krve. Krevní destičky tak nevytvářejí sraženiny, což zabraňuje ukládání cholesterolu na cévních stěnách a snižuje se riziko jejich ucpávání.
Pomáhá proti rakovině
Experimenty prokázaly, že resveratrol obsažený v hroznech má i protirakovinné účinky. Dokáže zpomalit růst nádorů zejména v prsou, ale i žaludku, lymfatickém systému, tlustém střevě i v případech rakoviny kůže. Jíst hroznové víno nebo pít hroznovou šťávu se doporučuje i během onkologické léčby.
Posiluje imunitní systém
Hrozny jsou plné silných antioxidantů – polyfenolů. Mají protizánětlivé účinky a posilují imunitu. Protože některé z nich jsou přímo ve slupce, je vhodné jíst hrozny celé nebo ve formě smoothie. Potlačuje únavu Hroznové kuličky obsahují řadu vitaminů skupiny B, např. niacin, vitamin B6, riboflavin, thiamin a kyselinu listovou. Ty pomáhají při únavě, depresích a nervozitě.
Posiluje kosti
Je zdrojem vápníku, draslíku, fosforu, manganu, vitaminu K a vitaminu C, které jsou důležité pro zdraví našich kostí. Zároveň i snižují riziko svalových křečí.
Chrání oči
Především červené hrozny obsahují důležité antioxidanty lutein a zeaxantin, které pomáhají očím. Neutralizují totiž volné radikály a při pravidelné konzumaci chrání oči před zákalem, poškozením sítnice i makulární degenerací způsobenou věkem.
Reguluje zažívání
Díky obsažené vláknině a antioxidantům udržuje rovnováhu střevní mikroflóry. Funguje i jako mírné projímadlo a pomáhá při chronické zácpě, která je způsobená zpomalenou funkcí střev.
Fiala a Výborný: Řetězce nás ujistily, že potraviny v Česku zlevní ČTK