Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Kvůli uvízlému zubu moudrosti skončila v kómatu: Australanka popsala svůj ojedinělý příběh

Autor: štt - 
13. září 2023
18:41

Mladá žena se domnívala, že má chřipku. Zničehonic jí však otekl a následně zčernal jazyk. Poté, co se jí ucpaly dýchací cesty, skončila v kómatu. Dle lékařů za vážným ohrožením života stál zub moudrosti a vzácný typ angíny.

New York Post informoval o ojedinělém případu sedmadvacetileté Australanky. Žena cítila, že na ni něco leze, a proto navštívila svého lékaře. Ten ji však ubezpečil, že se nejspíš bude jednat o mírné nachlazení. Caitlin Alsopová proto ničeho dál nedbala a odešla na domluvenou večeři s přáteli. Ten večer se jí však život náhle obrátil vzhůru nohama.

Vše začalo tím, že během žvýkání cítila, jako by jí otekl jazyk. Během následujících hodin se její stav výrazně zhoršil. „Hrozně špatně se mi dýchalo a nemohla jsem správně artikulovat,“ řekla Alsopová v rozhovoru pro místní televizi. Odjela proto do nemocnice.

Lékaři se nejprve domnívali, že prodělala těžkou alergickou reakci, a podali jí proto adrenalin. Její stav se však nelepšil, ba naopak. „Stále jsem upadala do bezvědomí. Zčervenala mi kůže a částečně se odlupovala,“ popsala svůj zhoršující se stav.

Když ženě zčernal jazyk, lékaři začali ztrácet pevnou půdu pod nohama. Nedokázali určit příčinu onemocnění a uvažovali nad amputací orgánu. V tu chvíli však jeden z anesteziologů vyslovil hypotézu, která se později ukázala jako platná. Žena trpěla vzácnou infekcí ústního patra, již způsobila takzvaná Ludwigova angína.

Když se Alsopová probudila z kómatu, nemohla uvěřit, že je stále naživu. „Ten pocit nedokážu vysvětlit. Pocit, že jste schopni dýchat. Jste schopni vidět. Jste schopni slyšet. Všechno je zase jako v dětství. Svým způsobem je to jako znovuzrození,“ uzavřela s nadšením. Nyní se žena snaží zvýšit povědomí o zákeřné nemoci.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi