Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rodinný oběd skončil trojitou smrtí: Otrava houbami?

Autor: ČTK, rc - 
10. srpna 2023
16:06

Záhadné úmrtí tří lidí v Austrálii před dvěma týdny nejspíš způsobila otrava houbami. Osudným se dvěma manželským párům zřejmě stal slavnostní oběd, který jim připravila jejich příbuzná. Vyšetřovatelé vycházejí z toho, že v něm asi byly prudce jedovaté muchomůrky zelené!

Tragédie se odehrála ve venkovském maloměstě Leongatha v australském státě Victoria. Jak uvádí britský deník Daily Mail, tehdy Erin Pattersonová (48) pořádala rodinný oběd, na nějž pozvala svého bývalého manžela Simona Pattersona, jeho rodiče Donu a Gail a rovněž Gailinu sestru Heather Wilkinsonovou a jejího manžela Iana. Naservírovala jim hovězí Wellington. Rodinná sešlost ale skončila smrtí tří z nich.

Osudný oběd

Podle informací australské televize 9NEWS se rodinní příslušníci otrávili jedovatými houbami. Oběd se stal osudným Heather (†68), její sestře Gail (†70) a jejímu manželovi Donovi (†70). Manžel Heather Ian (68), místní pastor, je v kritickém stavu v nemocnici. „Simon se měl na oběd dostavit, ale nakonec to nestihl,“ uvedl zdroj pro Daily Mail.

Kamarád Simona, který si nepřál být jmenován, zároveň uvedl, že se Erin znovu chtěla dát dohromady se Simonem, a proto oběd uspořádala. „Chtěla se vrátit k Simonovi a rodina nechtěla, aby se k ní Simon vrátil. V podstatě si nemysleli, že je pro něj není dost dobrá,“ dodal.

Vyšetřování pokračuje

Policie v neděli informovala, že ženu, která oběd vařila, vyšetřovatelé vyslechli a poté propustili. Dál ji však považují za podezřelou, protože se jako jediná otravě vyhnula. „V tomto stadiu předpokládáme, že za tím jsou houby, ale jde o komplexní vyšetřování a bude ještě nějakou chvíli trvat,“ uvedl podle agentury Reuters policista Dean Thomas, který má případ na starosti. Navíc dodal, že záležitost je „velmi složitá", nicméně podle symptomů, které oběti projevovaly, se zřejmě otrávily muchomůrkou zelenou.

V květnu 2022 navíc údajně Simon skončil na jednotce intenzivní péče poté, co doma zkolaboval. Ve svém příspěvku na facebooku uvedl, že jeho rodina ho navštívila dvakrát, aby mu dali poslední sbohem. Kvůli čemu byl ale hospitalizován, není jasné. Podle výše zmíněné australské televize se jednalo o střevní problémy.

Smrtelné otravy houbami jsou v Austrálii poměrně vzácné, muchomůrky zelené tam ale rostou a podle odborníků existuje u nezkušených houbařů riziko, že je zamění s jedlým a běžně využívaným kukmákem sklepním.

Video  Jaké jsou projevy otravy houbami a jak si zachránit život?  - Videohub
Video se připravuje ...

Celebrity-chachacha ( 14. srpna 2023 09:17 )

Houby u nikoho nejím. A sbírám jen hřib pravý, kozáky a kremenáče.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání