Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Po návštěvě u Putina skončil prý Lukašenko v nemocnici: Otrava? A co vzkázal o jaderných zbraních?

Aktualizováno -
28. května 2023
20:35
Autor: Darina Jíchová, swp, lm, ČTK - 
28. května 2023
08:26

Sotva se Bělorusku v čele s diktátorem Alexandrem Lukašenkem podařilo rozptýlit spekulace o jeho špatném zdravotním stavu, na sociální sítě pronikly zprávy o tom, že během jednání v Moskvě, kde se účastnil summitu Euroasijské hospodářské unie (EAHU), a během schůzky s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který oznámil, že Rusko začalo s přesunem nestrategických jaderných zbraní do Běloruska, skončil v nemocnici. Mluví se i o možné otravě, uvedl list Ukrajinska Pravda. Lukašenko prohlásil, že Kazachstán a další bývalé sovětské republiky mohou vstoupit do svazového soustátí Ruska a Běloruska, aby získaly přístup k jaderným zbraním. Upozornil však, že nejde o oficiální návrh, ale o jeho osobní názor, napsal list Kommersant na svém webu. Minsk a Moskva tento týden podepsaly dokumenty ohledně rozmístění ruských jaderných zbraní v Bělorusku.

Lukašenko byl po nedávné schůzce se svým ruským protějškem Putinem hospitalizován v Ústřední klinické nemocnici v Moskvě, kde je doteď, uvedl běloruský opoziční politik Valerij Cepkalo na telegramu. Jeho stav je údajně kritický a povolaní „nejlepší specialisté“ vynaložili maximální úsilí na jeho záchranu, které zahrnovalo i čištění krve.

„Opatření na záchranu běloruského diktátora měla za cíl rozptýlit spekulace o možné účasti Kremlu na jeho otravě,“ tvrdí Cepkalo. Lukašenko ve čtvrtek na euroasijském ekonomickém fóru v Moskvě oznámil přesun ruských jaderných zbraní do Běloruska. Lukašenkův letoun následně odletěl do Minsku, podle opozičníka byl však patrně prázdný. Cepkalo vyzval západní představitele, aby v následujících dnech naplánovali strategickou schůzku k novým běloruským volbám.

Podle Cepkala je manévr s letadlem běžným úskokem běloruského režimu, aby zakryl zvěsti o zdraví diktátora. „Předchozí případy špatného zdraví se rovněž pokoušely maskovat nebo umlčet. A v tomto případě, aby nevzbudil podezření, bylo jeho letadlo dokonce posláno do Minsku,“ komentoval opozičník.

Velká pozornost se Lukašenkovu zdraví začala věnovat počátkem května, kdy na oslavách ke Dni vítězství v Moskvě vypadal „slabě“, měl obvázanou ruku, nepronesl žádný projev, neúčastnil se Putinova oběda pro lídry a k Hrobu neznámého vojína ho muselo dovézt auto. Po návratu do Minsku zmizel z veřejného života a objevily se zprávy, že byl hospitalizován. Když chyběl na akci ke Dni vlajky, následovaly spekulace o tom, že je v kritickém stavu, nebo dokonce mrtvý. Režim to oficiálně nekomentoval, ale zveřejnil snímky a videa z jednání s diktátorem. Vypadal na nich „zesláble, hlas měl ochraptělý a sotva chodil“, upozorňovali mnozí pozorovatelé.

16:42
Dnes

„Austrálie připravuje nový balíček pomoci ve výši 100 milionů dolarů pro Ukrajinu. Polovina prostředků bude použita na systémy protiraketové obrany. Více než 30 milionů dolarů na bezpilotní letouny v rámci koalice proti dronům,“ avizuje a děkuje ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

16:04
Dnes

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo nenařídil zabít předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Uvedl to dnes americký deník The Wall Street Journal. 

Deník s odvoláním na nejmenované osoby obeznámené s případem píše, že americké tajné služby se kloní k názoru, že Putin zřejmě nenařídil Navalného zabít. Podle něj na tom panuje široká shoda uvnitř zpravodajské komunity, včetně americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Washington však podle deníku nezbavuje hlavu ruského státu celkové odpovědnosti za Navalného smrt vzhledem k tomu, že opozičník byl léta terčem útoků ruských úřadů a byl uvězněn na základě obvinění, která Západ označil za politicky motivovaná. V roce 2020 byl navíc otráven nervově paralytickou látkou. Kreml popírá, že by se na otravě z roku 2020 podílel stát.

15:44
Dnes

Basmanský soud v Moskvě uvalil vazbu na dvanáctého obviněného v případu teroristického útoku v Crocus City Hall - občana Tádžikistánu Džumachona Kurbonova, informuje zpravodaj agentury TASS.

Kurbonov bude ve vazbě do 22. května. Projednání žádosti vyšetřování proběhlo v neveřejném režimu. Podle oznámených materiálů Kurbonov žil a pracoval v Rusku nelegálně, bydlel v jedné z ubytoven v Moskvě. Rozhodnutí soudu zatím nenabylo právní moci a lze se proti němu odvolat k odvolací instanci.

Zobrazit celý online

Lukašenko: Jaderné zbraně pro všechny

„Nemyslím si, že (prezident Kazachstánu Kasym-Žomart) Tokajev se kvůli tomu nějak trápí. Ale pokud ano, nikdo - a ani já - není proti tomu, aby Kazachstán a další země měly tak těsné vztahy, jako my máme s Ruskou federací,“ řekl Lukašenko v televizním pořadu Moskva, Kreml. „Do svazu Běloruska a Ruska je záhodno vstoupit - a jaderné zbraně budou pro všechny,“ prohlásil podle Kommersantu.

Během summitu Euroasijské hospodářské unie (EAHU), který se tento týden konal v Kremlu, kazachstánský prezident Tokajev podle médií na adresu ruských a běloruských spojenců poznamenal, že dvě země se dělí o jedny jaderné zbraně. Uvedl také, že ve světové politice se objevil unikát, že dvě země tvoří jeden stát, tedy svazové soustátí, a že ostatní členové EAHU si potřebují ujasnit, jak s tímto fenoménem spolupracovat.

Video se připravuje ...
Další videa