Kokrhel luštěnec a černýš rolní se podle přírodovědců osvědčili jako účinní bojovníci proti nežádoucímu růstu trávy. Obě poloparazitické rostliny přitom trávníkům dodávají i atraktivní vzhled díky žlutým a fialovým květům.

Barevné a brání růstu

„V místech, kde rostou kokrhele, dominují kromě nich právě další kvetoucí rostliny a nikoli trávy, jak je tomu všude v okolí. Porost navíc nenaroste do takové výšky a není třeba jej tak často síct. Výrazně se tak sníží náklady na údržbu ploch,“ vysvětlila botanička Kateřina Knotková z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Vědci vyzkoušeli obě rostliny vysadit do trávníků u univerzitního kampusu a výsledek je jasně viditelný. „Dnes je z plochy původně zarostlé travinami porost hrající všemi barvami. Aktuálně v něm dominují právě poloparazité, ale také zvonky a různé druhy bobovitých rostlin, jako třeba štírovník růžkatý,“ pokračovala Knotková.

Odčerpávají vodu

Obě rostliny tak podle vědců výrazně pomáhají k obnově původní biodiverzity. „Napomáhají tak i k ochraně krajiny,“ vysvětlil vedoucí výzkumného týmu Jakub Těšitel.

Kokrhel a černýš vypadají na první pohled jako jakákoli jiná rostlina. „Pod zemí jsou ale připojenyna kořeny okolních rostlin a odčerpávají z nich vodu a živiny. Tím omezují růst a rozmnožování svých hostitelů. Přestože by se mohlo zdát, že jde o škůdce, kteří ničí rostlinná společenstva, v přírodě to funguje trochu jinak,“ vysvětlil Těšitel.

VIDEO: Norbert Werner z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity ukazuje přístroje, které v Brně již vznikly a zachycují gravitační vlny ve vesmíru.

Video
Video se připravuje ...

Norbert Werner z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity ukazuje přístroje, které v Brně již vznikly a zachycují gravitační vlny ve vesmíru. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
3 fotografie