„Pozorovací období trvalo několik desetiletí. Kolonie slepce, čítající několik stovek zvířat žijících ve viváriu, nevykázala žádné případy vzniku spontánních nádorů. Buňky nepodléhají stárnutí,“ uvedla Olga Britanova z brněnského institutu CEITEC.

Dlouhý život

Na výzkumu pracoval mezinárodní tým vědců z Brna společně s Ruskem a Izraelem. „Izraelští kolegové zjistili, že se vyznačuje i zcela výjimečnou odolností vůči rakovině uměle vyvolané pomocí chemických látek,“ upozornila Britanova.

Slepec svým vzhledem připomíná krtka. „Jedná se ale o hlodavce, který žije až dvacet let. To je desetkrát delší doba než u jeho blízce příbuzných druhů, jako jsou myši a potkani. Biologii a imunitní systém budeme ještě zkoumat, může to být důležité pro lidi,“ dodala Britanova.

CEITEC je výzkumné centrum zaměřené na oblast živých věd, pokročilých materiálů a technologií. Pracují v něm vědci ze všech brněnských univerzit. Výzkumem slepce galilejského se zabýval institut Masarykovy univerzity.

Slepec galilejský obývá oblast východního Středomoří. Jde o podzemního hlodavce. Dorůstá délky 35 cm a vážit může až přes půl kilogramu. V některých zemích (např. Libye) se traduje, že když se někdo dotkne slepce galilejského, tak také oslepne.

VIDEO: Speciální lepidlo, které dokáže slepit lidské kosti testují lékaři v nemocnicích. I v tomto případě na něm pracovali vědci z brněnského CEITEC.

Fotogalerie
3 fotografie