Mořský žahavec má unikátní vlastnost samovolně vyrábět světlo. Vědci z Loschmidtových laboratoří Masarykovy univerzity Martin Marek (44) a Martin Toul (29) se svými kolegy dokázali pochopit, jak systém renily funguje. Stačilo jim na to pět let.

Energii mění na světlo

„Využívá bioluminiscenci, která neuvolňuje teplo, ale energii efektivně přeměňuje na světlo. Podařilo se nám pomocí rentgenové krystalografie a dalších metod pochopit chemické kroky, které k tomu vedou,“ vysvětlil Marek.

Jako by přitom vědcům pomáhalo samotné peklo. Klíčovým je totiž biologický pigment luciferin, který po navázání na enzym vyvolá svícení. „Luciferáza nám už dokázala rozsvítit zkumavku na 48 hodin,“ připojil se Toul.

Obnovitelný zdroj

Vědci se nyní budou zabývat tím, jak tento objev přenést do každodenního života. „Zdroje naší planety nejsou bezedné a fosilní paliva navíc mají i spoustu negativních dopadů. Obnovitelný zdroj, který nezatěžuje životní prostředí, by proto byl skutečnou svítící revolucí,“ dodal Marek.

Renila fialová je mořský žahavec, který se vyskytuje na dně moří a oceánů. Dokáže svítit. Luciferin a luciferáza - jde o energeticky bohaté molekuly, které spolu v přírodě reagují, a vyrábějí tak světlo. Produkují je živé organismy. Vyrobit je lze i laboratorní cestou. Není to ale ekonomicky výhodné.

VIDEO: Vědci z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity na sebe nedávno upozornili i unikátními vesmírnými přístroji.

Video
Video se připravuje ...

Norbert Werner z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity ukazuje přístroje, které v Brně již vznikly a zachycují gravitační vlny ve vesmíru. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
6 fotografií