Stále více firem hledá cesty jak při potravinářské výrobě zpracovat všechny zbytky. „Situace se mění v posledních letech, kdy do firem přichází mladí lidé s novým myšlením. Tuto generaci více zajímá sepětí s přírodou,“ uvedla Viera Šottníková z Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity v Brně.

Nejen víno, ale i sušenky a tyčinky

Technologické postupy, které vymysleli odborníci z Mendelovy univerzity, už v praxi využívají moravské firmy. Kupříkladu firma Víno Sýkora začala vyrábět ze zbytků z vinice olej a vznikl další přebytek – pokrutina. „Zvažovali jsme, že by ji dostávala zvířata, ale po rozboru vzorků jsme došli k závěru, že by to byla věčná škoda,“ uvedl ředitel společnosti Michal Bureš.

Z rozemleté pokrutiny firma dělá mouku, ze které se pečou sušenky či tyčinky. Mouka je navíc bezlepková a obsahuje velké množství vlákniny. „Prakticky všechno z vinařské produkce se dá v potravinářství ještě dál upotřebit, jedinou výjimkou jsou třapiny (stopečky),“ dodává Šottníková.

Jak upotřebit zbytky z piva?

Odborníci hledají i možnosti zpracování pivovarského mláta. „Mláto je velmi vhodnou variantou k obohacení potravin o minerální látky - zinek, měď, selen, hořčík, vlákninu, bílkoviny včetně esenciálních aminokyselin, které si lidský organismus nedokáže sám vytvořit,“ uvedla Šottníková, podle které je význam vlákniny stále podceňován.

Fotogalerie
9 fotografií