Obsluhovat budou nemocní se zkušeností s psychózou, schizofrenií či bipolární afektivní poruchou. „Zdejší studenti jsou inteligentní, otevření a já doufám ještě bez předsudků,“ řekla Blanka Veškrnová, ředitelka neziskové organizace Práh jižní Morava, která kavárnu provozuje.

 

Název Kafinet vznikl v autobusu

Masarykova univerzita investovala do vzniku kavárny více než pět milionů korun. Název Kafinet vymyslela bývalá studentka pedagogické fakulty Leona Orságová, kterou toto slovo napadlo při cestování v autobusu. „Je mi ctí, že můj návrh byl vybrán. Už na fakultě nestuduji, a jsem ráda, že tu po mě zůstane stopa,“ těší ji.

Provoz byl zahájen spolu se začátkem letního semestru 18. února. „V kavárnách jsem vystudovala bakaláře i magistra a je to pro mě zásadní místo. Nechť i tato kavárna kávou odkojí brněnské intelektuály,“ usmívá se studentka Zuzana Szabó Lenhartová.

Video
Video se připravuje ...

Duševně nemocní budou obsluhovat v univerzitní kavárně: Na pedagogické fakultě jsou studenti bez předsudků mm

Kavárna je v záběhu

Kavárna bude “v záběhu” do konce dubna. „Pracovníci Prahu budou zjišťovat, jaká je nejvhodnější provozní doba, jaké jídlo a pochutiny půjdou nejčastěji na odbyt - polévky, chleby s pomazánkou, koláčky či dortíky," vysvětluje Veškrnová, která na pedagogické fakultě sama studovala.