Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kavárně tří sester hrozil krach. Díky lidem pořádá pro postižené i diskotéku

Video se připravuje ...
Autor: Nikola Forejtová - 
19. ledna 2019
05:02

Dojemná žádost, která loni v listopadu pohnula českým internetem, sklízí ovoce i po Novém roce. Jedna z majitelek kavárny AdAstra, která zaměstnává handicapované, prosila tehdy prostřednictvím sociální sítě o podporu, podniku hrozil krach. V kavárně se ale od té doby, i díky pomoci Blesk Zpráv, dveře netrhnou a nyní organizuje i diskotéku pro postižené. „Handicapovaní touží také po lásce, jako snad každý zdravý člověk. Chtějí mít koho obejmout, s někým sdílet svůj život. Jen nemají tolik možností k seznámení,“ zmínila k projektu provozovatelka podniku Markéta Šulcová.

Diskotéka pro postižené je jedním z dalších projektů, kterému se chtějí provozovatelky pražské kavárny do budoucna věnovat. „Nevím o žádné organizaci, která by dělala diskotéky pro postižené. U nás zrovna jedna skončila,“ řekla Blesk Zprávám Markéta, jedna ze tří sester, které kavárnu založily a starají se o ni. 

První akci zorganizovaly loni na podzim  a po úspěchu se rozhodly v nápadu pokračovat. „Pro handicapované je to možnost seznámit se s novými lidmi, zatancovat si a popovídat,“ říká Markéta a dodává, že i oni touží po kamarádech a lásce, jen nemají tolik prostoru a šancí se seznamovat.

Taneční večer se samozřejmě musí uzpůsobit zdravotnímu stavu účastníků a tomu, že nemají mnohdy tolik energie. Diskotéky jsou tak většinou v neděli podvečer a končí relativně brzy, kolem osmé až deváté.

Písničky na přání a občerstvení v ceně vstupného

„Sestavujeme playlist na přání hostů a připravujeme vždy drobné občerstvení v ceně vstupného. Nastavili jsme jej na 70 korun, aby byla diskotéka přístupná všem sociálním vrstvám,“ říká Markéta. Vstupné má handicapované naučit, že tak to v životě chodí a žádná zábava není zadarmo. 

Veronika je jednou z číšnic, která díky kavárně našla práci Veronika je jednou z číšnic, která díky kavárně našla práci | Markéta Šulcová

V ceně je kromě občerstvení také obdoba tomboly a seznamovací hry. Netancující doprovod má vstup zdarma. „Oni moc rádi soutěží a vyhrávají, usmívá se Markéta a dodává: „Doufám, že budeme mít možnost pořádat tombolu i do budoucna. Sháníme proto sponzora, který nám pomůže budoucí diskotéky financovat a také sháníme pomoc v podobě organizátora této a i jiných akci.“

„Kdyby se nepodařilo kavárnu zachránit, a to díky vám, nic takového by nevzniklo,“ dodává dojatá Markéta, jejíž sestra Marie, která má Downův syndrom, rovněž v kavárně pracuje. 

Lidé přispěchali na pomoc

Nedělní veselí by nevzniklo díky příspěvku, o kterém Blesk Zprávy informovaly koncem loňského listopadu. Veronika Musilová, třetí ze sester, tehdy prosila na Facebooku své přátelé i známé, aby zašli do kavárny alespoň na kávu, a zvýšili tak návštěvnost krachujícího podniku. Podniku, který zaměstnává i lidi s menším či těžším mentálním postižením.

„Pro někoho je to jen skládání ubrousků. Pro ně je to skutečná práce, naplňuje je pocitem, že jsou plnohodnotní občané,“ vyjádřila se pro Blesk Zprávy tehdy Musilová. Dodala, že si zřejmě nikdo nedokáže představit ten sebenaplňující pocit postiženého, když si může dovolit koupit své mámě bonboniéru.

Příspěvek se rychle rozšířil a během jednoho dne nasbíral více jak 65 tisíc sdílení a téměř 5 tisíc komentářů. Obavy z toho, že solidarita vydrží lidem jen chvíli, se nenaplnily. Podnik je plný i teď a projekt kavárny společnosti „Zajíček na koni“ může žít dál.

Kavárna šancí na dospělý život

Kavárna AdAstra vznikla jako projekt společnosti „Zajíček na koni" v roce 2015.  Do provozu ji uváděly sestry Markéta a Veronika kvůli své sestře Marii a dalším postiženým dětem, kterým hrozilo, že po ukončení školy nenajdou pracovní místo.

„Dříve jsem se specializovali na děti, „Zajíček“ pro ně organizoval tábory, ježdění na koni apod. Děti ale rostly a stárly a najednou pro ně v dospělém světě nebylo místo. Proto kavárna,“ řekla Blesk Zprávám Musilová. 

Místo bylo potřeba rekonstruovat od základu Místo bylo potřeba rekonstruovat od základu | Facebook

Svépomocí a pomocí dobrovolníků se tak obětavé sestry pustily do rekonstrukce starého lahůdkářství v pražské ulici Podskalská u Palackého náměstí v Praze. Po měsích dřiny se jim povedlo kavárnu uvést do provozu a zaměstnat lidi s těžším či lehčím postižením. 


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině