Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dojemný příspěvek přiměl lidi jít na kafe. Prosba Veroniky měla tisíce sdílení

Autor: Nikola Forejtová - 
22. listopadu 2018
05:35

Facebook opět předvedl, že dokáže spojit lidi. Paní Veronika zveřejnila v úterý dojemný příspěvěk, ve kterém žádala o pomoc pro kavárnu AdAstra v Praze. Ta pod záštitou neziskové společnosti Zajíček na koni zaměstnává hendikepované děti, ale v současnosti má existeční problémy. Příspěvek se rychle rozšířil po internetu a za necelých 24 hodin nasbíral přes 60 000 sdílení, čísla mu stále rostou. Od středečního rána se pak dveře v kavárně netrhly a Blesk Zprávy byly u toho. 

Veronika Musilová Náměstková zveřejnila na svém profilu na Facebooku apel, ve kterém žádala spoluobčany, aby kavárnu navštívili a zvýšili jí tak obrat. To je podmínkou, aby mohla nadále fungovat a poskytnout tak seberealizaci těch, kteří by jinde o práci jen těžko zavadili.

„Někteří zvládnou i spolehlivě obsloužit, ale i ti, kteří musí být pod neustálým dohledem, mají radost, že „pouze“ skládají ubrousky,“ psala Náměstková ve svém příspěvku. Existenční problémy kavárny, která vznikla díky společnosti „Zajíček na koni“, chce Náměstková vyřešit především proto, aby mohla nadále pomáhat. Co ale její příspěvek vyvolal, ji hodně překvapilo.

Lidé se nebojí sáhnout do vlastní kapsy

Zprávu na Facebooku za necelých 24 hodin sdílelo 60 tisíc lidí a získala 27 tisíc takzvaných lajků. Lidé okamžitě reagovali a poskytli finanční, emoční i pracovní podporu. Blesk se do kavárny vydal také a byl svědkem lidské solidarity. „Kavárna je plná, doufám, že nám zůstanou lidé věrni i v následujících měsících,“ radovala se Náměstková. Dveře kavárny se netrhly, stoly zdobily reservačky a zaměstnanci skoro až nestíhali příval hostů.

Lidé přicházeli i jen proto, aby získali číslo účtu, kam mohou zaslat finanční podporu. Majitelé kavárny pomáhali svým zaměstnancům, aby byli hosté spokojeni a Blesk Zprávám přislíbili bližší informace nejen o kavárně, ale i společnosti „Zajíček na koni“, díky níž je kavárna v provozu. „Potřebuji vás všechny – pozvat na oběd nebo večeři do kavárny, která pomáhá. Nyní potřebujeme pomoct my,“ psala Náměstková.

Nejblíž to mají Pražané

Kavárna AdAstra se nachází v ulici Podskalská v blízkosti Palackého náměstí. Zaměstnává hendikepované lidi, kteří vyrostli se společností „Zajíček na koni“ a neměli kam se uchýlit jako dospělí. V kavárně pracuje mimo jiné i sestra paní Náměstkové, která má Downův syndrom a autismus.

Maruška (26) v kavárně obsluhuje každé úterý a její sestra si přeje hlavně to, aby mohla roznášet kávu dál. Zmiňovaná společnost kromě kavárny vede řadu spolků, které přispívají kvalitě života hendikepovaných. Učí je jezdit na koni, vozí je na výlety a připravuje pro ně řadu dalších aktivit.

KijkaChiametti ( 23. prosince 2018 12:15 )

Spis by se pan pokud neni cizinec měl obratit na hodiny jazyka ci na psychiatrii.

krtek. ( 22. listopadu 2018 17:55 )

měl by jste se tam přihlásit, třeba by Vám pomohli

dandova ( 22. listopadu 2018 14:29 )

Tu organizaci už podporuju.

paralenka ( 22. listopadu 2018 12:19 )

Tak tohle je pohlazení po duši, je skvělé, že lidé ještě slyší a pomáhají. Dostali jste mě, mám to do Prahy daleko, ale co nejdříve navštívím zdejší kavárnu podobně zaměřenou, abych jen doma neronila slzičky, ale i trochu pomohla. Je čas se zastavit, budou Vánoce, ale i další dny.. Takže novoroční předsevzetí: na Dolní náměstí vyrazím co nejdříve

DWEI ( 22. listopadu 2018 07:14 )

Zobrazit celou diskusi