Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Omezuje je mentální retardace i Downův syndrom. Tomáš i Tereza ale našli práci

Autor: Zuzana Zelenková - 
13. srpna 2017
19:55

Tomáš s těžkou epilepsií a mentální retardací a Tereza, která má Downův syndrom, našli místo v kavárně. I přes svůj handicap se můžou reálně integrovat mezi zdravé lidi. A ministerstvo práce a sociálních věcí se podobné podniky snaží podpořit. Ať jde o firmy, které zaměstnávají handicapované, nebo propuštěné trestance. Cílem projektu je integrace lidí, kteří byli dosud sociálně vyloučení. Ne všichni ovšem na tyto dotace dosáhnou. Smůlu má i Café AdAstra, kde Tomáš s Terezou pracují.

Tomáš má těžkou formu epilepsie, je mentálně retardovaný a má rysy autismu. Rád se ale baví s lidmi a je pracovitý. Podobně jako jiní lidé rád cestuje po hradech a zámcích, má rád zoologické a botanické zahrady.

Tereza trpí Downovým syndromem. A stejně jako Tomáš je komunikativní. Navíc ráda sportuje, a dokonce vyhrává plavecké závody. Tereza je i velice ambiciózní, vyučila se prodavačkou a teď pokračuje oborem pokojská. Ona ani Tomáš nemusí zůstávat na okraji společnosti odkázáni na péči blízkých. 

VIDEO: Melánie, která trpí Downovým syndromem, si brzy v televizi zamoderuje počasí

Video  VIDEO: Melánie, která trpí Downovým syndromem, si brzy v televizi zamoderuje počasí  - Youtube.com
Video se připravuje ...

To jsou jen dva ze zaměstnanců kavárny Café AdAstra, kterou provozuje organizace Zajíček na koni spolupracující se speciálními školami. Postižení se tak mohou lépe začlenit do společnosti, což jim pomáhá i v další integraci mezi běžnou veřejnost. Podobný cíl má Tichá kavárna, která zaměstnává neslyšící, nebo Kavárna Potmě, která dává pracovní příležitosti nevidomým.

Podnikatelské aktivity, které pomáhají, podporuje i ministerstvo práce a sociálních věcí. Aktuálně má pro zájemce připraveno 150 milionů korun na podporu sociálních státních podniků. Nově potom na peníze můžou dosáhnout i environmentální sociální podniky. „Máme s tímto projektem skvělou zkušenost. Většina podniků potřebuje jen malou pomoc při rozjezdu. Dokážou pak naplno využít nabízenou příležitost. A z řady důvodů je to velmi výhodné i pro náš stát a společnost,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Ministerstvo podpoří takové projekty, které mají perspektivu udržitelnosti a zaměstnávají například dlouhodobě nezaměstnané, lidi se zdravotním postižením, nebo propuštěné vězně.

Současná výzva je už třetí, v předchozích dvou uspělo 38 podnikatelů, i získali celkem 150 milionů korun. A je to třeba masérské centrum, prádelna, výrobna těstovin, nebo polévkárna. Smyslem je podle ministerstva zvyšovat povědomí o sociálním podnikání a motivovat lidi, kteří by se takový byznys chtěli založit.

Ne každý podnik na dotaci dosáhne

I přes snahy ministerstva některé podniky na dotaci nedosáhnou. Smůlu má zřejmě i Café AdAstra, tedy kavárna zaměstnávající Terezu s Tomášem.

„Kritéria pro podání žádosti o podporu jsou velmi přísná. Například my bychom nejspíše neuspěli kvůli širokému spektru handicapů našich klientů, kteří u nás pracují. Nezaměřujeme se ‚pouze‘ na jeden handicap,“ uvedla pro Blesk.cz za kavárnu Lenka Bejčková.

V kavárně pomáhají lidem s fyzickým, mentálním a sociokulturním handicapem, navíc různých věkových kategorií. I kdyby kritéria zvládli splnit, podání žádosti a následná administrativa spojená s Evropskou dotací je tak administrativně náročná, že by toho podle Bejčkové nebyli se současným personálním stavem schopni.

Jak se jim daří fungovat? „Máme za sebou téměř dva roky provozu a s obtížemi se setkáváme dnes a denně. Nejde o běžný byznys. Přítomnost kolegů s handicapy je sice obohacující, ale pro potřeby byznysu i velkou brzdou. Finanční problémy řešíme tím pádem více než naše běžná konkurence,“ uvedla ředitelka Zajíčka na koni Markéta Šulcová.

Odměna? Radost klientů a jejich integrace

Podle Šulcové přišla kromě potíží ale také slovy nevyjádřitelná a čísly nevyčíslitelná radost klientů s handicapy. Ti jsou tak nadšeni z toho, že mohou mít vlastní pracoviště. S tím se pojí velký zájem o nabízená místa i vysoká míra integrace, kterou takto lze poskytnout.

„U některých, a to i docela vážně handicapovaných osob běžní hosté jen stěží poznají, že jsou našimi klienty. U těch, kde handicap je tak velký, že nemohou být na place, stejně hledáme a nacházíme řešení a umožňujeme socializaci a integraci. Tím jsme zcela jedineční v ČR. Otevřeností našeho projektu absolutně všem,“ dodala pro Blesk.cz Šulcová. Podle ní jsou úskalí, která se pojí se zaměstnáváním handicapovaných, přímo nezměrná.

Podle organizace se navíc lidé s lehčí formou postižení mohou díky podobným projektům snadno posunout ve svém životě i někam dál. A tak bude třeba jednou možné například Terezu potkat jako pokojskou, nebo prodavačku i někde jinde.