BVV vystavilo legendární Tatru T87
Autor: Archiv BVV

BVV vystavilo unikát - Tatru T87 

Se svým parťákem Jiřím Hanzelkou procestoval kopřivnickou Tatrovkou v poválečné době kus světa. Unikát - Tatru T87 – vystavily Brněnské veletrhy na počest jubilea už v loňském roce. Auto s jedinečným příběhem, které je národní kulturní památkou. Konkrétně v tomto ladném stroji projela slavná dvojice v letech 1947 až 1950 Afriku a Jižní Ameriku.  „Jde o autentický vůz, který nám na výstavu zapůjčilo Národní technické muzeum, kterému ho daroval přímo Jiří Hanzelka. Ale i další program brněnských veletrhů je věnován slavné dvojici. Kupříkladu na cestovatelských veletrzích program festivalu GO Kamera,“ říká mluvčí BVV Jiří Smetana.

Zikmund se málem se utopil v Riu de Janeiru
Autor: Archiv Livingstone, Rudolf Švaříček

Zikmund se málem se utopil v Riu de Janeiru

Miroslav Zikmund se narodil v roce 1919, konkrétně 14. února. Právě tento den využilo divadlo Divadlo Husa na provázku k promítání filmu 100 LET Miroslava Zikmunda. Film vypráví životní příběh slavného cestovatele, který místy připomíná dobrodružný román. Kupříkladu když Miroslav Zikmund slavil třicetiny, málem se utopil v Riu de Janeiru.  Po filmu následovala beseda s cestovateli Rudou Švaříčkem a Miloslavem Stinglem. „Pan Švaříček zavzpomínal na různá setkání s panem Zikmundem,“ řekla Darja Šmídová z CK Livingstone. Rudolf Švaříček je blízkým přítelem Miroslava Zikmunda – zná ho od roku 1994, kdy projeli Afriku tatrovkou. Švaříček legendárního cestovatele obdivuje nejen kvůli neuvěřitelnému počtu filmů, cestopisů a reportáží, které vytvořil, ale i za to, jak stále přes svůj již požehnaný věk dokáže zasvěceně hovořit.

Měl bych dostávat prémie, usmívá se stoletý cestovatel
Autor: Archiv JOTA

Měl bych dostávat prémie, usmívá se stoletý cestovatel

V perle Indického oceánu Srí Lance prožil Miroslav Zikmund dlouhé týdny v roce 1961 při společné cestě s Jiřím Hanzelkou a v roce 1969 zde oslavil padesáté narozeniny. Na Srí Lanku se vrátil v roce 2000 a právě z této výpravy vznikl cestopis "Sloni žijí do sta let". Nové vydání knihy připravilo brněnské nakladatelství Jota jako narozeninové překvapení. Legendární cestovatel knihu dostal v předvečer svého jubilea. Jeho první dojmy z listování knihou? „Cejlon, tedy Srí Lanka, byla klíčová země, která jak Jirku, tak mě doslova uchvátila. Je to země neuvěřitelně zajímavá a různorodá, lidé mi pořád píšou, že jsou inspirovaní našimi cestopisy, takže bychom měli dostávat prémie, že jsme přispěli k tomu, že je dnes Srí Lanka takhle navštěvovaná,“ usmívá se Zikmund a vtipkuje, že by to „chtělo pivo“.

Výstava o cestách po Africe
Autor: Archiv Mahenova knihovna Brno

Výstava o cestách po Africe

Kvůli kritice Sovětského svazu a okupace v roce 1968 nesměli Zikmund a Hanzelka 21 let cestovat. Znovu vyjet za hranice a vydávat knihy mohli až po pádu komunistického režimu. Mahenova knihovna v Brně na Zikmundovy cesty vzpomíná formou vizuální. Židenická pobočka knihovny pořádá až do konce února speciální výstavu fotografií. Shlédnout lze fotky z cest a různých akcí, kterých se Zikmund účastnil. K vidění jsou i ukázky knih Miroslava Zikmunda. Výstava se zaměřuje zejména na putování po Africe. Jako speciální dárek pro cestovatele namalovaly děti ze základní školy Gajdošova africké masky inspirované Zikmundovými cestami. Zajímavostí jsou také ukázky afrických her. Jednou z nich je Mankala, což je vlastně dřevěná deska se dvěma řadami šesti kulatých jamek. Hru lze provozovat kdekoliv a nepotřebujete k ní nic zvláštního, jen 72 hracích kamenů. Může se jednat o jakékoliv malé předměty jako například fazole, škeble, kuličky apod.