Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Dobrá zpráva pro houbaře: Vědci našli protijed ke smrtelné muchomůrce zelené! 

Autor: tsv - 
20. května 2023
16:00

Čínští a australští vědci odhalili potenciální protilátku proti smrtelnému toxinu nacházejícímu se v muchomůrce zelené, nejjedovatější houbě na světě. Jedná se o barvivo indocyaninová zeleň široce užívané v rámci získávání a zpracování klinických obrazů. Barvivo podané otráveným myším v laboratoři blokovalo účinky toxického peptidu alfa-amanitinu, který se v  těle váže na protein STT3B a způsobuje selhání jater a ledvin, uvedla studie. Účinky barviva zatím nebyly prokázány u lidí, vědci plánují další výzkumy.

Indocyaninová zeleň měla v tělech otrávených zvířat inhibitovat daný protein, čímž zabránila navázání toxinu houby, znemožnila jeho působení, a tím pádem předešla selhání orgánů. Podání barviva ovšem mělo pozitivní účinky jen do čtyř hodin od požití houby, po osmi až dvanácti hodinách bez léčby již došlo k nenapravitelnému poškození, uvedl odpovědný autor studie profesor Čchiao-pching Wang z kantonské Univerzity Sun Ja-Sen. „Tohle naznačuje, že by indocyaninová zeleň měla být podána co nejdříve,“ dodal.

Dle experta dosud jinak nebyla identifikována žádná protilátka proti muchomůrce zelené právě „proto, že víme jen málo o tom, jak toxiny hub zabíjí buňky“. Jak bude barvivo v souvislosti s otravou působit v lidském těle, zatím není jasné. „Výsledky jsou slibné, ale abychom zjistili, zda bude mít indocyaninová zeleň v lidském těle stejné účinky, je třeba provést další klinické experimenty,“ apeloval profesor Čchiao-pching.

Pozor na houby pod dubem

Muchomůrka zelená je celosvětově zodpovědná za 90 procent smrtí způsobených otravou houbami, píše server The Guardian. Dle australského experta na botaniku profesora Bretta Summerella je tato houba „výjimečně nebezpečná a toxická“. „V prvních fázích růstu se muchomůrka zelená podobá kukmákům sklepním, které jsou oblíbené zejména v asijské kuchyni,“ vysvětlil Summerell. „V těch prvních stadiích je těžké je rozpoznat. Mají bílo-krémovou barvu. Až když více zestárnou, začnou mít ten žluto-zelený nádech.“

Zatímco toxiny nacházející se v jiných jedovatých houbách lze zničit teplem, alfa-amanitiny zůstávají účinné i po uvaření muchomůrky, dodal na závěr a varoval: „Muchomůrky zelené mají spojitost s kořeny dubu, takže pokud uvidíte něco pod dubem, musíte být opatrní a podezřívaví.“

Video  Jaké jsou projevy otravy houbami a jak si zachránit život?  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi