Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Silné zemětřesení na souostroví nedaleko Austrálie. Úřady odvolaly varování před tsunami

Nová Kaledonie (ilustrační foto)
 (Autor: Profimedia)
Aktualizováno -
19. května 2023
07:55
Autor: ČTK - 
19. května 2023
07:00

Tichooceánské středisko PTWC dnes ráno vydalo varování před možnou vlnou tsunami v jižním Pacifiku, zhruba o hodinu později ho však zase odvolalo. Obavy vyvolalo zemětřesení o síle 7,7 stupně u francouzského území Nová Kaledonie. Výstraha se podle tiskových agentur týkala například ostrovů Vanuatu, Fidži a samé Nové Kaledonie. Policie a hasiči po výstraze před ničivou vlnou evakuovali pobřeží Nové Kaledonie, uvedla agentura AFP.

Epicentrum zemětřesení bylo jihovýchodně od Nové Kaledonie, ohnisko leží v hloubce 37 kilometrů a přes 330 kilometrů od pobřeží ostrova. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na americkou geologickou službu USGS. Podle novinářky na ostrově se země třásla asi 15 až 20 vteřin okolo 14:00 místního času (5:00 SELČ).

PTWC nejprve vydalo varování před tsunami v okruhu 1000 kilometrů od epicentra, později ho odvolalo. Původně se hovořilo o možných až třímetrových vlnách na Vanuatu, poté však úřad informace relativizoval. Nyní se očekávají pouze vlny o maximální výšce jednoho metru na Vanuatu a 30 centimetrů v dalších tichomořských státech včetně Fidži, napsala agentura DPA.

Po souostroví zněly sirény a úřady vyzvaly obyvatele Nové Kaledonie, aby se vzdálili od pobřeží, uvedl ve vysílání rozhlasu velitel civilní obrany Plukovník Marchi Leccia.

Australští meteorologové varovali, že ohrožen by mohl být také Ostrov lorda Howa, který leží asi 700 kilometrů severovýchodně od Sydney.

Nový Zéland dříve uvedl, že ještě vyhodnocuje, zda zemětřesení s možnou ničivou vlnou představuje potenciální nebezpečí pro novozélandské pobřeží, dodala agentura Reuters.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi