Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Exotický ráj vyděsilo zemětřesení: U Bali naměřili seismologové 5,5 stupně

Autor: ČTK, tim - 
22. srpna 2022
13:58

Zemětřesení o síle 5,5 stupně bylo dnes zaznamenáno jižně od indonéského ostrova Bali. Informovalo o tom Evropské středomořské seizmologické středisko. Otřesy byly zaznamenány 63 kilometrů od Denpasaru, největšího a hlavního města Bali, s ohniskem v hloubce 141 kilometrů. Další informace zatím nejsou k dispozici.

Indonésie je známa svou četnou seizmickou aktivitou, protože leží na rozhraní tří velkých tektonických desek. Zemětřesení je pro obyvatele 17 000 ostrovů prakticky každoměsíční jev. Například v posledních dvou týdnech Indonésané zasáhlo přes 11 zemětřesní, která všechna přesahovali 4,4 stupně Richterovy stupnice.

Zemětřesení na Sulawesi 2018

Posledním velkým zemětřesením, které má Indonésie stále v živé paměti je z roku 2018. Kdy výbuch podmořské sopky vyvolal zemětřesení o síle 7,5 stupně. To následně vyvolalo smrtící vlnu tsunami, která dosahovala až 7 metrů. Prvotní zemětřesení pobouralo stavby a obyvatele uvěznilo pod troskami svých domovů a následná smrtící vlna si vyžádala 5000 obětí. Zdevastovala celé pobřeží a přinutila 70 tisíc lidí k evakuaci do vnitrozemí. Indonéská vláda se s následky tragédie potýká dodnes. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi