Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podcast: Zemi hrozí globální blackout. Slunce zahajuje novou fázi zvýšené aktivity, říká Suchan

Autor: tim - 
22. srpna 2022
05:00

Naše Slunce se dostalo do 25. slunečního cyklu, vědci proto očekávají silnější sluneční aktivitu, než kterou jsme doposud zažívali. Erupce vyvolané naší hvězdou můžou způsobit rozsáhlé škody na telekomunikačních systémech a elektrické síti. O rizicích, která můžou nastat, promluvil v Blesk Podcast mluvčí Astronomického ústavu AV ČR Pavel Suchan.

Naše nejbližší hvězda, které můžeme vděčit za život na Zemi, se nám může stát osudnou. I když Slunce má polovinu života za sebou, jeho vyhasnutí se nemusíme příliš obávat. To, co by nám mělo dělat vrásky, je jeho nepředvídatelná aktivita. „Ze všech hvězd víme o Slunci nejvíce, ale vlastně na to, abychom něco předpovídali, víme strašně málo,“ podotýká Suchan.

Co je to Sluneční erupce?

Sluneční erupce je v podstatě obrovská exploze na povrchu Slunce. Dochází k ní v době, kdy se magnetické proudy zamotají se skvrnami na Slunci (místa na Slunci s nízkou teplotou). Pak dojde k explozi a vymrštění obrovského množství materiálu. „Pokud tento výron elektromagnetické energie dojde až k Zemi, naruší její elektromagnetické pole, což způsobí kolaps,“ vysvětluje Pavel Suchan z Astronomického úřadu.

Chaos a globální blackout

Naše planeta má kolem sebe takový ochranný štít elektromagnetického pole, které slouží k ochraně před vesmírným zářením. „Při silné erupci by nám nemusel pomoci ani tento magnetický obal Země. Sluneční výron sebou nese pozitivně nabité elektrony, které by mohly přehltit elektrickou síť a spálit ji,“ komentuje tiskový tajemník. Toto přehlcení by způsobilo výpadek proudu na celém kontinentu, protože elektrické uzly jsou vzájemně propojeny kvůli distribuci elektřiny mezi zeměmi. Totální blackout je scénář, který by naši moderní civilizaci mohl pohřbít. Na elektřinu funguje prakticky cokoliv, po výpadku by totiž přestaly fungovat čističky, osvětlení, lednice, voda a mnoho dalšího. Tisícovky lidí by byly zaseknuty v metru a ve výtazích, což by mohlo při celkovém chaosu způsobit velké ztráty na životech.

Za příklad nám může být rok 2003 v USA, kdy přišlo o elektřinu 55 milionů lidí. Výpadek trval jednu noc a vyžádal si přes stovku lidských životů. Lidé totiž začali rabovat a v ulicích vypukly nepokoje. Pokud bychom zažili například měsíční výpadek, obětí by mohlo být i v řádu desítek tisíc. „Koncové transformátory nejsou něco, co máme běžně na skladě, takže by celková obnova trvala delší dobu,“ varuje Pavel Suchan.

Co dělat když přijde výpadek?

Důležité je si uvědomit, že u výpadku proudu nikdy nevíte, jak dlouhý bude. V našich končinách to bývají povětšinou hodiny, ale pokud by nás zasáhla silná sluneční erupce, o hodinách bychom si mohli nechat zdát.

Evropská Unie vytvořila pár základních pravidel, které je důležité dodržet pro případ blackoutu. Důležité je zůstat doma, protože neosvětlené ulice jsou nebezpečné. V domácnosti vypněte pojistky, znovu je zapněte, až uvidíte osvětlené ulice. Pokud máte možnost, využijte na svícení baterku. Svíčkám se raději vyhněte, ty totiž mohou způsobit požár. Integrovaný záchranný systém bude méně efektivní a není potřeba ho zatěžovat více. Telefon používejte jen v nouzových případech, nikdy totiž nevíte, kdy elektřina znovu naskočí. Lednici a mrazák zbytečně neotvírejte, protože optimální teplotu udrží i mnoho hodin po výpadku a nemusí dojít k znehodnocení potravin. Pokud máte rádio, nalaďte si Český rozhlas, ten totiž má pro takové případy záložní generátor. V rozhlasu se dozvíte instrukce jak dále pokračovat.

Video Blesk Podcast: Salámová hvězda. Vtípek astronoma rozzuřil vědce. - Tim Slavík
Video se připravuje ...

Skrhola ( 22. srpna 2022 22:51 )

Tak teď sem z toho jelen... v novinách píšou že za všecko může Babiš, Zeman a Vladimír Vladimírovič , a vono je to slunce🤔

krapotkin ( 22. srpna 2022 19:46 )

Asi se nedíváš na americké katastrofické superfilmy, kde vše hoří, mrakodrapy padají, silnice se trhají, ale hlavní hrdinové si klidně mezi sebou telefonují.

Jaryn19 ( 22. srpna 2022 17:12 )

to bude ten elektron, co je na plusu baterie, na mínusu bude ten záporný, nová teorie o elektřině z Blesku

kdoasi ( 22. srpna 2022 15:12 )

Přijde blackout, covid, opičí neštovice, válka, nebude plyn, a všichni exnem na smrt z vyděšení😁. Proč furt dostávají prostor k medializaci samí katastrofičtí proroci? A presstituti musí mít teda fakt smutnej život🙉.

Jaryn19 ( 22. srpna 2022 12:51 )

máme power banky, to nejspíš shoří i elektronika vysílačů a agregátů, takže nám rádia, která přežijí, budou k ničemu. Vyplatí se návrat ke kouřovým signálům případně signalizačním praporkům

Zobrazit celou diskusi