Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Podcast: Salámová hvězda. Vtípek astronoma rozzuřil vědce. Proč záměnu neprokoukli, vysvětlil Pavel Suchan

Video se připravuje ...
Autor: Tim Slavík - 
16. srpna 2022
05:00

Celý svět skočil minulý týden na salám astronoma Etienna Kleina. Vydával totiž plátek choriza za snímek hvězdy Proxima Centauri pořízenou teleskopem Jamese Webba. Chtěl tím poukázat na lidskou důvěřivost k informacím. Za tento nejapný žert se po čtyřech dnech omluvil. Jak je možné, že si toho vědci nevšimli pro Blesk Podcast vysvětlil mluvčí Astronomického ústavu AV ČR Pavel Suchan.

Vše započal tweet francouzského vědce Etienna Kleina, který vydával snímek plátku španělského salámu chorizo, za fotografii z dalekohledu Jamese Webba. Vyfocená uzenina byla označena za naši druhou nejbližší hvězdu Proxima Centauri, která se od nás nachází 4,2 světelného roku. 

Zpráva se mezi lidmi šířila lavinovým efektem, nikdo se nepozastavoval nad tím, co je pravda. Jaktože nevzbudil podezření ani u vědeckých kolegů? „Možná je v očích Francouzů etalon vědy, a proto mu lidé věřili takovou hloupost, ale vědecká obec nezná jméno Etienne Klein. Nejspíše proto si toho nikdo z vědců nevšiml a neinformoval dříve,“ komentoval událost tiskový mluvčí Astronomického ústavu.

Urazil badatele

Za svůj tweet se po 4 dnech omluvil. Salámová hvězda se přesto stala hitem internetu. Na paškál si ho vzal třeba TMBK. Dům nábytku IKEA využil popularity a Chorizo nahradil svýma kuličkami. Část lidí pak souhlasila s názorem Kleina, že je důležité poukázat na bezmyšlenkovité přijímaní informací z veřejného prostoru. 

Na druhé straně břehu, ale stojí vědecká obec, která celý incident bere jako hrubou urážku vesmírných badatelů. „Myslím, že tím poškodil pověst něčeho tak úžasného jako je Webbův dalekohled, díky němuž hledíme do nejvzdálenějších světů. Klein ho použil pro svůj nerozvážný pokus se zviditelnit. Věřím, že by nic takového nikdo z mých kolegů nikdy neudělal, ale pokud ano, rozhodně by se to nesešlo s pozitivní reakcí,“ zmiňuje Pavel Suchan svůj pohled na francouzského vědce.

Vědecký humor

Ve Francii je Etienne Klein známý popularizátor vědy, má své vlastní televizní relace a vždy působil jako solidní součást francouzské akademické půdy. Asi ani on sám neočekával, že jeho hoax obletí svět tak rychle a setká se s takovou vlnou kritiky. O vědcích si možná většina lidí myslí, že nemají smysl pro humor, ale opak je pravdouPodobné žertíky dělají i mezinárodně uznávané vědecké ústavy, a ten náš Astronomický není výjimkou.

Každoročně Astronomický ústav Akademie věd ČR vytváří speciální aprílový žert. „My jsme třeba před dvěma lety vydaly na Apríl zprávu, že přejmenováváme souhvězdí, aby více odpovídala současnosti. Naše vtipy mají za úkol pobavit a nechat vzniknout produktivní debatu, ale to jsem bohužel u tohoto neviděl,“ říká v podcastu Pavel Suchan z AsÚ. 

O dalších vtipech Astronomického ústavu nebo nových úspěších Webbova teleskopu promluvil tiskový mluvčí Pavel Suchan v Blesk Podcast:

Video  Blesk Podcast: Salámová hvězda. Vtípek astronoma rozzuřil vědce  - Tim Slavík
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi