Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Podcast: 100 let od nalezení Tutanchamona. Jeho hrobka nevydala všechna tajemství, říká Bárta

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
21. června 2022
05:00

Letos si nejen nadšenci do historie starověkého Egypta připomínají zásadní výročí. Před 100 lety, 4. listopadu, odkryl archeolog Howard Carter hrobku faraóna Tutanchamona. Co v ní nalezl a jaká tajemství pohřební komora může stále ukrývat, prozradil v Blesk Podcast egyptolog Miroslav Bárta.

Doba Nové říše Egypta byla dle renomovaného českého egyptologa Miroslava Bárty asi nejúžasnější etapou egyptských dějin. Tato epocha se datovala mezi 12. až 15. stoletím před Kristem. Tehdy nilské civilizaci vládl faraón Amenhotep III. a poté jeho syn Achnaton, který ale vůbec neměl vládnout, protože nebyl nejstarším synem. Je to doba, kterou si spojujeme s prvním monoteismem na světě.

Klíčem k těmto starověkým dějinám se stala hrobka faraóna Tutanchamona, jež byla objevená velkou náhodou 4. listopadu v Údolí králů. „Chlapec usazoval amforu na vodu do země a v písku narazil na první schod. Do hrobky totiž vede schodiště,“ vysvětloval Miroslav Bárta, který vede výzkum archeologické lokality Abúsír a vyučuje na Českém egyptologickém ústavu FF UK. Archeolog Howard Carter měl proto obrovské štěstí, jeho mecenáš Lord Carnarvorn chtěl ten rok ukončit bádání. 

Obří bohatství

Dne 26. listopadu vstoupil Howard s Lordem a jeho dcerou do hrobky, která „nebyla v moderní době nikdy vyloupená a představuje dodnes jeden z největších archeologických objevů, co kdy byly vůbec učiněné,“ řekl v podcastu český odborník. Starověcí zloději v první části hrobky šmejdili pouze dvakrát a odnesli si drobné šperky, do pohřební komory ani pokladnice se ale nedostali. Nalezený poklad dodnes dává tušit, jak pohádkově bohatí museli být ti nejvýznamnější faraóni. 

„V pohřební komoře zůstaly bojové vozy, postele, vycházkové hole, protože Tutanchamon kulhal. Byly tam pohřbené dvě předčasně narozené děti, skřínky s látkami, parfémy, kosmetické výrobky, sochy božstev. Na co si vzpomenete, to tam bylo,“ jmenoval bohatou výbavu Miroslav Bárta. Hrobka v mládí zesnulého faraóna ale možná ukrývá ještě jedno tajemství!

Tajemství hrobky

„Předsíň nacházející se jižně od pohřební komory a pohřební komora dovolují uvažovat o tom, že ta hrobka pokračovala směrem na sever, a že další místnosti mohly být zazděné. Tomu by napovídalo to, že severní stěna pohřební komory je pokryta pozadím, které je bílé a teprve sekundárně bylo pokryto zlatou barvou, jako jsou ostatní tři stěny, na kterých je výzdoba,“ říká Miroslav Bárta.

První přišel s tímto nápadem britský egyptolog Nick Reeves, který si prohlédl detailní snímky komory a objevil na severní a západní stěně pravidelné zlomy pod omítkou, které mohou svědčit o tom, že hrobka pokračuje dál. Podle profesora Bárty je to ovšem stále hypotéza a budoucnost teprve ukáže, zda hrobka Tutanchamona odhalí nové tajemství. Web National Geographic v roce 2018 publikoval obsáhlý text, v němž přítomnost zazděných komor na základě radarových průzkumů s velkou pravděpodobností vyloučil.

Jakou měl Tutanchamon rodinu, čím byl významný a co si myslí o zpracování této doby spisovatelem Mikou Waltarim v knize Egypťan Sinuhet, prozradil Miroslav Bárta v Blesk Podcast:

Video  Blesk Podcast: 100 let od nalezení Tutanchamona. Kdo to byl?  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

smradlavamakrela ( 21. června 2022 09:38 )

Čo je to HROBA ?
Popisek pod fotkami.

Zobrazit celou diskusi