Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podcast: Retropoklady za tisíce. Odborník odhalil, po čem se poohlédnout na půdě

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
9. června 2022
05:00

V Obchodním Domě Kotva bylo v polovině května otevřeno největší Retro Muzeum v Česku. Návštěvníci si mohou zavzpomínat na doby 70. a 80. let minulého století prostřednictvím nejrůznějších původních předmětů. Kurátor Martin Krsek v Blesk Podcast odhalil, které kousky jsou obzvlášť cenné. Můžete je překvapivě najít doma nebo na chatě a prodat je až za desítky tisíc korun.

Céčka, Spartakiády, bony, černobílé televize - to vše již patří době minulé. Nejen tyto věci pomáhal uspořádat historik Muzea města Ústí nad Labem Martin Krsek pro největší Retro muzeum v OD Kotva. Mezi exponáty jsou šaty Hany Zagorové, Heleny Vondráčkové nebo odposlouchávací zařízení Státní bezpečnosti.

Většinu z exponátů jste mohli nebo stále můžete mít doma. Některé z nich by ve starožitnictví měli cedulku s několika nulami! „Sběratelskými špeky z tohoto období jsou zejména designové věci. Jedná se o výrobky, které navrhli významní designeři. Je to ohýbaný nábytek nebo květináčové stěny, které v té době letěly a ohýbaly se z překližky. Cenné jsou věci, které měly charakteristický design a nebyly vyráběné v masových sériích. To jsou poklady a rozhodně je dobře ty věci prověřit na internetu, než je člověk vyhodí a definitivně zničí,“ radí Martin Krsek.

Vázička i lampa

„Designově výrazná a zajímavá jsou i svítidla té doby,“ dává historik tip, které kousky si schovat. Cennější, než výrobky ze 70. a 80. let,  jsou ovšem designové předměty z předchozích desetiletí, tedy z 50. a 60. let. Nábytek navržený Jindřichem Halabalou se prodává v obchodech a na e-shopech až za 30 tisíc korun. Do tisíců se vyšplhají i nejrůznější čajové sety, popelníky, vázičky, lustry a lampy. Mezi nejznámější tvůrce keramických výrobků patří Jaroslav Ježek. Jeho nejslavnější černobílý moka servis Elka se prodává kolem pěti tisíc korun.

Podle historika ale není nutné vždy zachovalé a funkční klenoty prodávat. Mohou být i pěkným doplňkem do bytu. „Já mám třeba po babičce foukanou lampu z Nového Boru. Je to krásný čistý design, který i dle názorů mladší generace šlechtí interiér,“ usmívá se odborník a zároveň sběratel československého designu.

Proč lidé rádi vzpomínají na dobu socialismu v Československu, jestli byly výrobky skutečně kvalitnější než dnes a jaké produkty byly vždy beznadějně nedostupné, prozradil historik Martin Krsek pro Blesk Podcast:

Video  Blesk Podcast: Retropoklady za tisíce. Odborník odhalil, po čem se poohlédnout na půdě  - Jiří Marek, Elmer Carvalho
Video se připravuje ...

krapotkin ( 9. června 2022 21:14 )

Také mezi ně započítejte antikvariáty. To je stejná sebranka.

bullshit ( 9. června 2022 15:47 )

Překupník, nepřekupník, diskuse zbytečná. Je to jen o potávce a nabídce. Nic více a nic méně.

maxpax ( 9. června 2022 11:56 )

Za tisíce a desetisíce to prodávají akorát starožitníci. Ovšem i nádherné kousky vykupují za pár kaček, včetně jejich překupníků, kterých je plný internet
Pán je nějak mimo...

Zobrazit celou diskusi