Veřejnoprávní Česká televize si za 35. ročník cen Trilobit může udělat šest křížků ze sedmi. Na čtyřech oceněných snímcích se totiž podílela a za vlastní seriál Ochránce dokonce dostala Cenu Trilobit 2022 za nejlepší scénář. Ten šestý křížek je naopak varovným znamením, protože pro jarní plán vysílání 2022 ČT připravila šest nových seriálů, z nichž pět jsou detektivního žánru. „Hodnotíme celkový plán, kde to s nadsázkou vypadá, že to je kanál krimi z Primy. A to přece Česká televize není,“ vysvětloval ve studiu Blesku místopředseda poroty a divadelní kritik Vladimír Just, proč kyselý citrón dostala Česká televize.

Moderátorka Světlana Witowská v sobotu zaskakovala za herce Jana Šťastného, který byl nemocný. Podle Vladimíra Justa se nedržela předepsaného scénáře. Když přišel předat kritickou cenu Citrón, skákala mu do řeči a profesor se bránil: „Chápu, že musíte hájit Českou televizi,“ a Witowská opáčila: „Já nemusím, já chci,“ a poté ho nechala dočíst vyjádření celé poroty. „Dobře, ale vy to odnesete za celou porotu,“ pokračovala Witowská a pustila se do obhajoby ČT s tím, že seriál Devadesátky se všem líbí.

Kritiku nepochopila

Ve středu se ke krátkému sporu vrátil místopředseda komise poroty Vladimír Just. „Marně jsem se snažil vysvětlit Světlaně Witowské a obávám se, že se mi to nepovedlo, že citrón není jedovatý. Je neobyčejně zdravý, i když je kritika nepříjemná,“ uvedl Just s tím, že Citrón by měl vést k zamyšlení a poučení. „Kritika a kritické myšlení do televize patří a ona se nemá co urážet za ten podnik. Nehledě na to, že moderátor by neměl takto vehementně vyjadřovat názor svůj a názor instituce. Ta háklivost vůči kritice mě opravdu mrzí, protože kritika je zdravá. Nepříjemná, ale musí být,“ dodal s tím, že Witowská tam nebyla jako jednotka intenzivního nasazení na obranu ČT, ale jako moderátorka.

Podle porotců by měla být dramaturgie České televize žánrově širokospektrální a neomlouvá je ani omezení a komplikace kvůli pademii koronaviru, kdy se řada projektů zpozdila. „Tady jde však o výhled, kdy už lze pracovat relativně běžně,“ dodal. Hašteření s Witowskou se Justovi nelíbilo, ale nejvíc se ho dotkl její jiný výstup.

Prstíkem hrozila

Co mě nejvíc mrzelo, že na porotu házela pohledy jako na zlobivé žáčky a prstíkem hrozila, když uvedla jednoho z oceněných tvůrců, který předvedl velmi zajímavý celovečerní debut. Jasně měla v textu celovečerní debut. Paní Witowská řekla pouze slovo debut, přičemž on ji opravil s tím, že je to jeho pátý film. My to víme, ale ona přesto zahrozila prstíkem nám, co to porota zase spletla,“ přiznal v Blesk Podcast vážený profesor. Přes všechny nepříjemnosti je ale porotce s kritickými cenami spokojený, protože od roku 2012, kdy první Citrón obdržel prezident Václav Klaus, napomáhají veřejné diskuzi. 

Proč anticenu Citrón za rok 2014 rozdali do lavic 200 poslancům, jak se z Citrónu poučila moderátorka Michaela Jílková a co říká na to, že Luboš Xaver Veselý svou anticenu vydražil za 112 tisíc korun, prozradil Vladimír Just v Blesk Podcast:

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Háklivost Witowské na kritiku mě mrzí, říká po hádce porotce Just Jiří Marek

Fotogalerie
30 fotografií