Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Podcast: Nacistické poklady vyfoukli estébákům před nosem, říká záhadolog Mareš

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
18. ledna 2022
05:00

Po druhé světové válce odstartovalo na území Česka pátrání po nacistických cennostech, po nichž se lidé pídí až dodnes. Největším hledačem byla bezesporu Státní bezpečnost, která ale ve většině případů selhala nebo pátrání odložila. Podle novináře a badatele Jaroslava V. Mareše jim poklady mnohokrát odvezli neznámí pachatelé. Jakého největšího ponížení se od „vykradačů“ estébáci dočkali, prozradil spisovatel v Blesk Podcast.

Největší pátrání po ukrytých pozůstatcích německých bojových jednotek nastalo hned po válce mezi lety 1945 a 1946. V této době toho bylo podle Jaroslava Mareše nalezeno nejvíce a nejčastěji se jednalo o zbraně. Když se k moci v únoru 1948 dostala komunistická strana, hledání pokračovalo a skončilo až v osmdesátých letech. Jak se policistům dařilo a jaká příkoří museli překonat, popsal Mareš v knize „Nacistické poklady a StB“.

„Ty příběhy byly neuvěřitelně barvité. Od grotesky, přes špionážní napínavý film, po ponuré příběhy. Spousta z nich zapadla a ví o nich jen někteří historici, kteří ty archivy procházeli,“ shrnul autor, co našel v archivech a vtiskl do své publikace.

Na začátku byl Neptun

Jedna z těch velkých vln hledání nacistických pokladů byla započatá operací Neptun v roce 1964, což byla jedna z nejúspěšnějších operací Státní bezpečnosti v historii. Tehdy ve spolupráci s kontrarozvědkou potopili několik beden do Čertova jezera na Šumavě, které potápěči vyzvedli před pozvanými novináři. Schránky poté estébáci odvezli a při tiskové konferenci odhalili nacistické dokumenty, v nichž byl obsažen i seznam vlivných západních osobností, které měly spolupracovat s nacisty. 

19. června 1964 začala akce Neptun. Tehdy byly z Prahy na Šumavu převezli příslučníci StB bedny, které měly obsahovat údajné nacistické dokumenty. Vyloveny byly v červenci a vyvolaly mezinárodní rozruch. 19. června 1964 začala akce Neptun. Tehdy byly z Prahy na Šumavu převezli příslučníci StB bedny, které měly obsahovat údajné nacistické dokumenty. Vyloveny byly v červenci a vyvolaly mezinárodní rozruch. | ČTK

Tahle akce vzbudila na západě velký ohlas a na základě tlaku veřejnosti bylo rozhodnuto, že nacistické zločiny nebudou promlčeny dvacetiletou lhůtou,“ naznačil spisovatel dopady, jaké akce měla. Pro další hledání pokladů bylo zásadní, že na tiskové konferenci ministr vnitra Ladislav Štrougal vyzval veřejnost, aby dávali policistům tipy, kde by mohly být další nacistické poklady a písemnosti. 

Bolestné Boletice

A ačkoliv se policisté snažili a i nejpodivnější tipy prověřovali, přicházeli s křížkem po funuse. „Státní bezpečnost často vyrazila na správné místo, ale přišla až druhá. Ukazuje se, že některé zvěsti o pokladech a cennostech se můžou zakládat na pravdě. Nebyly uschovány, ale rozkradeny,“ říká badatel. Nejbolestivější prohru utrpěli estábáci nejspíš v Boleticích u Českého Krumlova, což byla opuštěná německá obec, která se po válce stala uzavřeným vojenským újezdem.

Členové StB zde v roce 1960 nejprve šetřili podivně přeházené kameny, ale nic neobjevili. Jejich podezření, že v oblasti je zakopaný nacistický poklady, vzrostlo, když se v prostoru v polovině šedesátých let zvýšil pohyb zvláštních lidí z ciziny. „Poslední dva roky k nim jezdil na návštěvy jistý německý obchodník se dřevem, který tam byl asi třicetkrát za účelem sjednání obchodů a rybolovu. Zjistili, že za těch 30 návštěv neuzavřel ani jeden obchod se dřevem a údajně ulovené ryby si kupoval před návratem na Státním rybářství, aby na hranicích ukázal, co ulovil,“ parafrázuje policejní zápisy Mareš.

Podrobnější informace o práci nad záhadami a tajemstvími Jaroslava V. Mareše se dozvíte na jeho YouTube kanále badatelé.net pod tímto odkazem.

Poté, co tyto skutečnosti odhalili, se muži zákona rozhodli podivína sledovat, ale ten je setřásl. Druhý den ho našli, jak sedí u vody a chytá ryby. Poté se v oblasti již neukázal. V jiném případě zase nedaleko Boletic legitimovali podivné skupiny turistů. Policisté si je nechali prověřit u kolegů z východoněmecké Stasi a zjistili, že tyto osoby vůbec neexistují. „Na závěr, jako symbol největšího ponížení, tuším v roce 1966, lesní pracovníci v Boleticích našli několik prázdných beden od dodavatele zbraní německému Wehrmachtu. Bylo to totální ponížení Státní bezpečnosti, kdy se z uzavřeného vojenského prostoru podařilo odvézt úplně všechno, co je zajímalo,“ dodal s jizlivým úsměvem spisovatel.

Co Jaroslav V. Mareš objevil v klášteře v Chotěšově, a proč knihu o pátrání členů StB napsal, prozradil v Blesk Podcast:

Video Blesk Podcast: Estébáci přicházeli k nacistickým pokladům druzí - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

RomanDvorak ( 18. ledna 2022 09:11 )

Novinářské dno útočí. Lubomír nebo Ladislav, ono je to jedno.

Zobrazit celou diskusi