Před necelými jednadvaceti lety se událo ve světové kinematografii malé kouzlo. Příběh jedenáctiletého chlapce s čarodějnickými schopnostmi se nečekaně proměnil v celosvětový hit a stal se jedním z 50 nejvýdělečnějších filmů historie. Harry Potter a Kamen mudrců měl premiéru 4. listopadu 2001 v Londýně a lidé se rozplývali nad zobrazením kouzelnického světa a hereckými výkony Daniela Radcliffa (Harry Potter), Ruperta Grinta (Ron Weasley) a Emmy Watsonové (Hermiona Grangerová).

Na úspěch prvního dílu navázaly tvůrci dalšími sedmi díly, přičemž poslední měl premiéru v roce 2011. Po deseti letech se herci, které máme spjaté s Harrym, Ronem, Hermionou, Hagridem, Draco Malfoyem, Siriusem Blackem, Giny a dalšími a dalšími setkali v původních kulisách světa Harryho Pottera, aby si zavzpomínali pro dokument „Harry Potter 20 let filmové magie: Návrat do Bradavic“. A jak se jim to povedlo?

Rowlingová se vyhnula kritikům

Když to porovnám s výročním dokumentem seriálu Přátelé, tak byl Návrat do Bradavic úplně někde jinde. Byl kvalitnější a bylo také vidět, že tvůrci výročního pořadu si na tom nechali záležet a hodně do něj investovali,“ hodnotí filmový počin redaktor Blesk.cz a potterovský fanoušek Ivan D. Hladík. V dokumentu režisér Chris Columbus vysvětluje, jak vytvářeli celý kouzelný svět Bradavic, zhmotňovali hru na košťatech tzv. famfrpál a vybírali hlavní dětské představitele. O svých vizích a práci promluvili i mnohé další osobnosti, jedna však na natáčení nepřišla.

Spisovatelka J. K. Rowlingová byla v minulých letech kritizovaná za svoje různorodé postoje. Největší kritice ale čelila, když na twitteru okomentovala článek, který označoval ženy jako „osoby, které menstruují“. To vedlo spisovatelku k tomu, aby v eseji vysvětlila svůj postoj k transgenderu a ženám. Její názory se však nelíbily Emmě Watsonové nebo Eddiemu Redmayneovi, jenž hraje hlavní roli v sérii Fantastických zvířat dle scénáře Rowlingové. „Odmítla účastnit se natáčení tohoto pořadu a je to pochopitelné. Pravděpodobně se jí nechtělo znovu se na plátně sejít s lidmi, kteří ji kritizují jako člověka za její názory. Na druhou stranu si myslím, že není oddělena osobní část a potterovský svět,“ odkazoval redaktor kupříkladu na poslední zprávy, kdy budou představitelé soutěží famfrpál hledat nový název pro tento sport.

Přesto tvůrci použily vyjádření Rowlingové, která o Harrym Potterovi řekla v minulosti a podle Hladíka to dokumentu nijak neuškodilo, protože by řekla pravděpodobně to stejné. Diváci tak uvidí všechny důležité postavy a mohou se s nimi zasmát, dojmout, něco nového se dozvědět a hlavně zavzpomínat.

Jaké momenty se tvůrcům opravdu povedly, v jakých filmových počinech hlavní trio zazářilo, a jestli je správné točit pokračování úspěšných ság, prozradil v Blesk Podcast novinář Ivan D. Hladík:

Video
Video se připravuje ...

Návrat do Bradavic převálcoval Přátele. V čem je lepší? Jiří Marek

Fotogalerie
50 fotografií