„Celebrity jsou obyčejní lidé, kteří potřebují neobyčejné věci,“ odpovídá Boris Hanečka na dotaz, jak se mu spolupracuje se slavnými osobnostmi. Do módního průmyslu se katapultoval téměř od hrnčířského kruhu, protože původně studoval v ateliéru keramiky a porcelánu na Škole úžitkového výtvarníctva Josefa Vydry. Nakonec ho ale učarovala móda, vystudoval ji a přihlásil se i na stáž na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Oproti jiným módním návrhářům, kteří své modely spíše kreslí nebo látky stříhají podle jasně daných rozměrů, Boris začínal tím, že vytvářel své šaty přímo na figuríně, podobně jako by sochal 3D modely.

Už jako student získal Boris Hanečka v roce 2006 první prestižní cenu za svoji kolekci a v roce 2008 se stal slovenským designerem roku. Pozornost odborníků a celebrit narůstala a v současnosti se může pyšnit tím, že vytvořil šaty pro rusko-rakouskou operní megastar Annu Netrebko, zpěvačku Janu Kirschner nebo kostýmy pro operu Turandot v českém Národním divadle.

Návrhář prezidentky

Mezi jeho nejslavnější a nejváženější klienty bezesporu patří slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Když se 30. března 2019 stala ve volbách prezidentkou, musela pro ni její stylistka Sandra Žigová rychle najít dvorního návrháře. Jako první jí ukázal své nápady Boris: „Bylo naplánované, že by se měla seznámit s vícero designéry, ale my jsme se na paní prezidentku nachystali v plné polní. Prohlédli jsme si zahraniční celebrity, které by nám mohly být vhodnými inspiracemi. Podívali jsme se na historii a současnost královské rodiny a vybudovali jsme si takový mood board (pozn. red. vizuální prezentace skládající se z obrázků a vzorků předmětů), v němž jsme odprezentovali, kterým směrem bychom chtěli jít,“ popsal složitou přípravu návrhář.

Skici modelů pro prezidentku.
Autor: Boris Hanečka

Zuzana Čaputová už se na skici dalších návrhářů ani nepodívala a rovnou si vybrala Borise. Ten pro ni nechal v extrémně krátkém čase ušít sedm testovacích modelů, aby viděl, jak jí budou sedět. Neočekávalo se, že by využila všechny, ale najednou se rozjel kolotoč státních návštěv a podle Borise bylo dobře, že je nechal vyrobit. Na sobě měla každý jeho model. V zelených šatech kupříkladu zavítala na Pražský hrad za Milošem Zemanem.

Rozpaky před princem

Největší pochvalu sklidily podle Hanečka tmavě zelené šaty, které oblékala při návštěvě papeže Františka na Slovensku, nebo černý elegantní kostýmek s bílým proužkem na setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Kvůli jednomu modelu museli dokonce volat pro radu do Buckinghamského paláce! 

„Když šla paní prezidentka k belgickému princi, tak jsme řešili tvar šatů, protože součástí šatů byl pruh látky, který vypadal jako královská šerpa. Nechtěli jsme jí dávat něco, co by jí poškodilo. Nemá královský titul, tak pro šerpu nebyl důvod,“ popisuje rozpaky, které řešili. Protokolářka paní prezidentky proto napsala stylistce a návrhářce britské královny Alžběty II. a zeptala se. „Přišla nám odpověď, že se nemáme ničeho obávat, že tím nikoho neurazíme,“ prozradil s úsměvem Boris. 

Jitka Čvančarová, láska na první pohled

První českou celebritou, pro níž navrhl šaty, se velmi brzo stala Lucie Bílá: „Naše spolupráce byla velmi rychlá, dostávala totiž nějakou cenu s Arakain a potřebovala rychle nějaký rockový teatrální kostým. Zvládli jsme to a spolupracujeme doposud,“ vysvětlil Hanečka, který si tohoto léty prověřeného vztahu velmi váží.

V srpnu 2021 vyvolaly velký rozruch modré šaty s dlouhou vlečkou Jitky Čvančarové, v nichž vystoupala po červeném koberci na filmový festival v Karlových Varech. Tomu předcházelo několik setkání s Borisem Hanečkou. Hned to první se stalo osudovým: „Byla to taková láska na první pohled,“ rozněžnil se Boris a hned dodal: „Byla mi doporučená kadeřníkem Michalem Zapomělem, kterému absolutně důvěřuji. Takže jsem do toho šel, ale nevěděl jsem, že to bude až takové hluboké.“

Ze vzájemné důvěry vykvetly modré šaty vyrobené z 25 metrů hedvábného dupionu z Vídně. Někteří lidé je zbožňovali a jiní extravagantní kousek nemohli ani vidět. A co na rozruch říká Boris Hanečka? „Nebyl jsem z toho překvapený. Vždy to člověka zabolí, když se lidé navážejí do soukromých věcí. Spíš mě to bolelo za ni. Ale myslím si, že je s tím vyrovnaná, protože člověk musí být nad věcí, když jde takto s kůží na trh,“ vracel se do srpnového festivalu slavný módní návrhář.

Jak jeho módní kousky pro celebrity vznikají, proč jeho modely vzbuzovaly na vysoké škole pobouření a jaké byly jeho dvě poslední kolekce, prozradil Boris Hanečka v Blesk Podcast: 

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Návrhář Boris Hanečka promluvil o modelech pro Čaputovou Jiří Marek

Fotogalerie
49 fotografií