Borisi, Vaše šaty pro Jitku Čvančarovou se staly nejsledovanější róbou na karlovarském festivalu. Můžete prozradit, jak ke spolupráci došlo?

Seznámil nás kadeřník Michal Zapoměl, můj dlouholetý kamarád, se kterým jsme spolupracovali na více projektech. Navrhl mi Jitku jako potencionální klientku, protože vytušil, že bychom si mohli sednout a že naše duše si budou rozumět. Měl pravdu.

Kolik metrů látky jste spotřeboval a byla modrá barva jasnou volbou?

Spotřebovali jsme 25 metrů hedvábného dupionu, který jsme našli až ve Vídni. Barva byla Jitčiným požadavkem a byl tvrdý oříšek najít přesný odstín, ale nakonec se to povedlo. Když tu barvu uviděla naživo, byla nadšená.

Nechala Jitka vše na vás, nebo zasahovala?

Jitka do našeho týmu vložila plnou důvěru. Namísto vměšování si užívala celý proces, jedinou její podmínkou byla barva a vše ostatní nechala na nás. Byla ideální klientkou. Jsem velmi vděčný, že jsem měl tu čest poznat tuto krásnou, pokornou a laskavou ženu.

VIDEO: Jitka Čvančarová nezklamala! Obří dekolt v modré lavině a slova o užívání

Video
Video se připravuje ...

Jitka Čvančarová nezklamala! Obří dekolt v modré lavině a slova o užívání Markéta Reinischová

Byla předlohou modelu historická postava Marie Antoinetty? Jitčina kabelka zdánlivě naznačovala ptačí klec.

Vůbec ne. Když k nám dorazil materiál, snažili jsme se pochopit jeho vlastnosti. Začali jsme ho aranžovat na figurínu, vytvořenou přímo podle Jitčiny předlohy. Jeho bohatost, jelikož šlo o 100% hedvábí, předurčovala, že půjde o velkolepý objem a že se bude nádherně chovat na světle. Během prvního fittingu (zkoušení - pozn. red.) jsme styling konzultovali se stylistou Milanem Štefanem, který byl při celém procesu. Ten vybral i kabelku, kterou jsme personalizovali, aby měla identickou barvu jako róba. Rovněž vybral i safírové šperky Gismondi. Na další zkoušce, když jsme k téměř dokončeným šatům přiložili kabelku, evokovala nám svým tvarem a barvou glóbus. Róba samotná, svou frivolností, evokovala rokokovou periodu, a podobnost s portrétem Marie Antoinetty, kde drží glóbus, byla úplně náhodná.

Jsou šaty přímo Jitky, nebo jen zapůjčené?

Jitka si u nás šaty objednala a zakoupila jako každá jiná klientka. Nerada se asi chlubí cizím peřím.

Vaše modely jsou oblíbené u slovenských dam, včetně prezidentky Zuzany Čaputové. Oslovují vás samy?

Nabídka oblékat prezidentku přišla přímo od ní, tedy z jejího týmu. Stejně jako nabídka oblékat Annu Netrebko. Klienti si mě vždy najdou sami, nebo je někdo doporučí. Většinou z toho vzniká dlouhodobý vztah.

Je prezidentka náročná?

Prezidentka je náročná oprávněně, jako každá jiná klientka. Je to však nesmírná čest oblékat tak reprezentativní hlavu státu, krásnou navenek i uvnitř.

Borisi, kde berete inspiraci?

Inspirace přichází sama, miluji historii umění a klasickou hudbu. Pokud se člověk dokáže podívat kolem sebe zvědavým okem, dokáže ji najít všude. Poslední kolekce Aurora Floralis byla například inspirována jarními cibulovinami, jejich přerodem do nádherného květu po měsících ve studené zemi. Předchozí kolekci Vir Dolorum zas inspirovala ikonografie rannokřesťanských mučedníků.

Je každý model vytvořený na tělo?

Pokud přijde to správné tělo a hlava ho přijme, tak ano. Modely z kolekce jsou však vytvářeny na modelky, jinak je to s tvorbou na konkrétní klientku, tam se dá říci, že jde o model, který je ušit jako jejich druhá kůže.

Jaké jsou vaše vize do budoucna?

Byl bych rád, kdyby kulturnost v módě povstala, aby lidé dokázali ocenit i módu, která je tichá. Aby si lidé uvědomili, že móda je jedním z nejvýznamnějších komunikačních kanálů, a aby ji brali s větší lehkostí a radostí. Mé plány do budoucna jsou vytvoření kolekce podzim/ zima a možná další opera, jejíž navrhování mě opravdu baví. Tou poslední byla Turandot v Praze.

Fotogalerie
55 fotografií