Ve filmech jim patří sekundové záběry, kdy padají, hoří, topí se, bourají, ale oni jsou tím pravým kořením, proč nám připadají filmy uvěřitelné a napínavé. Za zakladatele české kaskadérské školy je považovaný Jaroslav Tomsa, k němuž se Dimo Lipitkovský jako mladík dostal. V Praze se od roku 1986 stal členem jeho školy a stejně jako jeho další učitel Zdeněk Strstka, býval i Dimo zápasníkem.

Svou šanci využil a začal se jako kaskadér živit a dodnes toto netypické řemeslo zbožňuje: „Je to jako každá jiná práce a my ji milujeme. Je to adrenalin, musíte být připravený, ale stejně nikdy nevíte, co budete dělat. Proto stále trénujete. Ať jsou to skoky, pády, rvačky,“ svěřil se Dimo Lipitkovský o své vášni. O svých začátcích a zkušenostech se podrobněji rozepsal v knize „Kaskadér: Aneb jak dobýt Hollywood“.

Zásadní podle Dima je pracovat v týmu. „Kamarádi vás hasí, staví vám z krabic dopadiště, kam padáte, nachystají vám auto, ve kterém bouráte. Když to pro mě udělá kamarád, tak já to dělám i jemu. Je to jako hokejový mančaft, který spolu odehraje zápas,“ odhaluje Dimo jednu z hlavních ingrediencí kaskadérů. Zásadní je také vše natrénovat a postupovat pomalu. Není totiž možné skákat hned z dvaceti metrů, ale musí se začít na devíti metrech a dlouho pilovat techniku.

Vstupenka do Hollywoodu

Na počátku devadesátých let přijela do Česka natáčet zahraniční produkce film „Mladý Indiana Jones“ a do nebezpečných scén využili české kaskadéry. Výkony tuzemských profesionálů tehdy nadchly i amerického kaskadéra Simona Crana: „Vybral si asi šest kluků s tím, že s ním budou spolupracovat do budoucna, ale moc jsme tomu nevěřili,“ přiznal Dimo.

Později mu ale přeci jen přišla vstupenka do Hollywoodu. Dimovu partu totiž chtěli na tři týdny na natáčení velkofilmu Titanic. Když přijeli na plac, byli ohromení velikostí speciálně vytvořeného modelu Titanicu. Parta českých kaskadéru se s vervou pustila do práce a zaujali. „Zůstali jsme tam nakonec šest měsíců a najednou bylo všechno jinak. Dělali jsme přípravy, jištění a podobně. Natáčeli jsme od topičů, třetí, druhou i první třídu pasažérů a dělali jsme námořníky, takže jsme spouštěli čluny, skákali jsme do vody, topili jsme se, potápěli, zkrátka všechno. Prošli jsme celým filmem,“ vzpomínal s úsměvem kaskadér a dodává: „Z Titanicu jsem spadl padesátkrát, možná stokrát. Za noc jsem běžně skákal šestkrát až osmkrát.“

Brilantní Cameron

S velkým respektem a úctou popisuje Dimo Lipitkovský i režiséra Jamese Camerona, který si pamatoval jména všech zaměstnanců na place. Včetně Dima. „On z těch lidí dokázal dostat maximum. Věděl, co chce. Měl to nazkoušené, měl to připravené. Byl s námi ve vodě, a když mi byla zima, tak jemu byla zima taky,“ líčí, jak James Cameron dostával ze svého štábu ty nejlepší výkony. 

Jak se skáče 25 metrů do vodní hladiny, v čem soutěžil s Jackiem Chanem, a proč se kvůli Dimovi přetáčela scéna z Titanicu za 500 tisíc dolarů, prozradil kaskadér v Blesk Podcast:

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Z Titanicu jsem skočil stokrát, říká kaskadér Dimo Jiří Marek

Fotogalerie
18 fotografií