Sexy profesor v slušivých brýlích v televizi, usměvavý doktor s brýlemi s kovovými obroučkami mimo kameru. Tak vypadá Jiří Martínek ve svém civilním životě. Nejen kvůli televiznímu vzhledu si získal nové obdivovatele a obdivovatelky, ale především svými znalostmi a povahou. V Blesk Podcast prozradil, že nabídky na rande nedostává, ale pár pozvánek na kafe dostal. Nejedná se ale o ženy, nýbrž o staré známé. „Jsem se ženou 28 let a nehodlám to měnit. Mám svoje zásady, které fungují. Holkám na place i fanynkám říkám - Martínek má svoji Martínkovou a tím to končí,“ říká s úsměvem vědec.

Do populární soutěže dostal Doktor Vševěd pozvánku loni v únoru, když byl na dovolené. Na nabídku kývl a zúčastnil se vědomostního testu. „Slečna nám četla otázky a my psali odpovědi. Četla to pomaleji, než Ondřej Sokol ve finálové štvanici,“ popisuje první vyřazovací kolo, které prověřovalo rychlost a přesnost možných budoucích lovců.

Lovci na chatu

Nakonec z desítek adeptů zůstali čtyři lovci, kteří si ale pozoruhodně porozuměli: „Bude to znít asi jako klišé, ale my jsme se hledali. Pak jsme zjistili, že jsme se tu a tam náhodou potkali. Třeba s Dášou Jandovou jsme byli na stejné exkurzi. Jsme spolužáci v rozmezí asi čtyři roky od sebe. Já byl tehdy doktorand, ona studentka 3., 4. ročníku. A neuvědomujeme si, že bychom si sebe nějak všimli,“ směje se Doktor Vševěd.

Lovci mají dokonce chatovací skupinu, kde se jednou, dvakrát týdně setkávají a společně se zdokonalují. „Vymýšlíme si na sebe záludné otázky, abychom se trošku potrénovali z různých oborů a čeho si kdo všimne. Pak se to může hodit. Musíme se držet trošku ve formě. Stalo se nám, že se to už objevilo v pořadu,“ přiznává vědec pracující v Historickém ústavu AV ČR na projektu Biografického slovníku českých zemí.

Klíčem je zeměpis!

Pro mnohé fanoušky pořadu Na lovu je záhadou, jak to, že může mít Doktor Vševěd takový respekt budící přehled. „Mým hlavním oborem je historie, ale vystudoval jsem i zeměpis, který toho obsáhne mnoho a vejde se do něj skoro všechno. Nikoliv náhodou tři lovci ze čtyř studovali zeměpis v kombinaci s něčím a čtvrtý má alespoň teritoriální studia. Je to obor, který vyžaduje orientaci od přírody, přes astronomii, k obyvatelstvu, náboženství, ekonomiky a tak dále. Vedle toho fandím sportu a sleduji dění kolem mě,“ odhaluje jeden z klíčů k bohatým znalostem.

Není to ale všechno. Průběžně čte a každé ráno cestou do práce přečte celé papírové noviny. Zajímá se také o hudbu, i když přiznává, že nové filmy a seriály nestíhá sledovat: „ Když něco vidím nebo zaslechnu písničku, tak mi to nedá a zkusím si to vygooglovat. Dneska v době vyhledávačů ty možnosti jsou,“ pochvaluje si.

Tím se liší od řady vědeckých kolegů, kteří jsou sice odborníci ve svém oboru, ale o světě mimo svou bublinu nic neví. V podcastu si Jiří Martínek hned vzpomněl na jeden příklad z praxe: „Když zemřel hudební skladatel, tak jsem zažil dámu vědkyni, která viděla noviny, v nichž bylo napsáno, že zemřel Karel Svoboda, a začala přemýšlet, jestli to nebyl Karel Svoboda z Ústavu pro tu a tu vědu. ‚Jak to, že o něm píšou? Vždyť to byl tak nenápadný člověk‘,“ vypráví s úsměvem historik.

Proč za úspěch pořadu Na lovu může zejména moderátor Ondřej Sokol, co Doktor Vševěd neví a jak reaguje na kritiku kolegů vědců za účast v soutěži, prozradil Jiří Martínek v Blesk Podcast:

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Doktor Vševěd odhalil tajemství svých vědomostí Jiří Marek, Lukáš Červený

Fotogalerie
16 fotografií