„Sochař má hlínu, návrhář má látky a já mám vlasy,“ říká usměvavý a elegantní kadeřník a majitel Salonu Praha. Talent se u něj projevil již v útlém věku, kdy jej jako dítě fascinovaly vlasy paní učitelky a rád je vískal. Když se rozhodoval, kam se bude ubírat jeho profese, chtěl se stát kadeřníkem. Maminka ho v tomto rozhodnutí podporovala, otec však ne.

Skutečný talent

Vyrůstal jsem za dob komunismu, kdy muže jako kadeřníka považovali za jiného, divného, zvláštního, ale dnes je to obrovská přednost a postavil jsem na tom celou svoji kariéru,“ prozrazuje Michal, jak si doma prosadil povolání kadeřníka. Prvním modelem se mu stala jeho maminka, která v jeho nadání věřila. Když se ale zpětně Michal Zapoměl dívá na své první střihy, lehce mu škubají koutky: „Měl jsem tehdy dokonce tu troufalost se přihlásit do nejprestižnější soutěže, která kdy byla. Do mezinárodní Colour trophy s japonským stylem. Půlka ofiny černá, druhá půlka červená, krátký, dlouhý pramen. Takové hodně extravagantní. Tehdy to šokovalo a já se dostal do finále soutěže bez přípravy,“ vypráví již zkušený kadeřník.

Slavná kadeřnice a zároveň porotkyně soutěže Karin Ercolani mu předpověděla, že má talent a jednou bude pyšná, že se s ním setkala. „Bylo to setkání s někým, kdo byl špička ve svém oboru. Já se to snažím dělat dneska, že když jsem v porotě a vidím někoho, kdo má opravdu skutečný talent, tak jim říkám, ať se toho drží, že jednou něco dokáží,“ říká Michal. Karin se mu později svěřila, že je na něj opravdu pyšná.

Ten pravý kadeřník

O jeho profesionální služby je stále velký zájem, ale přednost dává především klientům, kteří k němu chodí dlouhodobě a obzvlášť si cení těch, kteří se mu svěřili do péče již na počátku kariéry. Přesto občas udělá výjimku a nějakého zájemce přijme. Před usazením do kadeřnického křesla si s lidmi nejprve povídá. „Potřebuji znát toho člověka, jeho osobnost, co má rád, jakou má náturu. Podle toho přeci poznáte, jestli na něm uděláte nějakou extravaganci, anebo nějakou jednoduchou věc, aby se o to dokázal postarat sám. Pro mě jsou ale ve finále nejdůležitější krásné, zdravé vlasy,“ dodává specialista, podle nějž by kadeřník neměl být jen stroj, ale měl by mít on i klient dobrý vztah. Aby jim bylo spolu příjemně a sedli si.

A pevné vztahy má i s celebritami, které ale odmítá tímto pojmem nálepkovat. „Pro mě je důležité, že ve mně mají důvěru. Nedělám z nich žádné atrakce a senzace, nepoužil bych nikde nic z toho vztahu, co máme. Díky tomu je mám a za to si jich vážím a cením,“ prozrazuje o svých slavných klientech. Dlouhodobě odmítá je jmenovat a fotit se s nimi, jeho hvězdní hosté se ale rádi vyfotí s novým účesem a Michala Zapoměla na sociálních sítích označí.

Proč je důležité v kadeřnictví nezakrnět, a ani zcela nepodléhat módě, vysvětlil v Blesk Podcast kadeřník Michal Zapoměl:

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Klienty si vybírám, říká hvězdný kadeřník Zapoměl Jiří Marek, Lukáš Červený

Fotogalerie
25 fotografií