Kačer je z toho trošku nervózní. „Nevím o pohřbu vůbec nic, stále čekám na telefon, nikdo se ale neozývá, je mi to divné,“ svěřil se Aha! Kačer s tím, že je samozřejmě připraven mít smuteční řeč, pronést pár vlídných slov o svém největším příteli.

A v duchu si ta slova, aniž by si to uvědomoval, už připravuje. „Josef nebyl jenom přítel, byl to bratr. Životem jsme se spolu prodírali v dobrém i zlém dlouhých padesát let,“ komentoval Kačer, který se s Abrhámem spřátelil »na život a na smrt« v Činoherním klubu.

Tam se z nich stali pokrevní bratři, spojené nádoby. Kačer dodnes vzpomíná, jak Abrhám kvůli Činohernímu klubu odmítl angažmá v Národním divadle i v Divadle na Vinohradech a šel s Kačerem do riskantního podniku jménem Činoherák.

Abrhám tehdy přišel s ideou, že divadlo budou hrát jako jazz, který se bez improvizace a souhry se spoluhráčem neobejde. „A tak jsme se opravdu hodně sblížili. Začali jsme se kamarádit i mimo divadlo a klub, vzájemně se poznaly i naše rodiny,“ říká Kačer.

Bratrství dvou herců se stalo ještě pevnějším, když Kačera z Činoheráku vyhodili. Abrhám ho neopustil. Naopak. „Bratr mi zemřel a Josef byl pro mě opravdu jako bratr. Chodil za mnou, když mi bylo nejhůř. A já dělal samozřejmě totéž. S ním odešel i kus mého já...“ vzpomíná Kačer. 

Kamarádkami byly i jejich manželky, herečky Libuše Šafránková (†68) a Nina Divíšková (†84). Oba páry prožívaly ve svých vztazích několik krásných let. V poslední době se však oba muži museli vyrovnat se zdravotními problémy svých manželek.

Zatímco Šafránková v roce 2014 prodělala rakovinu plic a s křehkým zdravím bojovala až do své smrti, Ninu Divíškovou zase několik let sužovala Alzheimerova choroba. Abrhám i Kačer byli svým manželkám velkými oporami a ony zase jim.

Nakonec oba muži o své milované přišli, a to v časovém horizontu pouhých dvanácti dní. Přesná příčina smrti Šafránkové zůstává, minimálně pro veřejnost, nadále záhadou. A stejně tak náhlé úmrtí Divíškové.

VIDEO: Zemřel Josef Abrhám (†82): Herec, který neprodal svůj talent lacino

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Josef Abrhám (†82): Herec, který neprodal svůj talent lacino. Videohub

Fotogalerie
91 fotografií