Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podcast: Kam v létě na fesťáky a koncerty? Přijedou Nick Cave, Green Day nebo The Killers

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
3. června 2022
05:00

Po dvou letech restrikcí kvůli pandemii koronaviru ranvej letiště nestíhá vychladnout, kolik hudebníků a interpretů do Česka přilétá! Tuzemské hudební festivaly povětšinou uchránily hvězdná jména i začínající hvězdy ve svých programech. Hudební publicista Václav Hnátek vám proto v Blesk Podcast přináší přehled toho nejlepšího, na co zajít.

Mezi tři největší české hudební festivaly patří Metronome Prague, který bude ve dnech 23. až 25. června na holešovickém Výstavišti hostit hvězdy, jako jsou elektronické duo Underworld nebo nestárnoucí zpěvák a kytarista Beck. Do Prahy zavítá i australský zpěvák Nick Cave, který se před sedmi lety vyrovnával se smrtí syna Arthura. Před nedávnem mu zemřel i druhý syn ze čtyř, Jethro. „První úmrtí syna v roce 2015 Nicka Cavea dost silně hudebně ovlivnilo, tak jsem dost zvědavý, jestli se to hudebně projeví i letos,“ neskrýval zájem publicista Václav Hnátek.

Festival Rock for People láká návštěvníky do Hradce Králové v termínu 15. až 18. června na legendy pop-punku Green Day, kteří měli jet turné společně s Fall Out Boy a Weezer, jenže koronavirus plány zhatil. Organizátorům se však podařilo tuto lákavou trojici v Hradci udržet. „Nejsou to úplně hvězdy současnosti, ale myslím si, že to nikoho neuráží,“ říká na adresu Green Day Hnátek.

Třetí největší český festival Colours of Ostrava otevře své brány ve Vítkovicích od 13. do 16. července. Na multižánrovou akci přijedou Twenty one pilots, slavný dj Martin Garrix nebo rockerka s nádherným hlasem LP. Největší hvězdou jsou bezesporu američtí The Killers. Podle Václava Hnátka se české festivaly posunuly do pracovníích dnů a mají díky tomu větší šance konkurovat velkým evropským festivalům. „Kdyby měli slavné kapely hrát v sobotu na menším festivalu v Česku, i když třeba za více peněz, tak stejně pojedou kupříkladu do Německa, kde je to pro ně prestižnější a budou hrát pro sto tisíc lidí,“ vysvětluje, proč se dřív velké kapely a interpreti festivalům v Česku vyhýbali, a jak na ně promotéři zhruba od roku 2017 vyzráli.

Jaká další festivalová jména neminout, kam vyrazit za festivalem do zahraničí a jaké sólové koncerty nás přes léto čekají, prozradil publicista a podcaster Václav Hnátek v Blesk Podcast:

Video  Blesk Podcast: Kam v létě na fesťáky a koncerty?  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi