Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Podcast: Na devadesátkách nejvíc vydělává móda, říká influencerka Johana Fundová

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
20. dubna 2022
05:00

Období devadesátých let díky populárnímu kriminálnímu seriálu Devadesátky z produkce ČT opět ožilo. Jenže tisíce lajků za fotografie z této éry jako první sbírala influencerka a spisovatelka Johana Fundová. V roce 2017 si totiž na Facebooku založila stránky Pure devadesátky. Pro Blesk Podcast prozradila, komu nostalgie nejvíc vynáší a na co lidé z divokých devadesátek nejradši vzpomínají.

Devadesátky si pamatuje každý jinak. Podle některých to bylo období svobody, pro jiné ráj mafie a korupce, a ti mladší vzpomínají na sladkosti, hračky a dětské seriály. Johana Fundová se na svých sociálních sítích temným koutům devadesátých let vyhýbá a soustředí se spíše na pozitivní nebo úsměvné fenomény neopakovatelné dekády.

„Když jsem Pure devadesátky založila, tak byly populární fotky, které nikdo do té doby neznal. Sbírala jsem podobných fotek desítky až stovky. Jenže pak se to vypotřebovalo a začala jsem dělat různé duely. Jestli měli lidé radši ten nebo onen seriál, či ten nebo tenhle nanuk. To bylo hodně úspěšné. Teď bych řekla, že v posledních dvou letech jsou oblíbené fotky konkrétních věcí, hraček, oblečení nebo doplňků, na které lidé zapomněli, že je měli. Nebo je třeba měla jejich babička a děda,“ popisuje Johana, jak se proměňoval vkus jejich sledujících. 

Dobře placená nostalgie?

Vysoce sledovaný seriál Devadesátky se Johaně nelíbil a přiznala, že viděla pouze dva díly. Na druhou stranu ocenila intro kriminálky, které bylo vytvořeno z dobových záběrů. „Myslím si, že se u mě možná trošku inspirovali tvůrci v tom, co do intra dát. Ono to zabere nějaký čas a rešerši, než člověk dohledá, co se dělo,“ odhaduje Johana, která posbírala do knihy „Devadesátky“ vzpomínky 30 osobností, které byly aktivní v této době. Své svědectví poskytl i první šéfredaktor Blesku Petr Schönfeld, který popisoval, jak v roce 1992 zakládal dnes již tradiční noviny.

Její druhá kniha „Hezký, ale narovnej se“, kdy se bývalí spolužáci mají setkat na třídním srazu, také čerpá v devadesátých letech. Z prodeje knih ale prý rozhodně na nostalgii nevydělala: „Kdo vydával knihu přes nakladatele, ví, že z toho moc peněz není. Jen pár procent, které ještě musí zdanit. Nicméně si myslím, že devadesátky vynáší zejména v módě, kdy nabídka e-shopů nebo kamenných obchodů je plná devadesátek, a to vydělává rozhodně,“ říká Johana Fundová.

Na co bude vzpomínat z období českého milénia a jak by Pure devadesátky tvořili její rodiče, prozradila Johana Fundová v Blesk Podcast:

Video  Blesk Podcast: Na devadesátkách nejvíc vydělává móda, říká Fundová  - Jiří Marek, Elmer Carvalho
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi