Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Podcast: Rozverná Němcová, chlípný Mácha. Influencerka popularizuje české klasiky

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
2. dubna 2022
05:00

Na sociálních sítích „pro mladé“ získává Karolína Zoe Meixnerová tisíce zhlédnutí a stovky sdílení. Ve videích se však neukazuje v bikinách nebo nerozdává rady o kosmetice. V krátkých vtipných skečích se stylizuje do českých spisovatelů 19. století a odhaluje veřejná tajemství z jejich života. Proč Němcová nebyla nymfomanka, jak se o ní traduje, prozradila Zoe v Blesk Podcast.

Proniknout do krásné české literatury 19. století není nic lehkého. Čtenář musí mít zejména čas, trpělivost a znát reálie té doby. Když k tomu přibude i nějaký peprný drb, hned je četba zajímavější. A že spisovatelé a spisovatelky 19. století nebyli žádní svaťoušci...

Právě tímto odlehčeným způsobem přibližuje Karolína Zoe Meixnerová, na TikToku a Instagramu jako cojezoe, minulé životy českých osobností. Karolína vystudovala bohemistiku na FF Univerzity Karlovy a již tehdy ji nejvíce bavily právě tyto pikantnosti ze soukromí osvobozenců. Literární vědkyně se z ní nakonec nestala, ale přesto vyprodává přednášky o literatuře.

S knírkem od řasenky

„Je důležité zaujmout, a to je to, proč to dělám, účel to plní a jsem za to ráda,“ říká Karolína. Svými mnohdy poťouchlými videi udělala pro popularizaci klasické literatury možná víc, než leckterý učitel češtiny. Diváci si totiž mnohdy musí vygooglit danou osobnost, aby fór pochopili. Na otázku, proč si vybrala zrovna etapu národního obrození, pohotově odpovídá: „Tato doba už je vzdálená a člověk si toho může hodně navymýšlet. Vytvořit takové vyprávění, pohádku o spisovatelích. Pracuje se s tím lépe, než s žijícími autory,“ vysvětluje Karolína, pro níž je pomyslnou hranicí Václav Havel. O žijících autorech odmítá točit.

Na videích vystupuje s jemným knírkem od řasenky jako Karel Hynek Mácha, jindy si nanese řádný plnovous a je z ní rázem Jan Neruda. Mezi její nejobsazovanější osobnosti patří Božena Němcová v černých šatech. Její autorka Babičky vystupuje jako silná, emancipovaná a zejména přitažlivá žena. Nezřídka si proto vybírá i eskapády z milostného života Boženy Němcové: „Nemůžeme být úplně naivní. Manžela měla stále na cestách a některé dopisy jsou na velmi intimní úrovni. A těžko lze říct, že byli jen kamarádi. V té době byly standardy vztahů jiné než dnes, ale zároveň lidé si sex užívali úplně stejně jako dnes,“ říká Karolína Meixnerová.

Kdo její videa sleduje, kterou českou knížkou z 19. století je nejlepší začít a jestli měla Božena Němcová extrémně mnoho sexuálních partnerů, prozradila Karolína Zoe Meixnerová v Blesk Podcast:

Video  Blesk Podcast: Rozverná Němcová, chlípný Mácha. Influencerka popularizuje české klasiky  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi