Nejpodceňovanější hory. To jsou podle režiséra a scenáristy Tomáše Hodana Krkonoše. Nový film Poslední závod s podtitulem Pravdivý příbeh Hanče, Vrbaty a Ratha připravoval devět let a spolu s herci zažili během natáčení nejrůznější rozmary nejvyššího pohoří v Česku, včetně silné sněhové vánice. Podle Hodana je na Krkonoších nejnebezpečnější to, jak rychle se na hřebenech může změnit počasí. A to se stalo osudným i Hančovi a Vrbatovi.

Skutečnou událost filmově zpracoval v roce 1956 již režisér Čeněk Duba ve snímku Synové hor. Filmařům tehdy dokonce radil bývalý vězeň, olympionik a pražský Němec Emmerich Rath, který byl účastníkem této skutečné události. Na počátku 20. století docházelo k postupné profesionalizaci sportů a na druhé straně se radikalizovaly střety Čechů a Němců v Rakousku-Uhersku. Němečtí sportovci měli své svazy a málokdy se zúčastňovali českých závodů. Vyjímkou byl právě Emmerich Rath, který na pravidelný závod do Krkonoš jezdil, přátelil se s Hančem a několikanásobného výherce vytrvalostních závodů na běžkách respektoval.

Krkonošská tragédie

Závod se konal 24. března 1913 a Bohumil Hanč neměl v plánu se ho zúčastnit. Kariéru sportovce ukončil, věnoval se práci a jeho žena čekala jejich prvního potomka. Hančovi kamarádi jej však přesvědčili, aby se do 8. závodu přihlásil, protože v něm poprvé startoval závodník německé národnosti - Oswald Bartel. Netrénovaný Bohumil Hanč se tedy v 7 ráno za slunečného počasí postavil jen v kalhotách a lněné košili na start a na běžkách vyrazil. Krásné počasí ale vystřídal déšť a potom sněhová bouře. Všichni závodníci kromě Bohumila Hanče odstoupili, ale vedoucí muž závodu to netušil. Proč pokračoval?

"Byl přemotivovaný. Věděl, že jede svůj poslední závod a chtěl ho vyhrát. Rozumím mentalitě toho sportovce, který prostě jde na start s tím, že chce vyhrát. Tehdy nevěděl, že umře," vysvětluje Hodan, proč Hanč v extrémních podmínkách běžkoval dál. Závodu se zúčastnil jediný divák, který šel svého kamaráda podpořit - Václav Vrbata. Na Zlatém návrší nějspíš uviděl Hanče zcela zmáčeného a dal mu svůj kabát a čepici, aby mohl v závodě pokračovat. Po chvilce se ale vydal v obavách o Hanče jej hledat a našel jen jeho lyže zapíchnuté do sněhu. Pátral po něm tedy v jejich okolí a nakonec u nich umrznul.

Hanče objevil již dříve zmiňovaný Emerich Rath, který ze závodu odstoupil mezi prvními a později se vydal Mistra Krkonoš, jak se nazýval Hančův zasloužený závodní titul, hledat. Nalezl jej ležícího na zemi pod Zlatým návrším, odepnul mu lyže, zarazil je do sněhu a nesl ho dalších 500 metrů, než i Rathovy došly síly. Blouznícího Hanče nechal ve sněhu a jel pro pomoc. Když jej nakonec odvezli do Labské boudy, podchlazenému Bohumilu Hančovi se zastavilo srdce.  

Nezlomný Rath

Režisér Tomáš Hodan svým filmem zcela změnil pohled i na neuvěřitelnou osobu Emericha Ratha. "Byl komunisty vymazaný z příběhu Hanče a Vrbaty, ačkoliv on byl největší hrdina, protože on zachraňoval Hanče a málem u toho zemřel. Po válce se však nehodil hrdinný Němec, který zachraňuje Čecha a začalo se to vyprávět jako nacionální pohádka o tom, jak Čech raději padl, než aby vyhrál Němec. Proto mě to začalo zajímat," vysvětloval tvůrce.

Emerich Rath exceloval v několika sportech - od boxu, přes maraton, hokej, fotbal nebo běžkování. Zúčastnil se dvou olympijských her, během 1. světové války zachránil v Alpách své spolubojovníky, během Československa úspěšně prodával sportovní vybavení a během 2. světové války u sebe schovával německého žida. Po válce zůstal v Československu, ale o všechno přišel, byl rok ve vězení a komunisté mu ani nepovolili jet na olympijské hry do Říma v roce 1960, kam dostal čestnou pozvánku. Rath se ale nikdy nevzdával a jako bezdomovec se dostal na poslední 4 měsíce svého života do domova seniorů ve Stárkově. Do přijímacího dokumentu pracovníci napsali, že nemá peníze, nemá majetek, ale chce pořád sportovat.

Proč Kryštof Hádek a Marek Adamczyk excelentně zvládli svou roli, jak se podařila Evě Samkové její filmové role, a proč chodil Oldřich Kaiser ve filmu bosky ve sněhu, prozradil režisér a scenárista Tomáš Hodan:

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Nový film otevírá krkonošskou tragédii Jiří Marek, Lukáš Červený

Fotogalerie
16 fotografií