Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Podcast: Když muži uklízí, ženy to uspokojí. Duo docentky promluvily o feminismu

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
29. června 2022
09:43

Někteří lidé vnímají feministky jako ukřičenou, radikální skupinu žen, která již nechce od mužů gentlemansky přidržet dveře. Podle socioložek Lucie Jarkovské a Kateřiny Liškové, které vystupují jako stand-upové komičky Duo docentky, se ale feminismem myslí něco daleko důležitějšího - žena je lidská bytost. Když k tomu tak partneři přistupují a doma si dělí úklid, jsou podle výzkumů oba partneři spokojení a i pod peřinou dovádějí častěji!

Odborníci z nejrůznějších odvětví hledají způsob, jak by v dnešní zahlcené době mohli prezentovat svoji práci. Výjimkou nejsou ani Kateřina Lišková a Lucie Jarkovská, které se věnují sociologii a gender studies. Ještě donedávna poskytovaly nejrůznější rozhovory, v nichž prezentovaly své výzkumy. Vadilo jim však, že u nich nemohly ovlivnit podobu, jakou tomu novináři nakonec vtisknou. Dostaly tedy nápad za sto zlatých bludišťáků a založily stand-upovou dvojku Duo docentky. Na příkladech ze života pak humorně reflektují rozdíly mezi ženami a muži a glosují partnerské soužití.

Diskriminace je všude

Podle nich je vnímání žen ve společnosti silně zakořeněno a jen velmi pomalu se mění. „Kupříkladu konkrétní výzkumy prokazují, že když je pod něčím podepsaná žena, tak už automaticky lidé, i když nechtějí, je to povědomá věc, hodnotí produkty, pod nimiž je podepsaný muž, pozitivněji než produkty, pod nimiž je podepsaná žena. Už jen to, že někdo ví, jestli jste muž nebo žena, ovlivňuje očekávání. Muž znamená lepší hodnocení,“ vysvětlovala Lucie Jarkovská, jak hluboko jsou v lidech uložené předsudky, aniž bychom to vůbec tušili.

Podle akademiček je genderová diskriminace rozšířená úplně všude. Neznamená to ale, že by se rovnost mezi pohlavími nijak nezlepšovala. „Postupně se to proměňuje. Neznamená to, že je to lineární progres od hrůzy k ráji. Ono je tam spousta zvratů a návratů zpátky, ale určitě je lepší být ženou teď než před sto lety,“ vidí pozitivně vývoj Kateřina Lišková.

Dělba práce a sex

Rovnost mezi pohlavími by se podle nich měla projevit v práci nebo u činností doma. Pánům přitom stačí se víc podílet na činnosti doma a hned se bude všem dýchat lépe: „Existují americké reprezentativní výzkumy, podle nichž nejstabilnější a nejspokojenější manželství nebo partnerství jsou ta, kde se muži více podílejí na domácích pracích. A takové páry mají taky lepší sex,“ uvádí jeden z průzkumů Lišková.

Partneři nebo manželé by si měli podle Jarkovské rozlišit domácí úkoly podle toho, co je komu příjemné. Někdo totiž rád vysává, vynáší odpadky a vaří a ten druhý zase rád žehlí, pere, umývá nádobí. „Podle mě je náročné vyjednávání, že to není samozřejmost. Dřív si žena udělala volno, aby mohla žehlit. Tohle se ale proměňuje, a když se to vyjedná, tak je oběma líp. Není to už na náklady ženy,“ myslí si Lucie Jarkovská a druhá docentka ji doplňuje: „Když člověk nemá odpočinek, tak nemá kapacitu na to, vést zajímavé hovory nebo mít super, rajcovní sex, protože se nedostává sil. A pokud tohle muž chce, tak se musí práce přerozdělit,“ říká na závěr Kateřina Lišková.

Proč by mělo být manželství pro všechny, jak by se měla učit sexuální výchova a proč děti učit pojmenovávat pohlavní orgány správnými názvy - vagína a penis, vysvětlilo Duo docentky v Blesk Podcast:

Video  Blesk Podcast: Když muži uklízí, ženy to uspokojí. Duo docentky promluvily o feminismu  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi