Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Podcast: Polky se bojí otěhotnět. Potraty by měly být osobním rozhodnutím, říká Byrtek

Video se připravuje ...
Autor: pma - 
25. června 2022
05:00

Iniciativa Ciocia Czesia v Česku funguje od podzimu 2020 a snaží se Polkám nabízet podporu při cestě za provedením lékařského potratu. Ten lze u sousedů provést jen v případě znásilnění či ohrožení zdraví matky, avšak praxe je jiná! Za dobu svého fungování iniciativa pomohla více než patnácti set ženám, které si nevěděly rady a potřebovaly poradit. O hrůzných případech a naději promluvila v pořadu Blesk Podcast spoluzakladatelka iniciativy Katarzyna Byrtek.

V Polsku od ledna roku 2021 platí kontroverzní potratový zákon, který tamním ženám umožňuje interrupci pouze v případě, že je těhotenství důsledkem trestného činu nebo je vážně ohroženo zdraví nebo život matky. Před i po schválení zákona vyšly do ulic v Polsku i v zahraničí tisíce lidí, které proti němu protestovaly. 

Pohár trpělivosti přetekl i pro Katarzynu Byrtek: „Pro mě osobně už to byla obrovská bezmoc a naštvání. Chtěla jsem zkrátka něco udělat,“ popsala pro Blesk Podcast Byrtek, která založila iniciativu Ciocia Czesia, která funguje od podzimu 2020. Zhruba patnáct dobrovolníků aktuálně v organizaci pracuje bez nároku na honorář. Pomáhají Polkám, které se dostaly do svízelné životní situace a potřebují pomoc. Byrtek s trochou nadsázky tvrdí, že fungují hlavně jako „informační středisko“, které ženám poskytuje všechny potřebné informace.

Polky se bojí otěhotnět

Podle odhadů za dobu svého fungování pomohl zhruba patnácti stům Polek. Měsíčně o pomoc Ciociu Czesiu žádá v průměru sto žen, čísla ale stále stoupají a strach mezi ženami nabírá na intenzitě. Celá situace je podle Byrtek alarmující z toho důvodu, že se ženám nedostane pomoci ve vlastním státě. „Polská vláda se sice snaží o nějakou formu pro rodinné politiky, ale to má poměrně opačný výsledek. Mnoho žen se pak bojí otěhotnět a mít děti, protože ví, že jim při případných komplikacích nemusí lékař pomoci,“ přiblížila situaci v Polsku Byrtek. 

Důležité je i psychické zdraví, podotýká Byrtek

V podcastu spoluzakladatelka kolektivu Ciocia Czesia také upozornila na fakt, že ohrožení zdraví rodiček se nemusí týkat jen fyzického zdraví. „Když je žena těhotná a nechce mít dítě, ale musí ho mít, tak je to ohrožení zdraví, hlavně tedy toho psychického. To, že někdo bude mít dítě, které nechce, je také špatně,“ sdělila v podcastu spoluzakladatelka Ciocia Czesia. 

O tom, jak probíhá pomoc Polkám od začátku do konce, jak si ženy péči v Česku pochvalují nebo jak se bude situace v silně katolické zemi vyvíjet dál, popisuje v pořadu Blesk Podcast Katarzyna Byrtek, spoluzakladatelka iniciativa Ciocia Czesia:

Video  Blesk Podcast: Polky se bojí otěhotnět. Potraty by měly být osobním rozhodnutím, říká Byrtek  - Petra Macháčková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 25. června 2022 08:50 )

Tam, kde jsou ty hvězdičky mělo být pro cenzuru sprosté slovo o*p*i*č*i*t.

krapotkin ( 25. června 2022 08:49 )

Uvidíme, jak dlouho. Třeba se naše proamerická vláda bude o***t - jako ve všem - protože nic jiného neumí.

bizon_pepa ( 25. června 2022 05:15 )

Polsky se boji otěhotnět. Možná by jim tedy neškodilo nějaké proškoleni. Teď můžeme pomáhat i americankam. Však si to můžeme dovolit.

Zobrazit celou diskusi