Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Podcast: Češi rozváží pomoc po Ukrajině. V Oděse je bombardovali, chystají se lidi zachraňovat ze sklepů

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
18. května 2022
15:04
Autor: jim - 
17. května 2022
05:00

Česko patří k zemím, odkud od propuknutí ruské invaze na Ukrajinu proudí tuny humanitární pomoci. Jenže důležitý materiál je nutné rozvézt po rozlehlé zemi. Dva Češi, Tomáš Dítě a Aneta Adámková, se proto přidali k organizaci Humanitární koridor na Ukrajinu, v jejímž rámci humanitární pomoc rozváží. Během těch několika měsíců už jim letěly výbušné rakety nad hlavami a jejich kolegové zachraňovali Ukrajince ze sklepů z nedávno obsazených oblastí. 

Dvojice odvážných Čechů se vydala pomoci na Ukrajinu krátce po zahájení války. Nejprve si našli ubytování ve slovenské Ubľe, která leží na hranicích s napadeným státem. Zpočátku tam oba chtěli zůstat jen několik dní - odvážet uprchlíky a přivážet pomoc. Když ale viděli, že někteří lidé s humanitárními dary kšeftují, rozhodli se, že budou dohlížet na to, aby darované věci skončily ve správných rukách. Ve slovenské obci zůstali a s dalšími dobrovolníky zahájili rozvoz pomoci po Ukrajině.

„Tehdy sem putovalo neuvěřitelné množství materiálu. Za den jsme odvezli kolem tuny věcí,“ popisuje první týdny Humanitárního koridoru přímo na Ukrajinu Tomáš Dítě, který se před invazí živil jako učitel a dřevorubec. Podle Anety Adámkové jezdí jejich dobrovolníci často do Užhorodu, kde si věci přebírá církev a pomocí své sítě jej dále rozváží na ukrajinské fary, v nichž mají dostatek místa na jeho uskladnění a kde mají i kapacity na jeho přerozdělování lidem. Dobrovolníci z Humanitárního koridoru jezdí i do Charkova, Mykolajeva nebo do Kyjeva.

Konkrétně my dva jsme se před dvěma dny vrátili z Oděsy a viděli jsme první rakety nad hlavami,“ říká Tomáš a Aneta ho ironicky doplňuje: „Zajímavý pocit,“ ale úsměv je hned přejde: „Druhý den, co osvobodili Buču, tak jsme tam byli. Byla to síla. Vesnice skončila celá rozbořená a lidé vylézali ze sklepů. Vypadali hrozně, protože se tam schovávali čtrnáct dní a neměli co jíst a co pít,“ popisuje, co jim vyprávěli dobrovolníci z Humanitárního koridoru.

Odvoz lidí ze sklepů

Krátce poté jim bývalý záchranář Vít Samek přivezl několik beden tablet EllaOne, tedy nouzových tablet pro znásilněné, jež Humanitární koridor předal gynekoložce v Kyjevě. Dobrovolníci z Humanitárního koridoru budou k čerstvě osvobozeným oblastem v dalších dnech blíž. Část organizace se totiž nyní přesouvá k Charkovu, odkud chtějí více soustředit svou pomoc.

Rozjíždíme projekt, v kterém budeme jezdit s dodávkami a bude dostávat lidi ven ze sklepů do bezpečí,“ říká Tomáš Dítě. K tomu jsou nezbytní místní průvodci, kteří ví, kudy se v okolí bezpečně pohybovat. Stačí totiž dojet k ruskému blokpostu (pozn red. checkpointu) a může dojít k tragédii: „Oni často ukrajinské civilisty pouští, ale může tam být Rus, který si řekne že ne a postřílí je,“ vysvětluje Aneta Adámková s tím, že taková událost se stala již jejich kamarádům z jiné neziskové organizace. Dění na frontě se navíc podle Anety a Tomáše mění a musí mít aktuální informace, kam se mohou vydat zachraňovat civilisty. 

Jakou materiální pomoc je nyní na Ukrajině potřeba, jak se čeští dobrovolníci vyrovnávají s tragédií kolem nich a jak zjišťují, které cesty jsou bezpečné, prozradili Tomáš Dítě a Aneta Adámková v Blesk Podcast: 

Video  Blesk Podcast: Češi rozváží pomoc po Ukrajině. V Oděse je bombardovali, v Buči vytahovali lidi ze sklepů  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa