Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Rusové definitivně přišli o „mekáč“. Firma se zbavuje všech svých provozoven

Autor: ČTK - 
16. května 2022
13:50

Provozovatel restaurací rychlého občerstvení McDonald’s zahájil prodej svých aktiv v Rusku. V zemi má 850 provozoven a zaměstnává tam 62 000 lidí. Informovala o tom dnes v prohlášení americká firma. Poukázala přitom na humanitární krizi, již způsobila ruská invaze na Ukrajinu a která se příčí hodnotám podniku. McDonald’s je poslední z velkých společností, které kvůli ruské agresi odchází ze země, napsala agentura AP.

Řetězec na začátku března oznámil, že dočasně uzavírá provozovny v Rusku, ale bude nadále vyplácet mzdy zaměstnancům. Dnes uvedl, že bude usilovat o to, aby ruský kupec tyto pracovníky zaměstnal a platil jim mzdu až do ukončení prodeje. Jméno potenciálního zájemce firma neuvedla.

Šéf podniku Chris Kempczinski konstatoval, že s ohledem na zaměstnance a stovky ruských dodavatelů nebylo rozhodnutí snadné. „Máme závazek vůči naší globální komunitě a musíme se držet našich hodnot,“ uvedl v prohlášení. Firma v souvislosti s odchodem očekává náklady 1,2 až 1,4 miliardy dolarů (až 33,2 miliardy Kč). Restaurace McDonald’s na Ukrajině jsou také zavřené, ale firma tam dále svým zaměstnancům platí mzdu.

První McDonald’s v Rusku byl otevřen uprostřed Moskvy před více než třemi desetiletími, krátce po pádu berlínské zdi. Stal se výrazným symbolem uvolnění napětí po studené válce mezi Spojenými státy a Sovětským svazem.

McDonald’s byl prvním americkým řetězcem restaurací rychlého občerstvení, který byl otevřen v Sovětském svazu, jenž se rozpadl v roce 1991. V Rusku kvůli invazi Moskvy na Ukrajinu v poslední době pozastavila nebo ukončila činnost řada amerických potravinářských a nápojových gigantů včetně Coca-Coly, Pepsi či Starbucks.

McDonald’s má více než 39 000 provozoven ve více než 100 zemích. Většina z nich jsou franšízy, pouze asi pět procent z nich provozuje sama společnost. Firma uvedla, že odchod z Ruska nezmění její aktuální výhled, podle nějž jí v letošním roce přibude 1300 restaurací, které přispějí k růstu tržeb celé společnosti přibližně 1,5 procenty.

McDonald’s v prvním čtvrtletí klesl čistý zisk o 28 procent na 1,1 miliardy dolarů, částečně kvůli zavírání provozoven v Rusku. Řetězec zvýšil tržby kvůli růstu cen ve Spojených státech a rovněž díky novému věrnostnímu programu. Celkové tržby v období od ledna do března vzrostly o 11 procent na 5,67 miliardy dolarů. Překonaly tak odhady analytiků, kteří čekali tržby 5,59 miliardy dolarů.

22:09
9. 5. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:56
9. 5. 2024

Ruská plynárenská společnost Gazprom rozprodává nemovitosti v Moskvě a okolí, zdůvodňuje to přesunem do Petrohradu. S odkazem na tiskové oddělení firmy o tom píše polský deník Rzeczpospolita. Jeho redaktorka tvrdí, že firmu k tomuto kroku přiměla spíše potřeba peněz, vzhledem k tomu, že Gazprom za loňský rok vykázal poprvé po více než dvaceti letech ztrátu.

21:45
9. 5. 2024

Proruský politik a podnikatel v médiích Arťom Marčevskij podal na ministerstvo zahraničí námitky proti zařazení na český národní sankční seznam. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz. Marčevskij stál za mediální společností Voice of Europe, přes kterou se podle vlády pokoušel ovlivňovat politiky a šířil dezinformace. Podnikatel to popírá.

Kompletní online

Francouzská automobilka Renault dnes informovala, že převedla veškerá aktiva své ruské pobočky na město Moskva, svůj podíl 67,69 procenta v AvtoVAZu, výrobci automobilů Lada, na ruský výzkumný automobilový institut NAMI. Skupina Renault si vyhradila právo v následujících šesti letech odkoupit svůj podíl v AvtoVAZu zpět.

Video  Ruští oligarchové: Kdo je Putinovi nejblíže?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa