Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ukrajinské hrdinky pomáhají ve válce: Galerie přeměňují na úkryty a zachraňují zvířata

Autor: šamol - 
23. března 2022
05:00

Inspirativní ženy na celé Ukrajině opouští svá normální zaměstnání a životy, aby pomáhaly ve válce. Ať už pomocí improvizovaných úkrytů, které vytváří z galerií a divadel, nebo záchranou několika tisíců nebohých zvířat. Jak samy říkají: „Každý tady nějakým způsobem pomáhá.“ O jejich obdivuhodné pomoci informoval server DailyMail.

Ljana Mycková (32) je zářným příkladem. Jakmile invaze začala, přeměnila centrum avantgardního umění, které provozuje ve Lvově, hlavním uzlu pro ty, kteří prchají před boji na východní Ukrajině, na úkryt pro uprchlíky. Ljana s přáteli je dokonce vyzvedne u hlavního nádraží, což je služba, kterou nikdo jiný zatím neposkytuje. Díky ní tak každou noc až 40 matek, dětí a miminek usíná v galeriích přeplněných moderními obrazy a uměleckými díly.

„Jsem hrdá, že jsme mohli pomoci.“

„Také jsme zařídili dva psychology, aby jim pomohli, mluvili s nimi, uklidnili je, pokud se cítí ve stresu, a pomohli jim zjistit, co dál,“ řekla Ljana. Umělci, se kterými spolupracuje, navrhli plakáty Stand With Ukraine, jež se rozesílají do celého světa. „Jsem hrdá, že jsme mohli pomoci,“ dodala.

Oksana Košaková (39), vyšší státní úřednice, a Olga Korllovičová (35), lékařská překladatelka, založily záchrannou charitu – Rukojmí války s ocáskem – pro vysídlené domácí mazlíčky.

S podporou armády dobrovolníků se našly úkryty pro 100 000 zvířat

Oksana řekla: „Obě jsme milovnice mazlíčků, a jakmile začala válka, přepadla nás stejná myšlenka: A co všechna ta zvířátka? Cítili jsme, že nějakým způsobem musíme pomoci. Všichni tady něco dělají.“ Díky jejich pomoci a ochotě dobrovolníků, našly svůj dočasný domov už stovky tisíc zvířat. 

Také jedna z nejslavnějších lvovských hereček, třiatřicetiletá Natalja Rybková-Parchomenková, po bombovém útoku na město Charkov, proměnila městské divadlo Les Kurbas v úkryt. „Cítila jsem, že musím něco udělat. Potřebovali jsme najít prostor pro všechny ty lidi prchající z východu,“ řekla.

Televizní hlasatelka Darija Hirnová ztělesňuje profesionalitu, když vypráví milionům Ukrajinců o nejnovějších hrůzách. Pokud se objeví varování před náletem, na pár minut zmizí do suterénního bunkru, poté se poklidně vrátí k tomu, kde skončila.  Řekla: „Když sedím a čtu zprávy, nepropadám emocím, protože ve mně většinou kypí vztek. Zuří mě, co Rusko dělá s mou zemí."

18:13
Dnes

Kyjevská městská správa oznámila naléhavou evakuaci dvou nemocnic v hlavním městě. Ukrajinská média naznačují, že evakuace je způsobena výhrůžkami ze strany šéfa běloruské KGB Ivana Tertela, píše kanál Nexta.

Na zasedání „Všeběloruského lidového shromáždění“ Tertel prohlásil, že jeho služba bude čelit „teroristům“ z Ukrajiny. „Všichni tito lidé a jejich plány jsou nám známy. V boji proti terorismu jednáme podle zákonů válečného stavu. Mezi teroristy jsou mrtví a zranění, budou potrestáni, přestože si za své doupě vybrali kyjevské nemocnice v Bohatyrské ulici 30-32, kde se vlastně schovávali za zády nemocných dětí,“ řekl šéf KGB.

18:01
Dnes

Na moskevském letišti Ostafjevo se v noci na dnešek podařilo zničit víceúčelový ruský vrtulník Ka-32, oznámila ukrajinská vojenská rozvědka HUR. Zveřejnila také videozáznam, který podle ní operaci zachycuje. K zodpovědnosti za operaci se přímo nepřihlásila, ukrajinské zapojení ale naznačila heslem „Sláva Ukrajině!“ na konci oznámení. Podobná prohlášení nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Vrtulník podle rozvědky používala ruská armáda během svého tažení na Ukrajině při podpůrných operacích. Vrtulníky Ka-32 se využívají k přepravě osob či nákladu, k pátracím a záchranným operacím při humanitárních katastrofách nebo i k hašení požárů.

Letiště Ostafjevo podle ukrajinské rozvědky patří ruskému ministerstvu obrany, které ho využívá společně se společností Gazpromavia patřící pod plynárenský podnik Gazprom. Podle dostupných informací slouží letiště pro civilní i vojenské lety.

16:04
Dnes

Rusko se připravuje na novou ofenzivu a útoky na ukrajinskou železniční síť se snaží paralyzovat vojenské dodávky včetně západní pomoci. Agentuře AFP to dnes řekl nejmenovaný vysoce postavený ukrajinský představitel den poté, co Rusko zasáhlo železniční infrastrukturu ve třech ukrajinských regionech. Útoky v Doněcké a Charkovské oblasti dnes potvrdilo ruské ministerstvo obrany.

„Jsou to klasická opatření před ofenzivou,“ uvedl pod podmínkou anonymity vysoce postavený zdroj ukrajinských bezpečnostních složek. Cílem je podle něj znemožnit Kyjevu dodávat na frontu vojenské vybavení, které Ukrajině mimo jiné poskytují západní spojenci.

Zobrazit celý online

Video  Horolezci v Ostravici se starají o stovky uprchlíků.  - Jana Gartnerová
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa