Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rusové jsou v úzkých. Dochází jim jídlo, zbraně i palivo. Zásoby mají jen na tři dny

Autor: ČTK - 
22. března 2022
08:09

Ruským vojskům v okupovaných oblastech Ukrajiny zbývají potraviny a munice jen na tři dny. Oznámil to dnes ráno podle agentury Unian generální štáb ukrajinské armády. Podobně je tomu údajně u pohonných hmot, které musí doplňovat z cisternových vozů. Podle velení ukrajinské armády byla za uplynulých 24 hodin zaznamenána zvýšená aktivita ruského letectva.

Pokud jde o pohonné hmoty, Rusové podle generálního štábu nedokázali zorganizovat potrubní zásobování tak, aby vyhovovalo potřebám skupin vojsk.

Ukrajinský generální štáb v pravidelné ranní zprávě rovněž informoval, že během uplynulého dne bylo zasaženo „více než devět“ vzdušných cílů nepřítele. Šlo o jeden letoun, šest bezpilotních letadel a dva vrtulníky. Počet sestřelených raket se upřesňuje. Za posledních 24 hodin přitom byla zaznamenána zvýšená aktivita nepřátelského letectva.

Podle listu Ukrajinska pravda dnes v noci ruské síly z raketometů Grad ostřelovaly dvě obce v blízkosti města Kryvyj Rih.

21:20
7. 3. 2024

Indie potvrdila úmrtí svého občana na Ukrajině, který bojoval v řadách ruských ozbrojených sil. Informovala o tom dnes agentura AFP. Podle ní se jedná o druhého indického občana, který padl na Ukrajině v ruských službách. Nasazení Indů podle agentury vypovídá o snaze Moskvy rekrutovat do své války proti Ukrajině mladé lidi i z velmi vzdálených částí světa.

19:50
11. 3. 2024

Ukrajinský soud dnes v nepřítomnosti odsoudil 15 ruských vojáků, kteří podle prokuratury více než měsíc drželi ve sklepě v obci Jahidne v Černihivské oblasti na severu Ukrajiny přes 360 ukrajinských civilistů. Informoval o tom ruskojazyčný server BBC, podle kterého obdrželi odsouzení 12letý trest odnětí svobody.

16:58
Dnes

Ruští vojáci podle Lukašenka sice v poslední době získali kontrolu nad několika ukrajinskými obcemi, jde ale jen o „pomalý postup“. Ukrajina v poslední době hlásí nedostatek munice a panují obavy o její výdrž při očekávané ruské ofenzivě. 

Lukašenko dnes také uvedl, že existuje vysoké riziko vojenských incidentů podél hranic s Ukrajinou, a ujistil Polsko, že by nemělo ze strany jeho země očekávat agresivní akce. Bělorusko přesto přesunulo několik praporů připravených k boji od ruských hranic na západ země.

Zobrazit celý online

Ukrajinští obránci dále podle těchto informací odrazili 13 nepřátelských útoků a zničili 14 tanků, osm bojových vozidel pěchoty, dva obojživelné obrněné transportéry MT-LB, tři dělostřelecké systémy a čtyři vojenská vozidla. Obránci Mariupolu navíc zničili hlídkový člun Raptor a systém elektronického boje Leer-3. Na straně nepřítele padlo dohromady asi 300 vojáků, uvádí ukrajinská armáda.

Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil dále konstatoval, že Rusko pokračuje v agresivním propagandistickém tlaku na Bělorusko, aby se zapojilo do války proti Ukrajině.

Britské ministerstvo obrany ráno s odvoláním na zpravodajské informace uvedlo, že ukrajinské síly stále brání jihoukrajinský přístav Mariupol. Pro ruské síly jinde na Ukrajině to byl podle Londýna další den „omezeného postupu, většina jednotek ustrnula na místě“.

V Achtyrském okrese Sumské oblasti byly zaznamenány případy neposlušnosti ruských vojáků. Zhruba 300 jich podle generálního štábu odmítlo splnit rozkaz k vedení nepřátelských akcí a opustilo oblast operace na 70 kusech techniky.

V mezinárodně neuznané proruské republice v Luganské oblasti na východě Ukrajiny je údajně nucená mobilizace prováděna chaoticky. Většina mobilizovaných nemá žádnou specializaci, protože nikdy neabsolvovala vojenskou službu.

Video  Zdevastovaný Mariupol.  - Twitter Verkhovna Rada of Ukraine - Ukrainian Parliament
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa