Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Manévry kolem rozhovoru pro ČT: Nenávidíme okupanty, kteří zabíjí lidi, řekl Zelenskyj

Aktualizováno -
22. března 2022
07:10
Autor: ČTK, simao, trm - 
21. března 2022
20:53

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se vymezil vůči ruským okupantům a agresorům, vyzval však v rozhovoru pro Českou televizi k jednání a snaze najít kompromis. Ukrajina se však nechce vzdát Donbasu, za uzavřenou nepovažuje ani otázku Krymu, vzkázal. Reportér ČT Michal Kubal přiznal, že rozhovor vznikal za mimořádných bezpečnostních opatření, štáby musely mimo jiné komunikovat na šifrovaných platformách.

„Jak se cítím? Normálně. Myslím si, že nejsem nemocný, jsem naprosto zdravý člověk, naprosto přesně chápu, co se děje, a zcela klidně se rozhoduji. Myslím si, že pro nás je to velice důležité. Naši vojáci ukázali svou vytrvalost, svou sílu. Tam je rovněž vyváženost důležitá. Na jednu stranu síla a na druhou stranu ukázat svůj vztah k nepříteli. My o tom mluvíme, co se týká lidskosti (...) My dokonce i válčíme civilizovaně,“ uvedl pro ČT Zelenskyj.

Zelenskyj: My nikoho nemučíme

Rusové jsou dle něj agresoři, okupanti, kteří špatně zachází i s ukrajinskými zajatci. „Viděli jsme, jak s nimi zachází čečenští ozbrojenci, viděli jsme, jaký mají vztah k našim zajatcům,“ vytkl Rusům a jejich spojencům Zelenskyj. „Pro mně je velice důležité, abychom si uvědomovali, že hájíme naši vlast, ale my nikoho nemučíme,“ hájil ukrajinské postupy během války, kterou začal invazí ruský soused.

Zelenskyj připomněl, že třeba město Volnovacha přestalo existovat. „Některá naše města téměř přestala existovat. Skutečně používají rakety s plochou dráhou letu, vystřelovali je z různých zemí. Ruska, Běloruska (...). Nepamatuji si veškeré podrobnosti, kterou zbraň používal ia kde, protože se to děje každý den. Každý den používají zakázané zbraně a konvence to zakazují tyto zbraně a rakety,“ obvinil Rusko.

Odsoudil útoky na civilisty

Nejde však dle něj „jen“ o vojáky. „Dnes to ukazujeme celému světu, co se děje s obyčejnými civilisty, nikoliv s vojáky. Blokují celá města, berou jim jídlo, vodu. Dokonce i v městech, která neutrpěla bombardování, okupanti o vlastní vůli vypnuli třeba dodávky proudu,“ postěžoval si Zelenskyj. 

Každý den probírají v Kyjevě ztráty, kolik lidí zahynulo, kolik dětí zemřelo, kolik lidí zůstalo pod závaly... „Já se vždy snažím postavit na místo těch lidí, kteří sedí někde ve sklepě v Mariupolu, a proto to chci vědět podrobně, aby mi bylo stejně bolestivě jako těm lidem, i když to není úplně možné, protože do mně nestřílí,“ poznamenal Zelenskyj. „Pro nás není možné ztratit suverenitu, když už zahynuly tisíce lidí,“ vzkázal.

Další zkouška po covidu

Podle Zelenského byl zkouškou pro svět covid-19, nyní přišla zkouška další. „Myslím, že je to zkouška pro celý svět, bohužel se to děje na našem území,“ uvedl Zelenskyj. „Já bych se vůbec neradoval, kdyby umírali lidé na území jiných zemí, ale tohle je pro nás pochopitelně mnohem bolestivější, než pro jiné země. Z každé rodiny je buďto někdo na frontě, někdo byl raněn, někdo musel opustit zemi,“ pokračoval.

Kubal: Nesměli jsme vyslovit jeho jméno

Rozhovor s prezidentem vedl vedoucí redaktor zahraniční redakce ČT a moderátor Událostí Michal Kubal. Kromě štábu ČT se ho zúčastnily ještě další dva evropské štáby a vysílal se na desítkách televizních stanic v Evropě i mimo ni. Podle Kubala byla příprava mimořádně náročná zejména s ohledem na striktní bezpečnostní opatření. Zelenskyj je od počátku invaze terčem Rusů, Ukrajina odrazila už minimálně 10 útoků o atentát.

 „Bezprecedentní bezpečnostní opatření, která jsme museli dodržovat, abychom se dostali do prezidentské kanceláře – šifrované platformy, veškerá komunikace probíhala v zásadě na nich. Nesměli jsme nikde mimo ně vyslovit nějaké specifičtější jméno, s kým vlastně jdeme dělat rozhovor,“ řekl Kubal v Událostech, komentářích.

O rozhovoru s prezidentem věděla jen hrstka lidí. Například tlumočnice, která pomáhala s překladem francouzským novinářům, nevěděla, kam vlastně jde.  „Ani ona do poslední chvíle, než jsme dorazili do prezidentské kanceláře, tak nevěděla vůbec, s kým ten rozhovor budeme dělat,“ popsal Kubal.

Už v průběhu epidemie covidu pochopil, že kdyby přišlo něco jako válka, bude mít Ukrajina kolem sebe jen několik málo spojeneckých zemí. „V zásadě se to i stalo. Existuje několik našich opravdových partnerů a my jsme s nimi spolupracovali potichu, příliš jsme o tom veřejně nehovořili. My jsme se nepřipravovali na válku,“ uvádí Zelenskyj.

Přejeme si mír

Podle něj si ukrajinští lidé přejí mír, klid a jistotu. „Rusko nechtělo mír a nechce ho ani teď, teď rozpoutalo plnoformátovou válku v naší zemi. Nikoli prezident, ale jakýkoliv občan naší země by chtěl mír,“ řekl Zelenskyj. 

Bude Ukrajina směřovat dál do NATO? Zelenskyj to označil za ocelovou zkoušku, míní, že na něj bude společnost tlačit. „Rusko je náš soused, Rusko proti nám válčí. V ústavě je však zakotveno naše směřování do NATO. Společnost to takhle vidí, ale některé jiné země nás vidí poněkud jinak a v jiných souvislostech. Je tam v rámci aliance asi třetina zemí, které nás tam nevidí a dokonce to řekly i veřejně. Jiní se bojí o tom hovořit veřejně,“ podotkl.

Rusko si jasně nepřeje, aby se NATO rozšiřovalo, připomněl. „Jsou tu různé možnosti. Dá se říci: Vezmeme vás do NATO a už kolem toho nedělat žádné tanečky. A nebo naopak říct: my vás do NATO nevezmeme kvůli Rusku. My tomu rozumíme. Nevezmou nás, protože se bojí Ruska,“ uvedl Zelenskyj. „Je třeba se uklidnit a říct: Dobrá, tak budeme hledat jiné bezpečnostní záruky,“ vzkázal ukrajinský prezident.

Směrem k Rusku však bojovně dodal: „Když zničí nás, určitě zničí i sebe. Já nechci, abychom byli zapsáni do dějin jako národ, který přestal existovat.“

Varování před třetí světovou

Zelenskyj podobně jako o víkendu vytáhl i varování před hrozbou třetí světové války. „Tato válka je jenom mezistupněm k tomu, aby Putin šel dál do Evropy. Chce okupovat baltské země, které byly dříve součástí SSSR, a ty země, kde dříve byla sovětská vojska rozmístěna,“ míní Zelenskyj.

„Já jsem řekl, že kdyby došlo k nezdaru v našich jednáních, tak není náhodou, že on dává takové požadavky, které jsou nepřijatelné pro Ukrajinu. Je to prostě léčka. On to dělá proto, aby mohl říct: to oni si nepřáli mír,“ upozornil prezident Ukrajiny.

Donbasu ani Krymu se nechtějí vzdát

Podle něj je nutné pochopit, k čemu Rusko směřuje a jakou to bude mít lidskou a územní cenu. Odpovědět zcela na tuto otázku není možné, pokud se nesejde s Vladimirem Putinem osobně. Zelenskyj usiluje o summit na nejvyšší úrovni opakovaně.

„Ztrátu našich obyvatel, našeho lidu nám dějiny ani náš stát neodpustí. Ale ani budoucí generace nám neodpustí ztráty našich území. My rovněž máme svoje vnitřní výzvy,“ upozornil.

16:17
Dnes

Evropská unie zvažuje uvalení sankcí na více než deset firem, které dodávají do Ruska z členských zemí EU embargované zboží zahrnující zbrojní technologie. Informovala o tom dnes agentura Bloomberg s odvoláním na dokument, ke kterému získala přístup. Mluvčí Evropské komise se ke zprávě odmítl vyjádřit.

15:46
Dnes

Při ruském útoku na Kostiantynivku utrpělo zranění pět lidí, informuje The Kyiv Independent. K útoku v Doněcké oblasti došlo dnes ráno, uvedl guvernér Vadym Filaškin.

15:06
Dnes

Ruská armáda zesílí útoky na ukrajinská skladiště, kde jsou uložené zbraně dodávané Západem. Uvedl to dnes podle agentury TASS ruský ministr obrany Sergej Šojgu, podle kterého mají nyní ruské jednotky na ukrajinské frontě převahu.

„Máme iniciativu podél celé linie kontaktu a pokračujeme ve vytlačování nepřítele z jeho obsazených pozic,“ uvedl Šojgu na zasedání rady ruského ministerstva obrany.

Zobrazit celý online

„Potřebujeme vědět, kdo je přítel a kdo je nepřítel. Neříkám, že máme na Západě i nepřátele, ale potřebujeme vědět, kdo je schopen všeho,“ poznamenal Zelenskyj.

„Nemůžeme se vzdát ani pídě naší půdy. Musíme udělat vše pro to, aby se Donbas a Krym vrátil. O tom ví každý náš člověk,“ vzkázal jasně Zelenskyj. Krym a Donbas jsou pro Ukrajinu „těžké příběhy“, poznamenal.

„Jsem připraven přistoupit na cokoliv, jen když budu společně s mým lidem. Nic jiného se nestane. Konečně jsme dosáhli jednoty. A v žádném případě si nepřeji rozkol v našem státě,“ uvedl.

Video  Kdo je novodobý vojenský hrdina Volodymyr Zelenskyj?  - Videohub
Video se připravuje ...

Zelenskyj zmínil genocidu a odmítl ruská ultimáta

Odmítá „velkohubá prohlášení Ruska“ a ultimáta. Kompromis lze dle něj najít pouze v dialogu.

„Ultimátum není věc, kterou Ukrajina bude plnit. Jak by se to dalo udělat? Jedině nás všechny zničit, potom by jejich ultimátum bylo splněno. Např. dejte nám Charkov, dejte nám Mariupol, dejte nám Kyjev? Obyvatelé Charkova, Mariupolu ani Kyjeva, ani já jako prezident to nedokážeme udělat (...) Ultimátum bude splněno jenom, když my nebudeme. Ano, město můžete okupovat, ale bydlet, žít tam budete moci jenom když tam nebudou Ukrajinci. Ultimátum je špatná věc, vede ke genocidě a ke zničení ukrajinského lidu,“ vzkázal Rusům.

„Nenávidíme vojska, která nám ničí města, zabíjejí naše občany, potřebujeme si sednout k jednacímu stolu a jednat,“ apeloval Zelenskyj. Odmítl přitom ruskou rétoriku ohledně denacifikace a vinění Ukrajiny z nacismu.

„Evropa by měla udělat všechno, aby se Rusko necítilo jako vládce světa. Je možné, že dnes ukrajinská armáda zastavila druhou největší armádu světa. Není třeba zničit ruský lid. Ruská propaganda to tvrdí svým občanům, ale oni tam jsou jako otroci v tom uzavřeném informačním prostoru, že to je válka proti ruskojazyčným, že je tady s nimi špatně zacházeno. To ne. Ve sklepích sedíme my. Bez jídla, bez vody, nemůžeme se jít projít po večerním Kyjevu. Ale jen ať to pocítí i oni. Ale nebudeme je bombardovat, nebudeme ničit národ,“ podotkl.

Preferuje svoji ženu

Zelenskyj během rozhovoru dostal i dotaz na to, s jakými lídry je nejčastěji v kontaktu. Často je v kontaktu např. s polským prezidentem Andrzejem Dudou, zmínil i francouzského prezidenta Emmanuela Macrona či britského premiéra Borise Johnsona a představitele pobaltských států. „Koho preferujete?“ dostal Zelenskyj dotaz. „Svou ženu,“ rozesmál se ukrajinský lídr.

Úsměv ho však brzy přešel. Vážně mluvil o tom, že inspirací mu je nyní ukrajinský lid, na který je pyšný.

„Rusko nepodporuje Ukrajinu jakožto součást Evropy, oni nás vidí jako součást postsovětského prostoru,“ uvedl Zelenskyj. „Válku vedou vojáci, nikoliv obyčejní lidé,“ poznamenal. „Oni sem přišli a oni válčí s Ukrajinou. My válčíme proti ruským vojákům a důstojníkům, kteří jsou tady. My jsme nevstoupili na jejich území. Oni otevřeně ohlásili invazi. Neválčíme s obyčejnými lidmi. V Rusku je hodně lidí, kteří mají strach. Mají strach vyjít na náměstí nebo projevit na sociálních sítích svůj názor,“ podotkl prezident Ukrajiny. 

„Neuměli jsme si nikdy představit, že dojde k plnoformátové válce - až do roku 2014,“ připustil Zelenskyj, že se již dříve objevily „tendence v Rusku obnovit Sovětský svaz“.

Návštěva Fialy a spol.: Odvážná věc, uznal Zelenskyj

Zelenskyj zmínil i nedávnou návštěvu tří premiérů ČR, Polska a Slovinska. Byl by rád, aby takové návštěvy pokračovaly. „Máme otevřené dveře,“ uvedl s tím, že státníky nechce ohrozit na jejich bezpečnosti, protože „máme válku“. „Ano, bylo to důležité a byl to signál z jejich strany. Já jsem před touto návštěvou s žádným z nich nehovořil . A přijeli,“ uvedl Zelenskyj.

Označil to za „odvážnou a pěknou věc“, kdy lídři ukázali, že se nebojí Ruska. „Pro nás se stali v mnohem větší míře lídry svých států, než když jsem je předtím viděl ve formálním oblečení. Každý má dělat to, co má. A v pravou dobu,“ dodal Zelenskyj.

Video  Jednání premiéra Fialy s ukrajinským prezidentem Zelenským  - reprofoto FB Volodymyr Zelenskyj
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa