Sobota 1. dubna 2023
Svátek slaví Hugo, zítra Erika
Oblačno, déšť 11°C

Cukroví Mirky van Gils Slavíkové: Slavnostní kaštanový dort i kokosové řezy!

/
  • Radost z pečení je mnohem víc než počet druhů, soudí Mirka van Gils Slavíková.
    15. prosince 2022 ● 12:41

    Do Štědrého dne zbývá už jen pár dní, a to je ideální čas na přípravu vánočního cukroví. Za tuto dobu se totiž stihne krásně rozležet a rozvonět. Nejtěžší pak bude připravené dobroty uchránit před mlsnými jazýčky nenechavých členů rodiny. Inspirujte se recepty cukrářky Mirky van Gils Slavíkové.

  • 1.

    Kokosové řezy

    POTŘEBUJEME: 250 g másla, 200 g cukru krupice, 250 g hladké mouky, 100 g strouhaného kokosu, 50 g kakaového prášku, 10 g kypřicího prášku na pečení, 3 g soli, nastrouhanou kůru z jedné mandarinky, 400 g moučkového cukru, 60 g másla, 100 g jemně rozmixovaného kokosu, 50 ml Malibu likéru, 400 g tmavé čokolády.

     

    POSTUP: Máslo, cukr, sůl a nastrouhanou mandarinkovou kůru utřeme do pěny. Do pěny vmícháme prosátou mouku s kakaovým práškem, kypřicím práškem a kokosem. Těsto necháme lehce vychladnout, pak rozválíme na plát o síle 8 mm. Upečeme v rozpálené troubě na 180 °C asi 15–20 minut. Máslo s cukrem a likérem utřeme a vmícháme jemně rozmixovaný kokos.

     

    Náplň rozetřeme na vychladlý plát. Necháme ztuhnout, a pak polijeme čokoládou a můžeme posypat kokosem nebo vánočním zdobením. Vychladlý řez rozkrájíme na malé kostičky.

  • 2.

    Dračí očka

    POTŘEBUJEME: 370 g másla, 500 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 2 g vanilky, 6 žloutků, 2 g soli, 1 bílek, 50 g nasekaných mandlí, 300 g rybízového želé.

     

    POSTUP:  Máslo, moučkový cukr, vanilku, sůl a žloutky spojíme, přidáme mouku a dáme vychladit. Z vychladlé hmoty naděláme kuličky asi 2 cm v průměru. Bílek lehce prošlehneme a vmícháme mandle. Každou vychlazenou kuličku namočíme do bílku a dáme na plech. Lehce lžičkou stlačíme a do středu dáme rybízový džem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C asi 15 minut.

  • 3.

    Kaštanový sněhový dort

    POTŘEBUJEME: 90 g bílků, 100 g cukru krupice, 100 g moučkového cukru, 120 g másla, 75 g moučkového cukru, 25 g mandlové mouky, 1 g soli, 50 g vajec, 1 g vanilky, 200 g hladké mouky, 250 g kaštanového krému, 250 g kaštanového pyré, 500 g kaštanové pasty, 100 g rumu, 250 g smetany ke šlehání, 20 g cukru krupice, 1 g vanilky, dekorace.

     

    POSTUP: Cukr krupici dáme svařit na bublinu. Bílky šleháme a pomalu zaléváme svařený cukr. Po zchladnutí sněhu všleháme moučkový cukr. Sníh stříkáme na pečící papír kruhy (1. o průměru 20 cm, 2. o průměru 18 cm jen do poloviny kruhu). Dáme péct do vyhřáté trouby na 130 °C asi 10 min. Dopékáme při 90 °C až do zvonění sněhu. Máslo, cukr, sůl, vejce a vanilku utřeme, pak přidáme mouku s mandlovou moukou a zaděláme těsto. Vyválíme plát o síle 5 mm a vykrájíme kruhy o průměru 21 cm, pečeme při teplotě 180 °C asi 10 minut. Smetanu vyšleháme s cukrem a vanilkou.

     

    Linecký plátek potřeme šlehačkou a přiložíme první sněhový kruh, opět potřeme šlehačkou a přiložíme druhý sněhový kruh. Pečlivě omažeme šlehačkou. Z kaštanových hmot a rumu vymícháme krém, který nastříkáme jako špagety po celém obvodě. Střed ozdobíme zbylou šlehačkou a dekoracemi.

    Jak na kaštanové pyré?

     

    Kaštany nařízneme do kříže a pečeme v troubě na 150 °C »do puknutí«. Potom je oloupeme a v mléce vaříme do měkka. Uvařené kaštany přecedíme, mléko vylijeme a umixujeme.

     

    Jak na kaštanový krém?

     

    POTŘEBUJEME: 150 g cukru, 200 g vařených kaštanů, 1 g vanilky, 30 - 40 ml vody.

     

    Všechny suroviny vyšleháme do hladkého krému.

  • 4.

    Nugátové kostičky

    POTŘEBUJEME: 500 g tmavé čokolády, 400 ml smetany ke šlehání, 50 g másla, 120 ml malinového pyré, 10 ml růžové vody, 400 g tmavé čokolády, kakaový prášek na obalení.

     

    POSTUP: Smetanu ke šlehání a máslo zahřejeme na 70 °C a přelijeme na čokoládu, rozmícháme až do rozpuštění, přidáme malinové pyré a růžovou vodu. Dokonale vymícháme a vlijme do nádoby, vyložené pečícím papírem. Necháme ztuhnout. Po ztuhnutí lžičkou tvarujeme lanýže, které obalíme v čokoládě a kakaovém prášku. Nebo necháme na plechu a krájíme kostičky.

  • 5.

    Citronové kousky

    POTŘEBUJEME: 380 g másla, 300 g cukru krupice, 380 g hladké mouky, 3 žloutky, 15 g kypřicího prášku na pečení, 3 g soli, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, 500 g krupicového cukru, 15 g nastrouhané citronové kůry, 250 ml citronové šťávy, 170 g másla, 9 žloutků, 5 vajec.

     

    POSTUP: Ve skleněné míse rozmixujeme vejce a žloutky, přidáme cukr, citronovou kůru a dáme do hrnce na vodní lázeň. Všleháme citronovou šťávu, pak přidáme máslo. Směs šleháme až do teploty 76 °C anebo do hustoty pudinku. Krém naléváme do čistých skleniček, uzavřeme víčkem, necháme vychladnout a uchováváme v lednici. Trvanlivost je dlouhá, minimálně 3 měsíce.

     

    Máslo, cukr, sůl, žloutky a nastrouhanou kůru utřeme, pak vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem. Těsto necháme asi hodinu vychladnout. Poté těsto vyválíme na plát asi 6 mm silný a potřeme citronovým krémem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C asi 20–25 minut.

     

    Video
    délka: 02:31.40
    Video se připravuje ...

    Blesk Podcast: Mirka odhalila sladký trumf proti drahotě Blesk TV

    Fotogalerie
    7 fotografií

Video se připravuje ...
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy