Cukroví Mirky van Gils Slavíkové: Slavnostní kaštanový dort i kokosové řezy!
-
Do Štědrého dne zbývá už jen pár dní, a to je ideální čas na přípravu vánočního cukroví. Za tuto dobu se totiž stihne krásně rozležet a rozvonět. Nejtěžší pak bude připravené dobroty uchránit před mlsnými jazýčky nenechavých členů rodiny. Inspirujte se recepty cukrářky Mirky van Gils Slavíkové.
- 1.
Kokosové řezy
POTŘEBUJEME: 250 g másla, 200 g cukru krupice, 250 g hladké mouky, 100 g strouhaného kokosu, 50 g kakaového prášku, 10 g kypřicího prášku na pečení, 3 g soli, nastrouhanou kůru z jedné mandarinky, 400 g moučkového cukru, 60 g másla, 100 g jemně rozmixovaného kokosu, 50 ml Malibu likéru, 400 g tmavé čokolády.
POSTUP: Máslo, cukr, sůl a nastrouhanou mandarinkovou kůru utřeme do pěny. Do pěny vmícháme prosátou mouku s kakaovým práškem, kypřicím práškem a kokosem. Těsto necháme lehce vychladnout, pak rozválíme na plát o síle 8 mm. Upečeme v rozpálené troubě na 180 °C asi 15–20 minut. Máslo s cukrem a likérem utřeme a vmícháme jemně rozmixovaný kokos.
Náplň rozetřeme na vychladlý plát. Necháme ztuhnout, a pak polijeme čokoládou a můžeme posypat kokosem nebo vánočním zdobením. Vychladlý řez rozkrájíme na malé kostičky.
- 2.
Dračí očka
POTŘEBUJEME: 370 g másla, 500 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 2 g vanilky, 6 žloutků, 2 g soli, 1 bílek, 50 g nasekaných mandlí, 300 g rybízového želé.
POSTUP: Máslo, moučkový cukr, vanilku, sůl a žloutky spojíme, přidáme mouku a dáme vychladit. Z vychladlé hmoty naděláme kuličky asi 2 cm v průměru. Bílek lehce prošlehneme a vmícháme mandle. Každou vychlazenou kuličku namočíme do bílku a dáme na plech. Lehce lžičkou stlačíme a do středu dáme rybízový džem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C asi 15 minut.
- 3.
Kaštanový sněhový dort
POTŘEBUJEME: 90 g bílků, 100 g cukru krupice, 100 g moučkového cukru, 120 g másla, 75 g moučkového cukru, 25 g mandlové mouky, 1 g soli, 50 g vajec, 1 g vanilky, 200 g hladké mouky, 250 g kaštanového krému, 250 g kaštanového pyré, 500 g kaštanové pasty, 100 g rumu, 250 g smetany ke šlehání, 20 g cukru krupice, 1 g vanilky, dekorace.
POSTUP: Cukr krupici dáme svařit na bublinu. Bílky šleháme a pomalu zaléváme svařený cukr. Po zchladnutí sněhu všleháme moučkový cukr. Sníh stříkáme na pečící papír kruhy (1. o průměru 20 cm, 2. o průměru 18 cm jen do poloviny kruhu). Dáme péct do vyhřáté trouby na 130 °C asi 10 min. Dopékáme při 90 °C až do zvonění sněhu. Máslo, cukr, sůl, vejce a vanilku utřeme, pak přidáme mouku s mandlovou moukou a zaděláme těsto. Vyválíme plát o síle 5 mm a vykrájíme kruhy o průměru 21 cm, pečeme při teplotě 180 °C asi 10 minut. Smetanu vyšleháme s cukrem a vanilkou.
Linecký plátek potřeme šlehačkou a přiložíme první sněhový kruh, opět potřeme šlehačkou a přiložíme druhý sněhový kruh. Pečlivě omažeme šlehačkou. Z kaštanových hmot a rumu vymícháme krém, který nastříkáme jako špagety po celém obvodě. Střed ozdobíme zbylou šlehačkou a dekoracemi.
Jak na kaštanové pyré?
Kaštany nařízneme do kříže a pečeme v troubě na 150 °C »do puknutí«. Potom je oloupeme a v mléce vaříme do měkka. Uvařené kaštany přecedíme, mléko vylijeme a umixujeme.
Jak na kaštanový krém?
POTŘEBUJEME: 150 g cukru, 200 g vařených kaštanů, 1 g vanilky, 30 - 40 ml vody.
Všechny suroviny vyšleháme do hladkého krému.
- 4.
Nugátové kostičky
POTŘEBUJEME: 500 g tmavé čokolády, 400 ml smetany ke šlehání, 50 g másla, 120 ml malinového pyré, 10 ml růžové vody, 400 g tmavé čokolády, kakaový prášek na obalení.
POSTUP: Smetanu ke šlehání a máslo zahřejeme na 70 °C a přelijeme na čokoládu, rozmícháme až do rozpuštění, přidáme malinové pyré a růžovou vodu. Dokonale vymícháme a vlijme do nádoby, vyložené pečícím papírem. Necháme ztuhnout. Po ztuhnutí lžičkou tvarujeme lanýže, které obalíme v čokoládě a kakaovém prášku. Nebo necháme na plechu a krájíme kostičky.
- 5.
Citronové kousky
POTŘEBUJEME: 380 g másla, 300 g cukru krupice, 380 g hladké mouky, 3 žloutky, 15 g kypřicího prášku na pečení, 3 g soli, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, 500 g krupicového cukru, 15 g nastrouhané citronové kůry, 250 ml citronové šťávy, 170 g másla, 9 žloutků, 5 vajec.
POSTUP: Ve skleněné míse rozmixujeme vejce a žloutky, přidáme cukr, citronovou kůru a dáme do hrnce na vodní lázeň. Všleháme citronovou šťávu, pak přidáme máslo. Směs šleháme až do teploty 76 °C anebo do hustoty pudinku. Krém naléváme do čistých skleniček, uzavřeme víčkem, necháme vychladnout a uchováváme v lednici. Trvanlivost je dlouhá, minimálně 3 měsíce.
Máslo, cukr, sůl, žloutky a nastrouhanou kůru utřeme, pak vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem. Těsto necháme asi hodinu vychladnout. Poté těsto vyválíme na plát asi 6 mm silný a potřeme citronovým krémem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C asi 20–25 minut.
Máma z Neratovic vyráběla máslo v pračce, schytala kritiku! Expert vypočítal, jestli s domácím ušetříte
Videodélka: 02:31.40Video se připravuje ...Blesk Podcast: Mirka odhalila sladký trumf proti drahotě Blesk TV