Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ekonom Kovanda o drahých Vánocích v Česku: Kolik si připlatíme za kapra a cukroví?

Video se připravuje ...
Autor: Barbora Holá - 
9. listopadu 2023
05:00

V sobotu se na stolech rozvoní svatomartinské husy a adventní čas se nezadržitelně blíží a s ním i spojené vánoční přípravy a nákupy. Kolik nás letos budou Vánoce stát, jak hluboko budeme muset sáhnout do peněženek? Bude to horší než loni a mají Češi vůbec chuť nakupovat? Podrobnosti v Epicentru přiblížil ekonom Lukáš Kovanda.

Svatomartinská husa vyjde letos stejně zhruba jako loni, případně o 5–10 % dráže, to znamená, „Nebude to tak dramatické zdražení jako v loňském roce,“ řekl v Epicentru ekonom Lukáš Kovanda a stejný nárůst vidí i v případě vánočního pečení.

Husu i cukroví si udělejte doma

„Cukroví obecně zdraží o 5–10 %. Ale záleží samozřejmě na tom, kde si člověk cukroví pořizuje. Nejlevnější je výroba cukroví doma. Tam může kilogram vanilkových rohlíčků vyjít na 400 až 500 Kč. Co se týče nákupu v hypermarketu, tak tam ta cena může být srovnatelná, ale ta kvalita bude horší, to bude opravdu často odpad, který tam nakoupíte,“ upozornil Kovanda s tím, že právě i příprava svatomartinské husy je nejlevnější ta domácí. Podle něj, ale řada domácností upřednostňuje si na svatomartinské hody zajít do restaurace.

Zkontrolujte si účtenky

V Česku je dlouhodobě nejoblíbenější kavkazská jedle, které se prodá, zhruba 80 %  z 1,3 milionu přírodních vánočních stromků spotřebovaných u nás. Jaké ceny  můžeme letos očekávat, půjdou prodejci s cenami nahoru? Podle Kovandy obchodníci nemají důvod zdražovat, i když  upozorňují na to, že by mohli využít situace.

„Ceny by měly být vlastně úplně stejné jako v loňském roce, protože už v loňském roce zdražili, s tím, že zdražují i s ohledem na to, jaké budou ceny energií v tomto roce. Nemají důvod nyní zdražovat, ale samozřejmě někteří to zkusí,“ uvedl ekonom a radí, že lidé by si měli zkontrolovat své účtenky z loňského roku a podívat se, kolik za stromeček zaplatili.

Pro kapra do Třeboně

Stejně tak to vidí i v případě kaprů. Ceny budou zhruba stejné jako v loňském roce, maximální zdražení o 10%. Nejlevnější podle Kovandy je, zajet si pro kapra přímo na Třeboňsko, kde je nejintenzivnější hustota rybníků a výlovů a rybářství tam má velkou tradici.

 „Jinde to bude s nějakou přirážkou za přepravu do kádí. Já si myslím, že nějaký výrazný důvod ke zdražování oproti loňsku není. Opět o 10 % maximálně, ale více by to být skutečně nemělo. Pokud bude, tak zase bych nekupoval. To znamená podívat se, kolik lidé platili za kapra loni, a pokud se to bude nějak výrazně odlišovat, vůbec bych do toho nešel,“ nabádá pozornosti Lukáš Kovanda.

Anketa

Chystáte se letošní Vánoce šetřit?

Ano, letošní Vánoce budu šetřit, protože musím
Ano,i když bych zatím nemusel
Chystám se utratit přibližně stejně, jako loni
Ne, plánuji utratit víc, než minulé Vánoce

 

Češi letos za Vánoce utratí až 65 miliard korun

Což je v průměru zhruba 13500 Kč na rodinu. Na druhou stranu zhruba 20 - 25 % domácností je podle ekonoma finančně úplně na dně. Stovky tisíc lidí si podle něj nebudou moci ani dovolit slavit Vánoce.

Lidé už jsou vyždímáni drahotou, zejména energií. Zkrátka nemají peníze. Pro ně to budou nejchudší Vánoce za poslední řádku let, a to jsou lidé, často senioři, samoživitelé, tzv. pracující chudoba, což jsou lidé, kteří pracují, ale mají citelně podprůměrný příjem,“ zdůraznil Kovanda a zároveň varoval před nástrahy slevových akcí a úvěrů na dárky. Nejen, že Češi nemají náladu nakupovat, podle Lukáše Kovandy často ani nemají za co.

dzarda ( 10. listopadu 2023 09:10 )

Až přiletí FIALA,tak nám to polopatě vysvětlí.....

halo haloooooooooo" TADY Fiala­....­....­....­...

Volám vám ze slunné Afriky.......sehnal sem vám levně banány a fíky

Ted jsem Ghaně jednal o obraně.

radili mi tam jak na daně

máme dát prý všechno do zbraní

a peníze dětem na hraní...

dzarda ( 10. listopadu 2023 09:01 )

Třeba rakve

daniel rott ( 9. listopadu 2023 16:12 )

prázdná státní kasa tak jaké mzdy. proti němcum jsme žebráci a nezmění to ani Fijala

Jirik-ta ( 9. listopadu 2023 15:01 )

malý český intelektuál v akci. V Česku jsou i po více jak 30 letech stále jen v průměru třetinové platy a mzdy v porovnání s Německem

Jirik-ta ( 9. listopadu 2023 14:55 )

malý český střádal vs fyjala rádoby slušný člověk, rádoby intelektuál.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa