Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fiala a jeho nutella: Z českého premiéra si utahují i Němci. „Trapný výlet,“ nechápe opozice

Autor: Markéta Mikešová, lig - 
8. listopadu 2023
11:37

Ještě než premiér Petr Fiala (ODS) vyrazil na cestu do Afriky, zveřejnil na sociálních sítích video, kde porovnával ceny potraviny v Česku a Německu. Předseda vlády, který si dlouhodobě udržuje image vzdělaného profesora, na něm prochází supermarkety a nakupuje základní položky, načež překvapivě zhodnotí, že Němci mají vše levnější a ještě ve větším balení. Fiala tím na internetu spustil malou bouři, zvlášť opozice se nestačí divit, že premiér až nyní pochopil, že tento problém opravdu existuje.

„Ceny potravin i díky tlaku naší vlády začaly konečně klesat. Ale na druhou stranu řada z vás mi píše, že se stále vyplatí nakupovat v zahraničí, protože tam jsou stejné výrobky pořád levnější. Já jsem se chtěl o tom přesvědčit sám,“ začíná Fialovo video o nakupování v Německu. Premiér v něm popisuje, že když byl nedávno pracovně v Karlovarském kraji, využil situace a zajel do Bavorska do nejbližšího supermarketu.

„Jsem kousek za hranicí v německém Waldsassenu a chtěl bych tady udělat malý kontrolní nákup, nakoupím běžné potraviny, mléko, máslo, chléb, ale také věci, jako je třeba nutella, čokoláda nebo kečup, a uvidíme, kolik to tady bude stát,“ pokračuje Fiala, který poté úplně stejné potraviny nakoupí v českém supermarketu v Chebu.

Video  Fiala v Německu: Podivoval se nad cenami potravin  - FB Petr Fiala
Video se připravuje ...

Německý nákup jej vyšel na necelých 20 eur, tedy 492 korun. Český vyšel o 60 korun dráž. „Prakticky totožné výrobky od stejných producentů, od stejných výrobců jsou v České republice prostě dražší, ale navíc se zdá, že v Německu mají větší balení,“ podivuje se šéf vlády, podle kterého třeba u vajec a chleba moc velký rozdíl nebyl. „Naopak velký rozdíl byl třeba u másla, kdy máslo u nás stálo o více než třetinu víc, než to máslo, které jsem koupil v Německu. Podobně velký rozdíl byl třeba u ceny nutelly,“ vysvětluje Fiala.

Také Coca-Cola byla dražší, když porovnal velikostí balení. Nejvíc šokovaný byl ale předseda vlády z nutelly, kde byla německá sklenice o poznání větší než ta česká.

„Otázka zní, proč tomu tak je? Vláda neřídí cenotvorbu, to je věc výrobců a obchodníků, je dobře, že vláda neurčuje ceny, ale budeme pokračovat v tom, co děláme vlastně od počátku inflace, že kontrolujeme a tlačíme na výrobce i prodejce, aby nezneužívali tu těžkou situaci. A udělám to i teď. Já se s výsledky tohoto nákupu obrátím na výrobce, zejména na mezinárodní firmy, a budu po nich chtít slyšet vysvětlení,“ slíbil závěrem premiér.

V supermarketech natáčel už Babiš

Video ihned získalo na českém internetu velkou pozornost. Svým zpracováním totiž velmi připomíná videa, která natáčel Fialův předchůdce Andrej Babiš (ANO). Ten například v roce 2019 vyrazil do Německa prověřit údajnou dvojí kvalitu potravin. Nakoupil v českém a německém Lidlu a Penny stejné výrobky, mimo jiné lentilky, Coca-Colu, Fantu a rybí prsty, a porovnával jejích složení.

Třeba u tuňáka zjistil, že německý je méně tučný. I rybí prsty se lišily. „Proč naši zákazníci nakupují rybí prsty, kde je méně masa, než v Německu? Nepřijatelné!“ bouřil Babiš, který tehdy na svém videu posedával na parkovišti Lidlu a snažil se sníst mražené minivětrníky. I on sliboval, že se sejde s výrobci a pokusí se situaci vyřešit, avšak žádný větší vývoj v tomto ohledu nenastal. Sám Babiš skrze holding Agrofert vlastní několik potravinářských závodů.

Německo, ráj Čechů

Fascinace českých politiků německými potravinami si všímají i německá média. Deník Bild věnoval návštěvě Fialy celý článek. „Jeho závěr – v Česku se prodává všechno dráž, nebo v menších baleních,“ zhodnotil video deník s tím, že v Česku je tak draho, že český premiér raději nakupuje v Německu. I stále více běžných Čechů vyráží za nákupy do Německa, podle Bildu za to může vysoká inflace.

Ještě větší ohlas měl ale výlet na českých sociálních sítích. Kromě množství humorných obrázků (tzv. meme), které na téma vznikly, komentovali Fialovo prozření převážně členové opozice. Nechyběli ale ani členové vlády.

„Premiér Fiala srovnal potraviny v Česku a v Německu. A nejen jeho překvapilo, že stejný nadnárodní výrobce dodává do německého obchodu lepší balení. O teritoriálním omezování obchodu, kdy si silní výrobci parcelují evropský trh, se totiž moc nemluví,“ reagoval šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza, který dlouhodobě zastává názor, že řetězce nejsou hlavním viníkem vysokých cen potravin v Česku.

Na Prouzův postoj ihned s ohledem na Fialovo video reagoval ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). „To bude mrzení, že pane Prouzo? Dnešní informace Petra Fialy totiž ukázala, že hlavní problém není u zemědělců, ale u Vámi reprezentovaných řetězců s ročním ziskem za minulý rok přes 8 miliard Kč a u potravinářů. Všichni musí hrát fér!“ napsal Výborný.

Kalousek glosuje: V životě jsem nejedl nutellu

Místopředseda ANO Karel Havlíček jen pokrčil rameny. „Tak potraviny bychom měli. A teď si, pane premiére, ještě prosím zjistěte skutečné ceny energií u nás a v jiných zemích...“ uvedl bývalý ministr dopravy a obchodu a průmyslu. „Premiér nemusí jezdit do Waldsassenu. Příčina chudnoucího a drahého Česka je v ulicích Letenská 15 a Na Františku 32,“ podotkla jeho stranická kolegyně Alena Schillerová s odkazem na dvě ministerstva, která podle ní mohou za vysoké ceny potravin.

Poslanec ANO Aleš Juchalka označil výlet Fialy za trapný. „Zvlášť pro nás, co žijeme poblíž Polska a víme, že tam je rozdíl ještě větší. Ale to není ten největší problém. Tím je vlastně výsměch lidem, kteří od premiéra čekali, že přijde s nějakým řešením,“ uvedl. „Premiér Fiala šel nakupovat a zjistil, že i v Německu mají levnější potraviny. Aby ne, když z nich Němci odvádějí DPH 7 % a my v Česku dvojnásobek,“ zhodnotil šéf SOCDEM Michal Šmarda.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek na celou debatu reagoval s nadsázkou. „Dostal jsem se do vlastní pasti. V životě jsem nejedl nutellu a nemám to ani v úmyslu. Je mi proto úplně jedno, kolik stojí u nás a kolik v Bavorsku. Nejsem tudíž schopen zorientovat se v klíčové prioritě budoucnosti státu. Tak koho mám volit?“ napsal na síti X.  

Do smíchu však není ekonomovi Lukáši Kovandovi, který o Fialově videu bude dnes mluvit v pořadu Epicentrum na Blesk.cz. Vysíláme od 15:00.

janča Novotná ( 10. listopadu 2023 21:35 )

janča Novotná ( 10. listopadu 2023 21:34 )

Moc se mi líbí Vaše označení Fialy (včetně nejnovějšího Nutelkova ), je trefné a navíc vtipné. Díky Vám se každý večer při pročítání diskuzí od srdce zasměju, což vůbec není málo.

Jirik-ta ( 10. listopadu 2023 14:02 )

Jirik-ta ( 10. listopadu 2023 14:01 )

Jirik-ta ( 9. listopadu 2023 17:55 )

rozumím. Máte na mysli produktivitu práce. Za to vláda, parlament, senát ti jedou a plní normu na 150%. V USA jsou převelice spokojeni

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa