Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šlechta v Praze: 26letý Habsburk-závodník i syn herečky Grace Kellyové se klaněli Schwarzenbergovi

  • Autor: ČTK,amb - 
    10. 12. 2023
    14:33

    Na pohřeb Karla Schwarzenberga se sjeli šlechtici z Česka i z celé Evropy. Habsburky zastupoval Ferdinand Zvonimir, jméno dostal po králi Zvonimirovi. Přišla i hlava Monaka Albert II., syn knížete Rainiera III. a hollywoodské herečky Grace Kellyové. Přítomný byl ale i vládce Lucemburska nebo dcera někdejšího belgického krále. Mnozí z nich sportují a v Praze byli už dříve. 

  • 1.Ferdinand Zvonimir Habsburský (26)

    Pohřbu se zúčastnil jako oficiální zástupce rodu Habsburků. Je vnukem evropského politika Otty Habsburského a pravnukem posledního rakouského císaře a českého krále Karla I. Rodák ze Salcburku se věnuje automobilovým závodům, jezdil ve Formuli 3 a poté přesedlal do nejvyšší soutěže cestovních vozů DTM.

    Své druhé jméno dostal po králi Zvonimirovi, který v 11. století sjednotil Chorvatsko, jež bylo později nejprve v personální unii s Uhrami a v letech 1527 až 1918 součástí habsburské monarchie. Syn Karla Habsbursko-Lotrinského a Francesky, jejímž otcem byl německý ocelářský magnát Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza, byl pokřtěn v roce 1997 v Záhřebu. Jeho rodiče tak vyjádřili sympatie Chorvatsku, kde se v roce 1991 seznámili za občanské války a kde se zasazovali o zachování kulturního dědictví.

    Ferdinand Zvonimir Habsburský šel za Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). (9. 12. 2023) Ferdinand Zvonimir Habsburský šel za Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). (9. 12. 2023) | Blesk:Tonda Tran

  • 2.Albert II. (65)

    Syn knížete Rainiera III. a někdejší hollywoodské krásky Grace Kellyové vládne Monaku od roku 2005. V roce 2009 se dobytím jižního pólu stal první hlavou státu, která stanula na obou pólech, když se na ten severní podíval o tři roky dříve. Expedicemi chtěl veřejnost upozornit na problém globálního oteplování.

    Kníže, jehož celé jméno zní Albert Alexandre Louis Pierre Grimaldi, sloužil po studiu politických věd v Monaku a v USA ve francouzském námořnictvu, s nímž se několik měsíců plavil kolem světa, a poté krátce pracoval v Paříži a v New Yorku v různých finančních institucích. Na vládě v Monaku se podílel již za života svého otce Rainiera III. Jeho matka, někdejší slavná americká herečka Grace Kellyová, tragicky zahynula při autonehodě v roce 1982.

    Hovoří pěti jazyky a sportuje, zúčastnil se třeba Rallye Paříž-Dakar, pětkrát nastoupil při bobových soutěžích na zimních olympiádách a vlastní černý pás v judu. Dále hraje baseball, fotbal, golf, tenis, plachtí a lyžuje. V červenci 2011 se oženil s bývalou jihoafrickou plavkyní Charlene Wittstockovou. Po necelých třech letech se jim narodila dvojčata Jacques a Gabriella, která jsou v tomto pořadí následníky monackého trůnu. Albert II. má také dvě nemanželské děti.

    Do České republiky Albert II. zavítal několikrát. Na první oficiální návštěvu monacké hlavy státu přijel Albert II. v dubnu 2015 a rok nato se sem vrátil na oslavy 700. výročí narození Karla IV.

    Pohřeb Karla Schwarzenberga: Evropská šlechta. (9. 12. 2023) Pohřeb Karla Schwarzenberga: Evropská šlechta. (9. 12. 2023) | ČTK / Vondrouš Roman

  • 3.Jindřich I. Lucemburský (68)

    V čele Lucemburska stojí velkovévoda od října 2000, kdy vystřídal ve funkci svého otce Jana. Je šestým panovníkem z Nasavsko-weilburské dynastie. Střídání se plánovalo od prosince 1999, kdy Jan oznámil svůj záměr poddaným ve vánočním projevu. Muselo však být o dva týdny odloženo kvůli vážné autonehodě, v níž se zranil mladší princ Vilém. Velkovévoda Jan odstoupil ve prospěch svého syna po 35 letech panování. 

    Nejstarší syn velkovévodského páru už roku 1973, kdy dosáhl plnoletosti, získal titul dědičný velkovévoda a převzal reprezentativní roli. Mluví plynně anglicky, německy a francouzsky. Mnoho let vedl lucemburské obchodní mise v mnoha zemích světa, seděl ve vedení mezinárodních organizací a dobročinných nadací. Jako vášnivý sportovec pracoval v Mezinárodním olympijském výboru.

    V prosinci 2008 Jindřich ohlásil, že nepodepíše chystaný zákon o eutanazii. Bylo by to poprvé, co by se lucemburský panovník vzepřel rozhodnutí parlamentu. Lucemburský parlament tedy následně omezil pravomoci velkovévody a ještě 18. prosince 2008 zákon o legalizaci eutanazie schválil. S manželkou Marií Teresou Mestreovou, která je dcerou kubánského bankéře, mají pět dětí - syny Viléma, Felixe, Ludvíka, Sebastiana a dceru Alexandru. Několikrát byl v Česku, v roce 2016, kdy se slavilo 700 let od narození Karla IV., převzal v Praze mezinárodní Cenu Karla IV.

    Pohřeb Karla Schwarzenberga: Jindřich I. Lucemburský. (9. 12. 2023) Pohřeb Karla Schwarzenberga: Jindřich I. Lucemburský. (9. 12. 2023) | Blesk:Tonda Tran

  • 4.Astrid (61)

    Belgická princezna Astrid je dcerou někdejšího belgického krále Alberta II. a mladší sestrou dnešního krále Philippa. Je pátá v linii následnictví belgického trůnu. Vystudovala umění v Ženevě a Michiganu. V minulosti byla prezidentkou belgického Červeného kříže.

    Její manžel Lorenz (67), který se dnes rovněž zúčastnil pietní akce, je arcivévodou z habsbursko-lotrinského rodu, hlavou jeho modenské větve a současným nositelem přídomku "Este". Je to také vnuk posledního českého krále Karla I. Mají spolu pět dětí.

    Pohřeb Karla Schwarzenberga: Belgická princezna Astrid. (9. 12. 2023) Pohřeb Karla Schwarzenberga: Belgická princezna Astrid. (9. 12. 2023) | Blesk:Tonda Tran

  • 5.Alois z Lichtenštejna (55)

    Lichtenštejnský dědičný princ, nejstarší syn knížete Hanse Adama II. a jeho ženy Marie, rodačky z Prahy, která zemřela v roce 2021. V roce 2004 se Alois stal lichtenštejnským regentem. Počítá se s ním jako s budoucí hlavou státu. Rodák z Curychu navštěvoval Královskou vojenskou akademii Sandhurst ve Velké Británii.

    Před nástupem na Salcburskou univerzitu, kde v roce 1993 získal magisterský titul v oboru právo, sloužil šest měsíců u Coldstream Guards v Hongkongu a Londýně. Poté pracoval v účetnické firmě a v roce 1996 se vrátil do Vaduzu a začal se aktivně podílet na správě financí knížecích rodin.

    V lichtenštejnském ústavním referendu v roce 2003 si Hans Adam II. ponechal své rozsáhlé pravomoci (právo veta k zákonům a volbě soudců) a na Den Lichtenštejnů v roce 2004 formálně předal Aloisovi pravomoc přijímat každodenní vládní rozhodnutí. Formálně sice zůstává panovníkem Hans Adam II., syn ale výkon moci převzal "v plném rozsahu a na neomezenou dobu". V květnu 2016 navštívil Prahu u příležitosti 700. výročí narození římského císaře a českého krále Karla IV.

    Pohřeb Karla Schwarzenberga: Evropská šlechta. (9. 12. 2023) Pohřeb Karla Schwarzenberga: Evropská šlechta. (9. 12. 2023) | ČTK / Deml Ondřej

  • 6.František Kinský (75)

    Příslušník kostelecké větve rodu Kinských. V roce 2003 převzal správu rodového majetku, mimo jiné dokončil rekonstrukci zámku v Kostelci nad Orlicí. Od roku 2010 zasedá v zastupitelstvu Kostelce nad Orlicí, v roce 2014 se na osm let stal starostou města. Mezi roky 2012 a 2016 byl také zastupitelem Královéhradeckého kraje. Je známý i jako průvodce televizního pořadu o české šlechtě.

    Vyrůstal na Slovensku, kde jeho otec vedl továrnu, po jeho zatčení v roce 1949 se rodina přestěhovala k příbuzným do Kostelce a nakonec do Prahy. Vystudoval stavební průmyslovku, po maturitě nedokončil žurnalistiku. Po vojně pracoval v Čs. televizi, později jako projektant v podniku Kovoprojekta a v roce 1980 zamířil do prakticky monopolního reklamního podniku Merkur. U reklamy zůstal i po roce 1989, kdy zastával vysoké pozice u mezinárodních firem.

    Pohřeb Karla Schwarzenberga: František Kinský. (9. 12. 2023) Pohřeb Karla Schwarzenberga: František Kinský. (9. 12. 2023) | Blesk:MARTIN PRIBYL

  • 7.Tomáš Czernin (61)

    Příslušník vinořské větve rodu Czerninů, od roku 2016 senátor za Jičínsko a od listopadu 2022 také místopředseda horní komory Parlamentu. Působí i jako místopředseda TOP 09, u jejíhož zrodu stál Karel Schwarzenberg, je zastupitelem Dymokur na Nymbursku. Věnuje se i charitě jako člen Suverénního řádu Maltézských rytířů nebo předseda nadačního fondu Lourdes, kde organizuje pouti pro nemocné a handicapované.

    Vystudoval stavební fakultu ČVUT, začínal jako projektant v Pražském projektovém ústavu, od roku 1990 pracoval jako přípravář stavební výroby a později jako přípravář stavební výroby a projektant ve Vídni.

    V roce 1992 se ujal správy navráceného rodinného majetku v Dymokurech. Do zastupitelstva Dymokur, kde byl v minulosti osm let místostarostou, kandidoval řadu let jako nestraník za KDU-ČSL, členem TOP 09 je od roku 2009.

    Pohřeb Karla Schwarzenberga: Tomáš Czernin. (9. 12. 2023) Pohřeb Karla Schwarzenberga: Tomáš Czernin. (9. 12. 2023) | Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

  • 8.Jaroslav Lobkowicz (81)

    Hlava starobylého českého šlechtického rodu se věnuje správě majetku, do kterého patří například zámek v Křimicích u Plzně, vyrábí tradiční kysané zelí a také se angažuje v politice. Byl plzeňským radním i krajským zastupitelem, mezi roky 1998 a 2006 též poslancem za lidovce, v letech 2013 až 2017 ve Sněmovně zastupoval TOP 09.

    Po maturitě nesměl dát studovat, vyučil se proto opravářem televizorů a vysokou školu si nakonec zkoušel dodělat dálkově. V srpnu 1968 ale emigroval a studia nakonec dokončil v cizině. Před rokem 1989 se věnoval dráze počítačového experta u firmy Siemens v Německu. Do vlasti se vrátil v roce 1992 a v restituci a privatizaci začal přebírat rodinný majetek, včetně zahradnictví a výroby zelí.

    20:34
    9. 12. 2023

    Vážení čtenáři, zatímco večírek v Lucerně na počest Karla Schwarzenberga pokračuje, náš online přenos tímto končí. Děkujeme za pozornost a přejeme vám hezký zbytek večera.

    20:15
    9. 12. 2023

    „Dnes se naše země loučila se skvělým člověkem, který jí pomohl stát se lepší. Bylo mi ctí ho znát a dnes se s ním v katedrále rozloučit. Přes všechna krásná slova to bolelo. Karel Schwarzenberg bude naší zemi moc chybět a mně taky. Nelze ho nahradit, přitom naše země moudré a čestné lidi ve svém vedení moc potřebuje,“ uvedl na X europoslanec TOP 09 Luděk Niedermayer. 

    20:03
    9. 12. 2023

    „Karel Schwarzenberg byl velkou osobností evropského formátu. Jeho rozhled, zkušenosti a noblesa nám budou velmi chybět. Ať odpočívá v pokoji,“ uvedl před pár minutami na X premiér Petr Fiala (ODS). 

    Zobrazit celý online

AHel ( 11. prosince 2023 15:55 )

Navoněný hnůj

Martin Samec ( 11. prosince 2023 14:21 )

Aby se znej nepodelali

iFender Leuchter ( 10. prosince 2023 20:03 )

V podstate toho videnskeho floutka ignorovali.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa