Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pekarová a Vystrčil v Izraeli: „Plně podporujeme právo Izraele na ochranu“

Aktualizováno -
4. prosince 2023
19:35
Autor: ČTK - 
4. prosince 2023
14:08

Předseda Senátu Miloš Vystrčil a šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová dnes navštívili Izrael, aby vyjádřili podporu této zemi v boji s terorismem. Kromě pracovního jednání s předsedou tamního parlamentu, na jehož pozvání do Izraele přiletěli, navštívili také dva z kibuců, v nichž 7. října palestinské hnutí Hamás vraždilo civilisty. Po útoku Hamásu na jižní Izrael začala válka v Pásmu Gazy, kde izraelská armáda v odvetě zahájila raketové ostřelování i pozemní operaci, které minulý týden přerušilo dočasné příměří.

„V kibucu Kfar Aza jsme na vlastní oči viděli, čeho jsou teroristé schopni. I po dvou měsících je nyní již opuštěná vesnice plná míst, z nichž běhá mráz po zádech,“ uvedl Vystrčil. Delegace navštívila také kibuc Beeri. „Jsem velmi rád, že Česká republika stojí na straně Izraele a podporuje jeho obranyschopnost a jeho boj proti terorismu,“ dodal předseda českého Senátu.

Rovněž šéfka Sněmovny vyjádřila Izraeli podporu. „Země, která je s námi historicky spjata a mnohokrát nám pomohla, když jsme potřebovali, teď potřebuje nás. Od počátku svého vzniku musí židovský stát obhajovat svou existenci a v tomto boji má plnou podporu České republiky,“ uvedla Pekarová Adamová. „Naše země stojí pevně za jednoznačným odsouzením brutálních útoků teroristů z hnutí Hamás proti izraelskému civilnímu obyvatelstvu,“ dodala.

Delegace šéfů obou komor českého parlamentu přijela na jednodenní návštěvu Izraele na pozvání předsedy Knesetu Amira Ohany dnes ráno. Vystrčil posléze zveřejnil na síti X fotografii z letadla po příletu na Ben Gurionovo letiště u Tel Avivu. „V Izraeli chceme symbolicky stát po boku lidem, kterým kruté teroristické útoky Hamásu vzaly vše. Budeme se také ptát, jak válku co nejrychleji ukončit,“ připsal k fotografii šéf Senátu.„V každém konfliktu nejvíce trpí nevinní a není mnoho jiných regionů, který v posledních dekádách zažil tolik utrpení,“ dodal s tím, že věří v dosažení míru, přestože „je to dnes těžko představitelné“.

Také Pekarová Adamová zveřejnila fotografii, na níž je s Vystrčilem v doprovodu Ohany a české velvyslankyně v Izraeli Veroniky Kuchyňové Šmigolové.

Na programu měli šéfové komor českého parlamentu také jednání s předsedou zahraničního a branného parlamentního výboru Julim Edelsteinem a navštívili zraněné vojáky v místní nemocnici.

Palestinské hnutí Hamás, jež se moci v Pásmu Gazy chopilo po ozbrojeném konfliktu s palestinskou stranou Fatah v roce 2007, zaútočilo na Izrael 7. října, kdy zabilo na 1200 lidí a přes 200 dalších osob vzalo do Gazy jako rukojmí. Izrael v odvetě zahájil rozsáhlou ofenzivu v Pásmu Gazy ve snaze Hamás zničit. Podle palestinského ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy zemřelo kvůli izraelskému bombardování a pozemní operaci asi 15.900 lidí, převážně žen a dětí.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

 

Video  Kraus v Hráčích: Mé pochopení pro Araby skončilo 7. října. Nechceme vidět, když někdo seká hlavy dětem.  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

RASPUTIN ( 5. prosince 2023 16:59 )

😁 Švec a slepice 👍

naidka ( 5. prosince 2023 09:28 )

Zděšení mohli být, kdyby přijeli na jakékoliv bojiště. Proč mají tito "politici" takovou potřebu někam se pořád cpát, vměšovat se do cizích konfliktů a vydávat do nebezpečí vlastní zemi. 👎 Jejich návštěva byla takovou malou pozvánkou těch jejich teroristů do ČR. 👎

stoura ( 5. prosince 2023 05:01 )

Přesně tak, být to někdo jiný ,tak už ho honí policie.

Kopyto ( 5. prosince 2023 04:11 )

Mají neustále potřebu dávat svým vlastním lidem najevo, jak na ně se....rou. A daří se to výborně. Ta odporná předsedkyně už klesla na samé dno. To jí za to někdo něco slíbil?

Th0r_z_h0r ( 4. prosince 2023 21:49 )

Na co maj ty detsky vesticky? 🤣 Dva antismiti podporuji Izrael, to je slusnej bizar. Kazdy kdo podporuje ukrohamassacky antisemity, sam tim je. To je realita.

http­s://ww­w.id­nes.cz­/techn­et/pred-100-lety/lvov-pogrom-polsko-zide-valka-ukra­jina­.A1811­20_160­145_pr­ed-100-lety_vov

Takhle se chovaji antsemiti k pamatce tech, co zmasakrovali. Duvodem je stale pritomny antisemitismus.

http­s://ww­w.id­nes.cz­/ces­tova­ni/ko­lem-sveta/lvov-ukrajina-svetova-valka-pracovni-tabor-lagr­.A1801­10_165­152_ko­lem-sveta_hig

http­s://ct­24.ces­kate­levi­ze.cz­/svet/­2534314-masakry-na-volyni-a-v-halici-staly-zivot-desetitisice-lidi-po-75-letech-zatezuji-vztahy

http­s://cs­.m.wi­kipe­dia.or­g/wi­ki/Po­gromy_­ve_Lvo­v%C4%9B

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa