Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Král (77) slavil ve Švédsku pompézně 50 let na trůnu. Pozornost si „ukradlo“ i princátko (7)

Autor: jindřich forejt, ČTK - 
18. září 2023
19:40

Král Karel XVI. Gustav oslavil během posledních dnů 50 let na trůnu, oslavy byly rozložené hned do několika dnů a akcí. Nechyběla při nich samozřejmě ani králova rodina včetně královny Sonji. Pozornost však na sebe strhl a „show pro sebe ukradl“ teprve sedmiletý princ Oscar, syn princezny Victorie, píše britský Daily Mail. Perličky ze života Karla XVI. Gustava pak pro Blesk Zprávy připomněl expert na protokol a královské rodiny Jindřich Forejt.

„Princ Oscar opět krade show! Sedmiletý švédský princ vypadá rozkošně, když mává z královského balkonu na oslavu výročí dědečka Karla XVI. Gustava,“ napsal britský Daily Mail a upozornil, že se jubilea švédského krále účastnili kromě členů švédské královské rodiny i hosté z Dánska či Nizozemska.

„Sedmiletý princ Oscar ze Švédska si získal rozkošně davy, když se připojil ke své rodině na oslavu zlatého jubilea svého dědečka ve Stockholmu,“ poznamenal britský tisk. 

Karel XVI. Gustav přitom délkou své vlády překonal již před pěti lety – přesněji 26. dubna 2018 – do té doby uznávaného rekordmana mezi panovníky severského království a současně svého předchůdce na trůně ve 14. století Magnuse Erikssona, jenž stál v čele země 44 let a 222 dní. 

Zlaté jubileum poprvé v dějinách

Minulý týden, konkrétně 15. září, si 77letý monarcha připomněl další významný životní a dějinný milník. Uplynulo totiž přesně 50 let od chvíle, kdy se stal  v pořadí 74. švédským suverénem a sedmým nejvyšším představitelem dynastie Bernadotte. Poprvé v dějinách tak Švédsko slavilo zlaté jubileum královské vlády. 

Vzpomínkové akce probíhaly již od počátku roku, král Karel Gustav a královna Silvie (79) při nich navštívili většinu z 21 švédských krajů. Hlavní program oslav se však soustředil na polovinu září.

Ve středu 13. září došlo na gratulační audienci v Královském paláci ve Stockholmu, ale také návštěvu královské rodiny v Parlamentu a projev krále před zákonodárci.

Projev, kočárová jízda, večeře i koncert

Ve čtvrtek 14. září bylo na řadě galapředstavení Královské opery v zámku Drottningholm a oficiální večeře za účasti švédského královského páru.

V pátek 15. září pak nadešel čas na děkovnou bohoslužbu Te Deum v Královské kapli, slavnostní střídání palácové stráže, vystoupení pěveckých sborů před Královským palácem na počest jubilanta, projev krále k národu a velkou jubilejní večeři pro pozvané hosty. Samozřejmě včetně mnoha evropských monarchů a členů panovnických rodin.

V sobotu 16. září pak oslavy završila přehlídka 3000 vojáků ze 24 jednotek armády, námořnictva a letectva, kočárová jízda členů královské rodiny centrem hlavního města v doprovodu jízdní gardy, plavba Stockholmským zálivem na palubě „královské bárky“ za účasti lodí a mužstva válečné flotily a velký jubilejní koncert pořádaný městem Stockholmem na královu počest.

Perličky ze života Karla XVI. Gustava a královské rodiny

  • Se svou tisíciletou tradicí patří švédské království k nejstarším monarchiím světa. První panovník je doložen již ve druhé polovině 10. století.
  • Zakladatelem dnešního  panovnického rodu byl Jean Baptiste Bernadotte (1763–1844), původem  z Nové Akvitánie, spolubojovník Napoleona Bonaparta a jeden z předních francouzských maršálů. V roce 1809 přijal nabídku stát se švédským korunním princem (adoptoval ho bezdětný král Karel XIII.). Po nástupu na švédský trůn v r. 1818 přijal jméno Karel XIV. Johan.
  • Poněkud matoucí je formální posloupnost švédských monarchů, neboť tradiční číslování bylo zavedeno až v 16. století. Současný král je tak uváděn jako šestnáctý, i když před ním se na trůně vystřídalo „pouze“ devět nositelů jména Karel.
  • Král je formálně hlavou státu, jeho povinnosti jsou zejména ceremoniálního charakteru: předsedá zasedáním vlády, zahajuje parlamentní sezonu, přijímá velvyslance, reprezentuje zemi navenek (od nástupu na trůn vykonal 80 státních návštěv).
  • Král je velmistrem švédského královského rytířského Řádu Serafínů.
  • Na trůn nastoupil Karel Gustav v 27 letech po smrti svého dědečka – krále Gustava VI. Adolfa.
  • Král se zajímá o přírodu a angažuje se v ochraně životního prostředí. Mezi jeho záliby patří také sport a jízda rychlými vozy. Karel Gustav je celoživotním podporovatelem skautingu, sám je skautem od dětství.
  • Často jezdí automobilem na hybridní pohon, jí málo masa a snaží se šetřit energií v královském paláci. V listopadu 2015 před pařížskou klimatickou konferencí vyzval, prý „v lehkém žertu“, k zákazu van a k ochraně životního prostředí prostřednictvím sprchování.
  • Má přezdívku „Tjabo“. Je společensky nejvýše postaveným skautem na světě.
  • Švédský král má 4 sestry, 2 dcery, 1 syna a 8 vnoučat.
  • V roce 1972 se tehdy ještě korunní princ Karel Gustav účastnil jako čestný host Letních olympijských her v Mnichově, kde se seznámil s půvabnou hosteskou Silvií Sommerlathovou, dcerou německého podnikatele a Brazilky.
  • Jejich svatba se konala v červnu 1976 ve Stockholmu a při svatebních oslavách zazněla ve světové premiéře skladba skupiny ABBA „Dancing Queen“.
  • „Za své štěstí děkuji Sylvii,“ prohlásil jednou. Krásných žen prošlo životem vcelku nesmělého budoucího vladaře několik . Sylvia je dcerou německého podnikatele a Brazilky.
  • Díky své neformálnosti a vstřícnosti je švédský král Karel XVI. Gustav vladařem oblíbeným a populárním.
  • Sám řídí auto, platí daně a jeho majetek se víceméně omezuje na apanáž, kterou dostává od státu. Tohoto skromného a sportovně založeného 77letého monarchu zná svět z ceremoniálů předávání Nobelových cen, které osobně konferuje.
  • Přesto by si podle průzkumů veřejného mínění část Švédů přála, aby král časem abdikoval ve prospěch své nejstarší dcery, korunní princezny Victorie, která je podle zákona o nástupnictví z roku 1980 následnicí trůnu a v červnu 2010 se provdala za neurozeného Daniela Westlinga.
  • Švédská panovnická rodina je mnohem otevřenější než například britská. Krále a jeho lid nedělí žádná opona,“ tvrdí švédský tisk.
  • Nikdo se tu tudíž nepohoršuje, když král, trpící dyslexií, napíše špatně své jméno do vlhkého betonu nebo zapomene, ve kterém městě právě je.
  • Jeho sportovního ducha dokazuje dvakrát absolvovaný lyžařský Vasův běh, jež měří 90 kilometrů. Z námořnictva si Karel XVI. Gustav odnesl slabost pro rychlé vojenské čluny. Na jednom z nich dodnes brázdí stockholmské kanály.
  • Navzdory ceremoniální funkci svého úřadu občas překvapí nečekanými zásahy, jako byla svého času kritika norské premiérky Gro Harlemové Bruntlandové za nedostatečnou ochranu tuleňů před vybíjením.
  • Za léta své vlády tento rezervovaný, obrýlený muž v očích národa stoupl, záměrně se však drží ve stínu své velice populární manželky královny Silvie a nejstarší dcery, korunní princezny Victorie.
  • Vedle princezny Victorie (1977) má švédský královský pár další děti – Carl Philipp (1979) a Madeleine (1982). Posílali je do běžných švédských škol. Madeleine se v červnu 2013 provdala za amerického bankéře Christophera O'Neilla, Carl Philipp se v červnu 2015 oženil se Sofií Hellqvistovou.
  • Karel XVI. Gustav v roce 2019 odebral královské statusy všem vnoučatům, kromě dětí korunní princezny. Dětem princezny Madeleine a prince Carla Philipa sice ponechal tituly prince nebo princezny, ale staly se tituly osobními, což znamená, že na ně nebudou mít právo jejich budoucí manželé a děti.
  • V ČR byl švédský královský pár oficiálně v květnu 1995 a po pěti letech v srpnu v Českém Krumlově. A v květnu 2012 přijel panovník do Prahy spolu s misí švédské Královské inženýrské akademie (IVA), které je patronem.
  • Letos v květnu navštívil král v doprovodu své dcery, korunní princezny Victorie, korunovaci nového britského krále Karla III. v Londýně. A v červnu se společně s královnou Silvií účastnil oslav 500. výročí existence samostatného švédského státu, a to v historickém městě Strängnäs západně od Stockholmu.

Video  Korunovace Karla III.: Všechny taje ceremonie očima Jindřicha Forejta!  - Blesk TV a Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi